bihon.ro Web analytics

Alertă epizootică în Bihor: Gripa aviară la doar 10 km de granița de vest a României

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Alertă epizootică în Bihor: Gripa aviară la doar 10 km de granița de vest a României

Reactualizat la:
Scris de Simona Drimbău

În contextul epidemiologic actual, de creștere a riscului epizootic cu privire la gripa aviară înalt patogenă în statul vecin Ungaria (în prezent fiind confirmate 53 focare de boală), asociat cu depistarea la finele anului 2021, a unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României (localitatea Biharugra din județul Bekes, districtul Sarkad – Ungaria), a cărui zonă de supraveghere cuprinde un număr de şase localități din județul Bihor (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit și Sânicolaul Român) este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploatațiile din județul Bihor.

Măsuri

În acest context, se instituie starea de alertă epizootică la nivelul teritoriului județului Bihor. În cadrul acesteia se vor aplica următoarele măsuri de prevenire a apariției gripei aviare înalt patogene: separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice. De asemenea, se instituie interzicerea adăpării păsărilor domestice / sălbatice în captivitate cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor în libertate; aplicarea de măsuri care să prevină contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie.

S-a hotărât de asemenea folosirea în zona de exploatare a păsărilor a unui echipament special destinat (încălțăminte, halat sau salopetă), sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentului, și limitarea accesului persoanelor în zona de exploatare a păsărilor (recomandat o singură persoană care să nu vină în contact cu păsări din alte exploatații), prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările domestice și cele sălbatice, inclusiv prin intermediul persoanelor care au acces în zone silvatice.

Autorităţile au decis accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. Se interzice şi utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor domestice (rațe, gâște) și sălbatice ( păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală.

Se cere respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor.

O altă măsură luată în acest context este efectuarea de urgență, în localitățile din cadrul zonei de supraveghere, a recensământului tuturor exploatațiilor de păsări din județul Bihor, conducerea la zi a registrului exploatațiilor comerciale, respectiv a registrelor agricole de la nivelul primăriilor pentru păsările din gospădăriile populației. Personalul calificat sanitar veterinar efectuează inspecțiile periodice în toate exploatațiile de păsări, cu efectuarea de examene clinice, și dacă este cazul de necropsii și recoltări de probe, în vederea realizării supravegherii active a bolii.

Se interzice funcționarea târgurilor, expozițiilor sau altor aglomerări a păsărilor, iar mișcarea păsărilor în cadrul sau în afara județului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar și a certificării sanitare veterinare. Se recomandă de asemenea evitarea introducerii sau scoaterii de păsări din cadrul gospădăriilor particulare, în special din alte localități, mișcarea păsărilor realizându-se doar sub supraveghere sanitară veterinară și în limita localității de origine a exploatației.

Cooperare

„Solicităm tuturor cetățenilor județului Bihor să anunțe de urgență primăria localității, serviciul veterinar local sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor (tel. 0259/266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice”, precizează Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

DSVSA Bihor monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), și colaborează permanent cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT), a structurilor Ministerului Apelor şi Pădurilor, a Ministerului Mediului, cu reprezentanții crescătorilor de păsări, și cei a asociațiilor ornitologice, cu cei a Colegiului Medicilor Veterinari, realizând verificări permanente la nivelul tuturor tipurilor de unităț, dar și acțiuni în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne județene, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a câștigat „derby-ul viitorului”. Multe debuturi în Liga 3 și o retragere!
  Două echipe bihorene cu „sacii în căruță” s-au întâlnit sâmbătă în ultima etapă a play-off-ului din Liga 3, Seria 10.

  România

  Accident pe un traseu de biciclete din Arad - un biciclist este în stare de inconștiență după ce a căzut într-o zonă greu accesibilă

  BIHON Sport local

  Studenții fotbaliști orădeni joacă pentru medaliile de bronz la Campionatul Universitar

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  Bihon CSM Oradea

  A doua înfrângere la baraj pentru CSM Oradea
  CSM Oradea a fost învinsă de SCM Politehnica Timișoara cu scorul de 38-23 (18-12) în cel de-al doilea său meci de la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională de handbal masculin, care se desfășoară la Ghimbav (jud. Brașov).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sfintii Imparati Constantin si Elena, sărbătoriți pe 21 mai - tradiții și superstiții pentru această zi
  În fiecare an, în data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. În România, peste 1,8 milioane de oameni își sărbătoresc astăzi onomastica. 

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.