bihon.ro Web analytics

Adolescenţă printre roboţi! Interviu cu Daria Dorog, membru Modus Vivendi

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Daria Dorog face parte din cercul restrâns al adolescentelor pasionate de robotică, robotica în sine fiind slab reprezentată în sistemul educaţional din România.
Scris de farcas - Elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Daria Dorog face parte din cercul restrâns al adolescentelor pasionate de robotică, robotica în sine fiind slab reprezentată în sistemul educaţional din România.

Din pasiunea unor adolescenţi însă, România a devenit campioană mondială la robotică. 15 adolescenţi din Oradea şi-au făcut, la rândul lor, un mod de viaţă din robotică. Ei activează în Modus Vivendi.

Cum a început pasiunea voastră pentru robotică?

Daria Dorog: Totul a început într-o oră de informatică, când doamna profesoară Amelia Stoian (mentora noastră) ne-a citit un mail cu privire la concursul BRD FIRST Tech Challenge Romania. În prima fază nu știam despre ce e vorba, dar toți fiind pasionați de informatică, domeniul roboticii ne-a stârnit ușor interesul. Pas cu pas, am ajuns să ne materializăm creativitatea, construind în cele din urmă primul nostru robot.

Cum funcționați voi în cadrul Modus Vivendi?

D.D.: Datorită faptului că suntem 15 membri cu pasiuni diferite, am decis să ne împărțim în patru departamente: asamblare (cei care se ocupă de construirea efectivă a robotului), programare (cei care programează părțile mecanice), printare 3D (cei care printează cu ajutorul unei imprimante 3D piesele de care avem nevoie) și marketing (cei care se ocupă de promovarea echipei și de găsirea sponsorilor). Această repartizare nu înseamnă că ne-am limitat cunoștințele la un singur departament, ci am reușit să asimilăm informații din toate cele patru domenii.

Modus Vivendi e un grup elitist. Cum poți deveni membru?

D.D.: La sfârșitul fiecărui sezon organizăm interviuri în incinta Colegiului Național „Mihai Eminescu”, pentru a integra posibilii membri în activitățile echipei. În decursul următoarelor luni aceștia au posibilitatea de a-și demonstra implicarea și devotamentul în cadrul Modus Vivendi, iar înainte de începerea noului sezon, aceștia vor fi primiți în echipă.

La ce roboți ați muncit voi până acum?

D.D.: Acesta este al doilea sezon la care noi participăm, și până acum am construit în jur de cinci roboți, deoarece în primul sezon, după participarea la fiecare etapă regională, am schimbat conceptele de bază, rezultând un robot complet diferit. Mereu am văzut idei inovative la celelalte echipe, fapt ce ne-a determinat să ne îmbunătățim constant robotul.

La final de săptămână organizaţi OraDeA Cunoaște. Ce așteptări aveți în urma organizării evenimentului?

D.D.: Evenimentul, intitulat OraDeA Cunoaște, are două părți importante și este structurat pe două zile. Prima zi este destinată echipelor participante în concursul FTC și vizează îmbogățirea cunoștințelor roboticienilor printr-o serie de conferințe din domenii variate, precum STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) și PR (Public Relationship) & Marketing.

În a doua zi vor avea loc meciuri demonstrative între roboții echipelor participante, în scop caritabil. Ne dorim mult să îl ajutăm pe George, un elev de clasa a XI-a de la CN „Mihai Eminescu”, pasionat de domeniul tehnologiei, care s-a născut fără iris și are nevoie de un număr neștiut încă de operații urgente în Viena, pentru a-și salva vederea.

Demo-ul din 9 februarie, prezentat de actorul Teatrului „Regina Maria”, Richard Balint, va fi cu deschidere pentru publicul larg, astfel încât cei care vor dori, vor putea dona pentru cauza pe care noi o susținem. Locația meciurilor va fi sala de sport din incinta Școlii Gimnaziale „Dacia”, începând cu ora 12:00 și încheindu-se în jurul orei 18:00.

Îţi mulţumim şi vă dorim să aveţi succes în tot ceea ce faceţi!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.