bihon.ro Web analytics

After school pe banii părinților, legalizat

De Crina Dobocan

After school pe banii părinților, legalizat

Szabo Odon, inițiatorul proiectului de lege
Reactualizat la:
Noua lege a Educației, adoptată luni de Senat, legalizează after school-urile în școală pe banii părinților.
Scris de Crina Dobocan - Noua lege a Educației, adoptată luni de Senat, legalizează after school-urile în școală pe banii părinților.

Noua lege a Educației, adoptată luni de Senat, legalizează after school-urile în școală pe banii părinților, acolo unde „statul, consiliile județene sau consiliile locale nu finanțează programul «Școală după școală»”. Cadrele didactice care provin din alte școli este necesar acordul Consiliului de Administrație.

Astfel, potrivit proiectului de lege, părinții pot încheia contracte cu unități de învățământ preuniversitar pentru închirierea spațiilor destinate educației, respectiv contracte de furnizare de servicii educaționale cu profesori încadrați în sistemul de învățământ.

„Profesorii încadrați în învățământ se pot înregistra şi încheia contracte de furnizare de servicii educaţionale inclusiv sub formă de persoane fizice autorizate. Atunci când profesorul provine de la o altă unitate de învăţământ decât cea în care se prestează serviciul, este necesar acordul Consiliului de Administraţie al şcolii care încheie contractul de închiriere a spaţiului”, se arată în articolul 58 al actului normativ.

Totodată, pentru gestionarea, finanțarea programului „Școală după școală”, părinții pot înființa organizaţii neguvernamentale care pot încheia contractele în numele acestora.

„Statul va susţine generalizarea ofertării programului «Şcoala după şcoală» pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape”, se arată în actul normativ.

Masă caldă la școală

Szabo Odon, deputat UDMR și inițiatorul proiectului de lege, a declarat, ieri, într-o conferință de presă că pe perioada desfășurării activității didactice, antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar de stat, respectiv cel confesional și particular acreditat, li se acordă, cu titlu gratuit, o masă caldă pe zi în cadrul programului „Masă caldă la școală”. Limita valorii zilnice se va stabili printr-o hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. În această sumă nu intră cheltuielile de transport, distribuție și de depozitare a produselor alimentare.

„La cererea motivată a părinților, formulată în scris și susținută de documente-suport, înregistrată la secretariatul grădiniței sau al școlii, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masă caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice stabilite”, a arătat Szabo Odon.

Din bugetul Ministerului Educației și cercetării vor fi finanțate și internatele școlare. La această finanțare pot participa și unitățile administrației publice școlare.

Bani în plus pentru însușirea limbii minorităților

Referitor la finanțarea suplimentară, care se va acorda ca sumă globală fixă din bugetul Ministerului Educației pentru premierea unităților de învățământ pentru rezultate deosebite, Szabo Odon a evidențiat, pe lângă rezultatele din domeniul incluziunii, preformanțelor-școlare, performanțele de la BAC, activitățile extracurriculare sau în domeniul performanțelor științifice ale dascălilor și pe cele cu privire la însușirea limbii române în unitățile de învățământ cu predare integrală în limba minorităților naționale ori la însușirea cel puțin a unei limbi de circulație internațională sau a unei minorități naționale, atestat cu examen recunoscut la nivel internațional.

„Finanțarea de bază se calculează după un coeficient mărit pentru studenții care urmează cursurile în limba unei minorități naționale sau într-o limbă modernă de circulație internațională”, mai este stipulat în noua lege.

Noul proiect de lege așteaptă să fie promulgat de președintele României, iar în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Educației este obligat să emită normele metodologice de aplicare.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Domnul preşedinte este profesor şi cunoaşte says:

  Invatamantul trebuie sã fie unitar altfel este discriminatoriu.

 2. Alexandru says:

  De unde spațiu în scoli pentru after school???
  Cum sa dau masa calda la sute de elevi, mai ales în scoli în care nu exista cantina(cum sunt majoritatea școlilor)???
  Asa este când iei fără acoperire lucruri care se practica de zeci de ani în alte tari.

 3. Sãrãcia spiritualã says:

  Părinții nu au bani. Doar parlamentarii.

 4. Răsucire eminesciană says:

  Ai noștri tineri ce stupid învaţã limbii române să îi punã nodul și vin apoi să strige în tot norodul că sunt discriminați și vor tot -totul.
  De la Nistru pân’ la Tisa tot românul plânsu-mi-sa.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  SAF ELECTRIC CANDELABRE – peste 800 de modele de corpuri de iluminat!
  Lăsați-vă cuceriți de cele mai elegante modele de candelabre, corpuri de iluminat și lustre în toate stilurile: clasice, cu look industrial, vintage, organic sau fusion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șoc în lumea sportului bihorean! Fostul karateka Piski Lajos Arnold a murit la doar 28 de ani!
  O veste șocantă a lovit marți sportul bihorean. Fostul campion la karate, Piski Lajos Arnold a murit la doar 28 de ani! 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 20 de ani din Oradea, dispărut de acasa. Tânărul a fost găsit
  Tânărul de 20 de ani din Oradea, dat dispărut marți a fost găsit! 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Patru tineri, care au spart un magazin din Ineu, prinși după mai bine de 2 ani
  Patru tineri din Ineu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, au fost identificați luni, 17 februarie, de polițiștii Secției nr.5 de Poliție Rurală Oradea – Postul de Poliție Ineu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Orădean, fără permis pentru că a călcat prea tare pedala de accelerație
  Un orădean, în vârstă de 57 de ani, a rămas luni fără pemis după ce a fost prins circulând cu 117 km/h în localitate

  Mapamond

  Orange Money intră în competiție directă cu Revolut
  Orange Money lansează opţiunea de transferuri valutare în aplicaţia mobilă. Prin această aplicație, practic, Orange intră în competiție cu Revolut, pe piața românească. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.