bihon.ro Web analytics

Acum au semnat. Însă gunoiul îl vor aduna doar din vară

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Acum au semnat. Însă gunoiul îl vor aduna doar din vară

Bujor Chirilă, Ioan Mang, reprezentanții Salubri și AVE, Czenk și Kovács, alături de primarii Török (Salonta), Todoca (Aleșd) și Mlendea (Beiuș)
Reactualizat la:
S-au semnat contractele de delegare a gestiunii deșeurilor pentru cinci din cele șase zone ale județului.
Scris de Călin Corpaș - S-au semnat contractele de delegare a gestiunii deșeurilor pentru cinci din cele șase zone ale județului.

Cu excepția zonei Aleșd, unde Salubri a câștigat licitația, AVE va aduna deșeurile din celelalte zone ale județului: Beiuș, Salonta, Marghita și Săcueni – Valea lui Mihai. În schimb, AVI a contestat rezultatul licitației pentru comunele din Zona Metropolitană Oradea, unde câștigător fusese dat RER Ecologic Service. Aici, AVI s-a asociat cu Reosal, firma unde partenere sunt tocmai primăriile din jurul Oradiei. Și totuși, ADI Ecolect a stabilit drept câștigător aceeași firmă care salubrizează municipiul Oradea. Aici, Primăria Oradea încă nu a stabilit un câștigător, după ce oferte au depus atât RER Vest, cât și Polaris Constanța, motiv pentru care Primăria a decis că e oportun să prelungească pe alți doi ani contractul cu RER, până la 23 ianuarie 2022. Însă cu o clauză suspensivă, în caz că va câștiga Polaris.

Rămâne de văzut când va deveni cu adevărat funcțional întregul sistem de gestiune a deșeurilor la nivel județean, de vreme ce licitația pentru stația de tratare mecano-biologică (MBT) de la Oradea va trebui reluată, după ce ADI Ecolect a respins oferta celor de la AVE – Eco Bihor. AVE este o companie achiziționată de Keviep Kft Debrețin.

Tarif la oraș, taxă la țară

Ieri, primarii din Salonta, Beiuș și Aleșd au arătat că în aceste orașe, salubrizorul va încheia contracte direct cu beneficiarii. Însă, pentru mediul rural, este preferabilă taxa specială percepută populației de către primărie pentru serviciile de salubrizare. Aceasta ca o garanție că salubrizorul își primește plata pentru serviciile prestate, direct de la primărie. “Altfel, ne trezim că doar 70% din populație încheie contract de salubrizare și din aceștia, doar 70% plătesc”, a atenționat vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang.

În ciuda perioadei de mobilizare de 90 de zile, directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, se așteaptă ca sistemul județean de gestiune a deșeurilor să pornească abia din vară, având în vedere aspectele arătate mai sus. Între timp, salubrizorii trebuie să își angajeze personal, trebuie să încheie contracte, primăriile trebuie să opteze sau nu pentru taxă și, foarte important, populația trebuie informată despre rigorile colectării selective.

Fiecare gospodărie va fi dotată cu câte două europubele, pentru deșeuri reziduale, respectiv pentru sticlă. De asemenea, vor fi saci pentru plastic – metal, hârtie – carton și pentru biodegradabile.

“Costul nu va depăși 7 lei/persoană pentru rural și 10 lei/persoană pentru urban, în varianta de taxă. În varianta de tarif nu va depăși 11,5 lei/urban și 8,5 lei/rural”, transmite directorul Chirilă.

Reciclabile sau contaminate?

Deșeurile voluminoase, cele periculoase și cele electro vor fi colectate în campanii bianuale, transmite directorul Salubri, Czenk Ferenc, care prefigurează că Salubri va cumpăra o mașină dublu compartimentată, pentru colectarea deșeurilor selectate. Deșeurile reciclabile vor fi ridicate la două săptămâni, iar biodegradabilul săptămânal. Directorul AVE, Kovács Zoltán, a atras atenția asupra deșeurilor aparent reciclabile, dar care sunt, de fapt, contaminate, precum este o cutie de iaurt, dacă nu sunt spălate/curățate. Prin urmare, dacă hârtia sau plasticul sunt considerate a fi contaminate, este foarte posibil ca acestea să fie ridicate și depozitate la un loc cu deșeurile reziduale, de către salubrizor.

Cu atât mai mult este nevoie de o conștientizare reală a populației. Sistemul de management al deșeurilor funcționează deja în 12 județe din țară. Printre acestea, Timiș, Sibiu, Iași, Bacău, Prahova, Argeș sau Covasna.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Creşte votul says:

  RER ar trebui sã se ocupe de agriculturã. Şi acolo sunt spaţii verzi.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Testele rapide, livrate școlilor cu o întârziere de 4 săptămâni
  Ministerul Educației a distribuit în școli peste 10,5 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid 19. Acestea au fost distribuite deja școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sărbătoare cu defilare, dar fără Hora Unirii
  Câteva sute de orădeni au participat ieri la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu adus eroilor din Apuseni, la 8 ani de la tragedia aviatică
  Membrii West Alpine Off Road au depus flori, au aprins lumânări și s-au rugat în locul în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile. 1

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”
  Cu prilejul Zilei Unirii, în centrul Iașului s-au strâns sute de oameni - unii susținători AUR, alți contestatari ai Alianței pentru Unirea Românilor. Liderul formațiunii politice, George Simion, prezent la Iași, a fost stropit pe față și haine cu cerneală. 12

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 din 17 bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.