bihon.ro Web analytics

Alo, Ministerul Mediului şi Pădurilor!?

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Furtul de lemn de pe Valea Aleului şi modul în care a fost vandalizată pădurea a fost semnalat şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice condus de bihoreanca Lucia Ana Varga printr-o petiţie trimisă de Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni (CRSE).
Scris de Demian - Furtul de lemn de pe Valea Aleului şi modul în care a fost vandalizată pădurea a fost semnalat şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice condus de bihoreanca Lucia Ana Varga printr-o petiţie trimisă de Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni (CRSE).

Aceasta şi-a declarat toatala deschidere în a combate furtul de lemn dar la petiţia înregistrată la Minister cu data de 29 aprilie, care-i semnalează ilegalităţile din judeţul său, nu a găsit necesar să răspundă nici până acum. Ce-i drept, lucrează la un Cod Silvic, a cărui imoplementare ar reduce mult fenomenul.

„Conform Legii, aşteptam un răspuns de la Minister în 30 de zile. Măcar unul tipic vag cum obişnuieşte Guvernul României, în genul „am luat la cunoştinţă, vom anunţa instituţiile responsabile”. Suntem surprinşi că nici măcar atât nu s-au obosit să facă. Ori că nu vor şi nu pot face ceva, ori că situţia e atât de gravă încât nici nu merită să fie verificată şi luate măsuri”, comentează Paul Iacobaş, în numele CRSE.

Corhănire

Iată câteva pasaje din petiţia CRSE:

„În perioada 26-28 aprilie, membri ai CRSE au parcurs Valea Aleului, urmând apoi un afluent al acesteia, Valea Sebişelului şi urcând spre vârful Cornul Munţilor (…) În partea superioară a văii, în zona de final a drumului forestier există un parchet de explotare şi un vagon pentru cazarea muncitorilor. În jurul acestuia, există numeroase deşeuri generate de muncitori, aruncate pe versantul din vecinătatea vagonului. De asemenea, exploatarea lemnului s-a făcut prin corhănire, pe văi extrem de accidentate, cu pantă de peste 50%, existând o cantitate foarte mare de lemn depreciat în timpul exploatării. Peisajul este compromis în totalitate, stratul de sol de pe pantele mari, care oricum este foare subţire, a fost distrus, puţinii arbori care au mai rămas în picioare fiind loviţi având scoarţa distrusă. Asta cu toate că explotarea prin corhănire este interzisă de lege. (…) Pentru că pădurea a fost extrem de puternic rărită, fapt care ni s-a părut nefiresc, am verificat câteva cioate din apropierea drumului constatând că aceste nu sunt marcate, conform celor prevăzute de lege, fapt ce ne face să credem că tăierile acestor arbori s-au făcut ilegal. Controversaţi de acest lucru, am verificat mai multe cioate constatând că numărul acestora este de ordinul zecilor, fiind tăiaţi atât fagi cât şi frasini şi paltini. Datorită faptului că modul în care se exploatează pădurea în această zonă este necorespunzător şi pentru că suspectăm că acolo au avut loc tăieri ilegale de arbori, vă rugăm să dispuneţi verificarea celor sesizate de noi şi să ne comunicaţi rezultatele verificărilor, faptul fiind cu atât mai grav cu cât acesta a fost săvârşit pe teritoriul unei arii naturale protejate”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Vela: „Nu se reiau zborurile organizate”
  Prezent în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, ministrul de interne a făcut precizări și despre cursele aeriene. Vela a punctat că nu se reiau zborurile organizate, cu câteva excepții. 1

  Mapamond

  Un român este cel mai în vârstă bărbat din lume: „Sper să mă depășiți”
  Românul Dumitru Comânescu, în vârstă de 111 ani și 7 luni, a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, record recunoscut de Guinness World Records. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să nu permitem şmecherilor să ia banii celor care muncesc
  Acesta a fost îndemnul ministrului agriculturii Adrian Oros, care a avut vineri o întâlnire cu fermierii şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate de profil din Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Fermierii bihoreni au depus aproape 30.000 de cereri unice
  Preluare online a cererilor unice de plată fără penalități se poate face până pe data de 15 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Câştigătorii concursului „Povestea oului de Paşte”
  În această lună, Muzeul Ţării Crişurilor va organiza o expoziţie cu lucrările participante la concurs.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale bihoreanului Ioan Buda
  Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului bihorean Ioan Buda, fostul șef al Poliţiei de Frontieră, care a demisionat după haosul de la Nădlac. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.