În 2024, numărul insolvențelor din România a crescut cu 9,38% față de 2023, atingând un total de 7.274 de proceduri noi. Cele mai afectate sectoare au fost comerțul cu ridicata și cu amănuntul, construcțiile și industria prelucrătoare. De asemenea, companiile cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro au înregistrat o creștere semnificativă a insolvențelor, cu o majorare de 75% față de anul anterior, arată cel mai recent raport realizat de Coface România,
Contextul economic global și local a fost marcat de conflictele geopolitice, cum ar fi războiul din Ucraina și atacurile asupra Israelului, ceea ce a dus la o scădere economică în Uniunea Europeană, iar România nu a fost ocolită de aceste efecte. În 2024, economia românească a crescut cu doar 1%, comparativ cu anii anteriori, iar inflația ridicată și deficitul fiscal au exercitat presiuni asupra mediului de afaceri.
Sectorul comercial, cel mai vulnerabil în Bihor
În județul Bihor, numărul insolențelor a fost de 581, ceea ce plasează județul pe locul doi în România, după București, în ceea ce privește numărul de insolvențe raportate la 1.000 de companii active.
Anul trecut, economia globală a fost afectată de conflicte militare majore, precum războiul din Ucraina și atacurile asupra Israelului, care au determinat o scădere economică în Uniunea Europeană, cu repercusiuni asupra economiilor din vestul Europei, inclusiv în România. Creșterea inflației și presiunea fiscală au avut un impact direct asupra mediului de afaceri local, iar companiile din județul Bihor nu au fost scutite de aceste provocări. Deși România a înregistrat o creștere economică moderată de 1% în 2024, județul Bihor a fost afectat de aceleași tendințe negative care au marcat evoluția generală a economiei.
În județul Bihor, la fel ca în restul țării, sectorul cu cel mai mare număr de insolvențe a fost Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor. Acesta a înregistrat un număr semnificativ de falimente, ceea ce reflectă presiunile economice la care sunt supuse micile și mediile afaceri locale. De asemenea, sectorul Construcțiilor și Industria prelucrătoare sunt în continuare domenii vulnerabile în fața instabilității economice, numărul insolvențelor în aceste sectoare fiind în continuă creștere.
Unul dintre principalii factori care a contribuit la această creștere este presiunea fiscală în creștere. Deficitul fiscal ridicat al României (8,6% din PIB în 2024) și majorarea impozitelor au dus la o reducere a consumului, crescând riscul de insolvență în rândul companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare. În județul Bihor, ca și în alte județe din țară, a crescut numărul de companii care au fost nevoite să aplice pentru proceduri de insolvență din cauza problemelor de cash-flow și imposibilității de a plăti datoriile.
Tendințele pentru 2025
Având în vedere evoluția din 2024, se estimează că și în 2025 județul Bihor va continua să înregistreze o presiune mare pe mediul de afaceri local. Majorarea impozitelor și noile taxe vor pune o povară suplimentară asupra companiilor deja afectate de creșterea costurilor de producție și de lipsa cererii pe piață.
„Dacă la finalul anului 2024 creșterea numărului de insolvențe a fost de 9,38%, pe parcursul perioadei analizate s-a înregistrat o variație mare a creșterii numărului de insolvențe comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023: între 17,16% la finalul lunii august 2024 și 7,17% după primele 11 luni ale anului 2024. Credem că acest trend se va păstra în 2025. Odată cu noile creșteri de taxe, impozite și accize, care vor afecta consumul și costul de finanțare, ne așteptăm la o presiune tot mai mare asupra mediului de afaceri“, spune Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface România.
Trimite articolul
XAșadar,una e imaginea orașului și alta e nivelul de trai !!
Trăiască PSD PNL UDMR! Voi guvernați pt Voi pt firmele Europene care vă sponsorizează!