bihon.ro Web analytics

Acuză o înţelegere ocultă Termoficare - TDR Energy

Reactualizat la:

Acuză o înţelegere ocultă Termoficare - TDR Energy

<p>Primarul Oradiei l-a adus de la Brăila pe Stănel Necula, pentru a conduce Termoficare Oradea SA </p>
Reactualizat la:
USR acuză secretomania din jurul contractului semnat de Termoficare cu TDR Energy. Profiturile din relaţiile cu Timişoara şi Motru sunt înconjurate de opacitate.
Scris de Călin Corpaş - USR acuză secretomania din jurul contractului semnat de Termoficare cu TDR Energy. Profiturile din relaţiile cu Timişoara şi Motru sunt înconjurate de opacitate.

Termoficare Oradea SA se laudă cu profituri, însă orădenii se uită, în continuare, lung la factura de încălzire, negăsind niciun profit din relaţia cu reţeaua municipală de termoficare. USR acuză lipsa de ransparenţa clamată de Primăria Oradea, oamenii lui Dan Barna arătând că nu au
primit nici până acum informaţiile solicitate în legătură împrumutul de certificate de gaze cu efect de seră (EUA) către companiile de termofi care din Timișoara și Motru.
În 2018 și 2019, administraţia Bolojan a ajutat administraţiile liberale din cele două orașe pomenite, împrumutându-le cu peste 6,5 milioane de euro, în certificate verzi. USR observă cum de fi ecare dată Termoficare SA a ocolit SEAP, închind un acord de asociere cu un intermediar, TDR Energy.
„Din documentele pe care le avem până acum la dispoziţie nu reies însă termenii asocierii dintre cele două entităţi juridice și nici cotele participării la asociere și ale împărţirii profitului între cei doi parteneri”, transmite USR.
Flavius Bunoiu pune un mare semn de întrebare și legat de cifrele profi tabilităţii afacerilor făcute de Termoficare cu Colterm Timișoara și cu Motru, intermediate de TDR Energy. Făcând documentare pe diferite site-uri, altele decât cel al Primăriei Oradea și cel al Termoficare SA, Bunoiu a constatat că, deși managerul Necula s-a lăudat prin presă cu un profit de cca. 420.000 de euro în timp foarte scurt, în urma împrumuturilor de certificate verzi, cifrele sunt altele. Prin urmare, se naște întrebarea dacă nu cumva intermediarul TDR Energy și-a luat partea leului!

USR: Penalul Necula să plece

Iată ce transmite USR, în continuare: „USR Bihor a dorit să verifice aceste cifre și a consultat documentele publicate de cele trei administraţii locale, de cele trei companii de termoficare precum și de presa locală din Oradea, Timișoara și Motru. Referitor la suma vehiculată pentru anul 2018 nu am reușit să găsim documente care să ateste cele afirmate. Pentru anul 2019, din documentele găsite rezultă că certifi catele împrumutate la Motru au produs un profit de 44.100 Euro iar cele împrumutate la Timișoara au fost returnate cu un profit de 1.197.930 Euro. Adică un total de 1 242.030 euro. În aceste condiţii, este firesc să ne întrebăm unde este restul de 822.030 Euro și am solicitat, conform legii, documente în acest sens. Cererile noastre s-au lovit însă până acum de
refuzul celor chestionaţi cu motivarea că nu ne pot fi furnizate deoarece conţin clauze de confi denţialitate cu traderul TDR Energy și cu precizarea că putem să le vedem doar cu condiţia semnării unui acord de confidenţialitate.
Adică putem să aflăm ce s-a făcut cu banii oradenilor dar nu vă putem spune. În anul 2018, Termoficare SA Oradea a făcut plăţi către TDR Energy în valoare de 14.428. 892 lei iar în anul
2019 (ianuarie – octombrie), viramentele Termoficare SA Oradea către TDR Energy însumează 49.445.804 lei. Ni se pare absurd că un astfel de contract, de aproape 14 milioane de euro până în momentul acesta, să fie trecut „la secret”. Faţă de situaţia descrisă anterior, USR Bihor a decis solicitarea documentelor respective prin intermediul instanţelor judecătorești competente dacă acestea nu vor fi furnizate. Ne este imposibil – deocamdată – să ne pronunţăm asupra legalităţii sau
oportunităţii deciziilor luate în această situaţie dar putem pune sub semnul îndoielii legitimitatea folosirii „la secret” a banilor orădenilor pentru a salva alte administraţii liberale din ţară în timp ce, iarnă de iarnă, orădenii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri din ţară pentru gigacalorie
cu justifi carea că suntem nevoiţi să facem asta pentru acumula bani de investiţii în sistemul de termofi care”. În schimb, Bunoiu și USR se pronunţă pe mandatul lui Stănel Necula la șefia Termoficării. Acesta tocmai a fost condamnat penal, defi nitiv, și i se cere să plece.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anon says:

  flacara violet arde in cazanul CET.

 2. mitica says:

  Stanele , sunt curios cum o sa te imparti si cu munca in folosul comunitatii si cu adminitrarea Fondurilor pe care stapanul teu le a obtinut de curand pentru Termoficare Oradea .
  Oare sa inteleg ca si tu gandesti la fel de repede pe cum raspunzi.

 3. DIAVOLESCU says:

  Cu alte cuvinte fratii de furaciuni si tradari din Usereica ii acuza pe Peneleprosi de … inselaciune?

  Hahaha asta seamana cu tilharul care il acuza pe violator de comiterea unei infractiuni.

  Hahaha…

 4. vasi says:

  firmele astea nu au voie sa aiba profit, doar cat sa functioneze si pt investitii, atat. Nu sa faca bani grei pe spatele oradenilo. La noi se reduc cheltuielile de productie, pierderile, iar gigacaloria e tot mai mare. Astia ar trebui linsati, asta nu e SRL sa faci profit maxim , aici multa lume isi umple buzunarele cu spagi

 5. Para frazã says:

  Oamenii doreau sã ştie înainte de-a fi ger, al facturilor reduceri cãta orice cavaler.

 6. George says:

  Oare chiar crede cineva ca ,,omu acesta face ce vrea fara ca nimeni sa nu stie si sa aprobe?!?

 7. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.