bihon.ro Web analytics

Acum 11 ani a aflat că mai are de trăit doi ani. Consilierul care luptă din scaunul cu rotile pentru cei cu dizabilități

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Acum 11 ani a aflat că mai are de trăit doi ani. Consilierul care luptă din scaunul cu rotile pentru cei cu dizabilități

Reactualizat la:
Ovidiu Milian este consilier local la Dobrești și președintele Asociației „Nu ești niciodată singur”.
Scris de Veronica Bursasiu - Ovidiu Milian este consilier local la Dobrești și președintele Asociației „Nu ești niciodată singur”.

Are o forță și o determinare cum rar întâlnești. Ovi Milian a aflat de la doctori în urmă cu 11 ani că va trăi maximum 2 ani, din cauza unei distrofii musculare care l-a și imobilizat într-un cărucior cu rotile. Conduce Asociația „Nu ești niciodată singur”, o asociație care are ca scop „slujirea persoanelor cu dizabilități prin: socializare, sprijinirea cazurilor sociale, consiliere, distribuirea de cărucioare si dispozitive medicale, organizarea de tabere și conferințe motivaționale”. Pentru ca vocea celor pe care îi slujește să fie mai bine auzită, a intrat și în politică, fiind consilier local PNL la Dobrești.

Ovi Milian nu ezită să vorbească despre credința care l-a ajutat să fie puternic, uimind recent participanții la o slujbă, alături de un alt tânăr, care la 17 ani și-a pierdut ambele picioarele și o mână, după ce a fost accidentat de un tramvai.

„Amândoi ne-au prezentat mărturiile lor incredibile despre modul cum Dumnezeu a fost și este cu ei în neputințele lor fizice, am rămas uimiți cu câtă bucurie au vorbit despre trecutul lor, glorificându-L pe Tatăl lor Ceresc. Aș dori să-i susțineți în rugăciune, deoarece zilele acestea vor avea o întâlnire cu autoritățile, pentru a susține anumite proiecte care să-i avantajeze pe cei cu dizabilități. Dumnezeu să le dea izbăvire, iar cei din fruntea țării să aplece urechea la nevoile lor și să dea legi binecuvântate pentru ei”, au transmis reprezentanții bisericii la care a fost prezent Ovi Milian.

Iar întâlnirile au curs una după alta, Ovi Milian fiind neobosit în a susține cauza celor cu dizabilități. Cea mai recentă întâlnire este chiar cea cu președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, orădeanca Florica Cherecheș.

Persoanele cu dizabilități pe piața muncii

„Am avut la ANDPDCA, împreună cu colega mea, Monica Solomie, o întâlnire specială, în care am discutat despre intrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Oaspeți ne-au fost Ovidiu Milian, președintele Asociației «Nu ești niciodată singur», bihorean de-al meu, consilier local, și Costel Pârnău – psiholog, ambii având dizabilități și fiind un model de implicare și reprezentare a intereselor acestor persoane, Ionuț Georgescu – consultant de recrutare persoane cu dizabilitati, Marian Mocanu – președintele Asociației „Dar din dar” și Andrei Ambrău, voluntar”, a anunțat președintele Florica Cherecheș. Pisihologul Costel Pârnău este tocmai tânărul care și-a pierdut picioarele și brațul la vârsta de 17 ani.

„Discuțiile au fost axate în special pe măsurile de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, privind intrarea lor pe piața muncii: încurajarea persoanelor cu dizabilități să își dorească și să își caute un loc de muncă, posibilitatea cumulării salariului cu pensia de invaliditate a persoanelor cu dizabilități, în special a celor care primesc salariul minim, efortul financiar nefiind atât de mare, din punctul lor de vedere. Un alt aspect al discuției a fost pe tema certificatului de încadrare în grad de handicap a persoanelor cu dizabilități ireversibile, a nevoii de a primi certificat permanent, am vorbit despre educația persoanelor cu dizabilități, orientarea lor în carieră, sprijin psihologic, deblocarea posturilor pentru profesorii de sprijin, dar și despre angajarea mai multor psihologi școlari.

Vom analiza cu multă atenție toate aceste propuneri și vom face tot ce ține de noi pentru a crește gradul de ocupare a persoanelor cu dizabilități, pentru a le asculta și a le lua în considerare toate sugestiile”, spune șefa ANDPDCA, Florica Cherecheș.

