bihon.ro Web analytics

Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló

De Veronica Bursașiu

Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló

Foto: Ioan Hasas
În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.
Scris de Veronica Bursașiu - În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

Peste o săptămână, comuna de pe valea Crișului Repede va primi o delegație similară din țara vecină.

Delegația din Vadu Crișului a ajuns joi la Hajduszoboszló și a fost întâmpinată de către primarul Czeglédi Gyula la Muzeul Bocskai din oraș. Anul trecut, aici s-a construit o noua aripă modernă de 200 mp, așa-numita „Trezoreria domnească”, printr-o investiție de 420.000 de euro. Noul imobil și-a îmbogățit patrimoniul cu două bijuterii de încoronare ale Principelui transilvănean István Bocskai.

Primarul de Vadu Crișului, Dorel Cosma, a mulțumit partenerilor din Ungaria pentru oportunitatea de a participa la proiect. Dintre obiectele deosebite expuse în muzeu, se remarcă prin valoare și execuție artistică coroana pe care Bocskai a primit-o de la un sultan turc. Circulă mai multe variante privind originea sa. Unii spuneau că a fost făcută special pentru Bocskai în Constantinopol, alții o considerau o lucrare a unui aurar persian, dar există și păreri că ar fi o coroană imperială bizantină reparată și facută cadou pentru principe. Astăzi, ultima varianta pare cea mai probabilă. Partea inferioară a coroanei de aur este diadema, căptușită cu crini, frunze și mărgele. Suprafața sa este de asemenea decorată cu smaralde, turcoaze și rubine; deasupra crinului din mijloc se vede o cruce. Partea superioară, cupola, este împărțită în opt părți prin rânduri de perle.

În vârful cupolei se află o coroană mică din frunze de aur, decorată tot cu perle, cu o piatră de smarald în mijloc. După moartea lui Bocskai, coroana a fost dusă la Viena de către palatinul György Thurzó, în anul 1610. Coroana originală poate fi văzută în expoziția permanentă la Kunsthistorisches Museum din Viena. Pe lângă coroană, una dintre însemnele regale ale principelui Bocskai este și sceptrul. Capul sceptrului este din argint aurit, împodobit cu motive vegetale, sub care se află o sferă acoperită cu email albastru. Mânerul este înconjurat de trei bretele largi de argint aurit. Bretelele și capul sunt împodobite cu 60 de turcoaze. Probabil că și sceptrul i-a fost dat lui Bocskai de către turci.

A fost realizat în atelierul unui aurar din Cluj-Napoca. După moartea lui Bocskai, sceptrul a devenit proprietate privată și a fost păstrat multă vreme la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Astăzi apartine colectiei Muzeului Național de Istorie a României din București. Muzeele din Viena și București au oferit doar Muzeului Bocskai din Hajdúszoboszló posibilitatea de a executa copii nobile și autentice ale acestor opere de artă originale. Dupa vizitarea muzeului, oaspeții au intrat la Centrul de recuperare balneară.Vineri, a urmat o vizită de lucru la Centrul de informații turistice, care a fost realizat împreună cu localitatea Vadu Crișului, printr-un proiect comun HU-RO.

Foto: Ioan Hasas

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.