„Am încredere că în viitorii ani, viața persoanelor cu dizabilități din România se va îmbunătăți, dar pentru aceasta trebuie să ne unim întreaga comunitate a persoanelor cu dizabilități și să milităm pentru drepturile noastre, prin toate pârghiile care ne stau la îndemână. Din păcate, comunitatea persoanelor cu dizabilități din România este foarte divizată, cred că ar fi momentul ca măcar în al XII-lea ceas să ne trezim și să fim o echipă toată această comunitate și. Trebuie să dăm la o parte barierele politice, religioase sau de altă natură și să milităm cu toții pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”, consideră Ovi Milian. Consilierul din Dobrești bate la toate porțile unde se pot deschide oportunități pentru cei ale căror drepturi le apără. Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a ascultat propunerile bihoreanului privind cumularea pensiei de invaliditatea cu salariu minim pe economie, simplificarea procedurilor privind angajarea persoanelor cu dizabilități, accesibilizarea tuturor instituțiilor la nivel național, dar și alte propuneri, prin care s-a solicitat sprijin pentru realizarea proiectelor la nivel local.

Cursurile de formare profesională pentru persoanele cu dizabilități, schimbarea mentalității persoanelor cu dizabilități, părinților și antreprenorilor vis a vis de ocuparea unui loc de muncă de către o astfel persoană, importanța parteneriatelor între instituțiile statului, ong-uri, antreprenori și multinaționale au făcut obiectul discuțiilor în plan local cu șeful Asociației Județene de Formare și Ocupare a Forței de Muncă, Békési Csaba, respectiv cu consilierul superior Daciana Nica.

La cei care au trăit în „orfelinatele groazei”

Ovi Milian vrea să știe de la cei cu dizabilități care sunt necesitățle și problemele lo, dar și cum îi poate susține.

Ovi Milian a vizitat recent casa Franz Max din Oradea, o unitate protejată din cadrul asociației Alsterdorf Oradea. „Acolo am găsit 10 adulți și tineri cu diferite dizabilități, care au crescut la orfelinatele din județul Bihor. Majoritatea dintre cei de aici au avut o copilărie extrem de traumatizantă, trăind în așa-numitele «lagăre de copii» sau «orfelinatele groazei». Unii dintre cei care s-au aflat într-un astfel de orfelinat, la Cighid, povesteau că îngrijitorii îi băteau cu furcile, cu furtunul, cu diferite obiecte. Erau înfometați, nespălați, dormeau în camere fără căldură și pline de șobolani, erau legați de calorifere, abuzați fizic și sexual. Personal am rămas impresionat de poveștile lor de viață, iar pe de altă parte, de cei care se ocupă de acești tineri acum. Am văzut dragostea lor, empatia față de aceste suflete, dorința de a-i ajuta în mod real și răbdarea lor.

În final, fac un apel către cei care întâlnesc astfel de suflete: înainte să îi etichetați, înainte să-i judecați și acuzați, gândiți-vă la aceste traume prin care au trecut și oferiți-le un zâmbet, o îmbrățișare, o apreciere de care au mare nevoie. Vă rog din suflet pe toți acei care lucrați într-o unitate protejată, într-un orfelinat: gândiți-vă că și ei sunt în primul rând suflete și lucrați cu aceste persoane după modelul casei Franz Max. Cât despre cei care lucrați în instituțiile statului și sunteți abilitați în acestă direcție, vă rog să verificați toate aceste centre / unități protejate sau familii de plasament, pentru ca astfel de atrocități să nu se mai repete. Sper din tot sufletul ca astfel de cazuri să fie izolate, iar când sunt depistate, să se ia de urgență măsuri dure împotriva abuzatorilor”, e mesajul lui Ovi Milian.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. unom says:

  Un exemplu pentru noi toti, cei sanatosi. Mult succes in ceea ce faceti, eu sunt impresionat de rezultate.

 2. Costel says:

  👏 Dumnezeu sa-ti dea sanatate si succes in continuare. Un adevarat erou!!!

 3. Bobby says:

  Buna ziua,

  Si eu sunt persoana cu dizabilitati…Ani la rand cand am avut nevoie de un loc de munca, mergeam la interviuri,luam proba practica si cea teoretica de la interviu, dar cand le spuneam de problema mea, se schimbau la fata, multumeau frumos si….”o sa va sunam noi”…si nu mai sunau in veci.
  Si se intampla in 8 cazuri din 10….aceste este nivelul nostru de educatie….firmele prefera sa evite de multe ori chiar daca acum au multe avantaje financiare de la stat….
  Sper doar ca acum se vor mai schimba lucrurile….
  Si o situatie haioasa….o persoana cu handicap lucreaza pana la 55 de ani(in functie de handicap) ca sa le plateasca pensiile celor care ies la pensie la 42 de ani….ca doar pot….

 4. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.