bihon.ro Web analytics

Ambrozia, medicii din școli și redeschiderea HORECA, teme tari între prefect și primari

De Călin Corpaș

Ambrozia, medicii din școli și redeschiderea HORECA, teme tari între prefect și primari

Prefectul vrea videoconferințe constanțe cu primarii Foto: IPBH
Dumitru Țiplea încearcă să îi țină în priză pe primarii celor 101 UAT-uri din județul Bihor. Miercuri, prefectul i-a convocat pe primari la o ședință în regim de videoconferință, împărțită în două runde.
Scris de Călin Corpaș - Dumitru Țiplea încearcă să îi țină în priză pe primarii celor 101 UAT-uri din județul Bihor. Miercuri, prefectul i-a convocat pe primari la o ședință în regim de videoconferință, împărțită în două runde.

„Ne dorim acest mod de lucru pe termen lung, pentru o mai bună comunicare, în condițiile în care numai în acest an am trimis peste 100 de circulare către primăriile din județ”, ne-a declarat prefectul.

Țiplea își dorește o administrație mai eficientă la nivelul primăriilor și este nemulțumit de ritmul în care se răspunde la circularele trimise de prefect. 25 de circulare au fost emise numai privind aplicarea de măsuri împotriva Covid-19, iar alte 12 circulare au fost trimise în contextul procesului electoral.

După o serie de circulare emise în acest sens, prefectul Țiplea le-a atras atenția participanților la videoconferință asupra obligativității de a-și curăța terenurile de ambrozie – buruiană invazivă, puternic alergenă. Și în același timp, să-i sancționeze și pe ceilalți proprietari de terenuri infestate cu ambrozie. Noua lege dă competențe sporite primarilor. La art. 5 se arată că verificarea și aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritatea publică locală pe raza căreia se face controlul. Primarul este cel care împuternicește personal cu astfel de atribuții, în speță polițiști locali sau comisari ai Gărzii de Mediu, mai arată legea. Cine amendează primăriile care nu-și îndeplinesc atribuțiile? Instituția Prefectului este chemată să vegheze și să sancționeze primăriile, respectiv Consiliul Județean, dacă pe propriile terenuri administrate de către acestea crește ambrozia în voie, contrar celor stipulate în lege.

Foto: IPBH

În contextul apropierii deschiderii noului an școlar, cu toți elevii la clasă, au fost identificate soluții privind asigurarea prezenței unui cadru medical pentru monitorizare în fiecare unitate de învățământ din județul Bihor, transmite Prefectura Bihor. De la 1 septembrie, s-au redeschis spațiile închise din domeniul HORECA, acolo unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Prefectul Țiplea a informat participanții despre măsurile luate pe această speță.

Sălile de sport, o variantă omisă

În privința alegerilor locale, se cer delimitate și numerotate secțiile de vot, desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și statusul buletinelor de vot. Vor fi 655 de secții de vot în județul Bihor, cu doar două mai multe decât la scrutinul precedent. Sunt două secții de vot în plus, în Roșia, din cauza distanțelor mari din această comună. Masca va fi obligatorie în secția de votare și se așteaptă stabilirea de măsuri de la nivel guvernamental privind circuitul electoral, la nivelul secțiilor. Din păcate, autoritățile nu au luat în calcul posibilitatea organizării secțiilor de votare în sălile de sport ale unităților școlare care dispun de asemenea facilități.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ionuuuu says:

  Dl prefect sa iasa in teritoriu, nu prin video-conferinta sa discute… in Osorhei, zona fostei pasuni, din str. Mica, spre Cris , este plin de ambrozie si tot felul de balarii… nimeni nu se oboseste sa curete, nici primaria de pe teritoriul public, nici proprietarii (sa nu zic samsarii) de terenuri , care sunt spre vanzare sau cu case in rosu, nefinalizate… Degeaba s-a facut dezinsectia prin aer, cu elicopterul, de cateva saptamani, daca mediul de inmultire si dezvoltare, adica balariile, nu se curata… Asa a fost o risipa de bani publici dezinsectia …. Chiar si reporterii/ziaristii ar putea iesii in zona ptr filmari/fotografii ptr asemnea articole… poate asa se sesizeaza mai bine si primariile si organele de control competente…

 2. Anda says:

  idiotii de bolojan si birta sustinuti de consilieri si sefii parveniti din primaria oradea cersesc voturi pentru a fi alesi dar ei si acum in campania electorala demoleaza abuziv, garaje construite legal cu autorizatie de construire, sa va aleaga naiba de idioti ce sunteti niste parveniti ordinari si dictatori imputiti.

 3. Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 09.12.2021 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  52 de școli și grădinițe din Bihor, în online
  Un număr de 52 de unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este peste trei la mie, iar rata de vaccinare a personalului este sub 60%.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Ultima etapă din 2021 în Liga 3: CAO și Lotus Băile Felix joacă în deplasare
  Etapa a 15-a din eșalonul trei încheie sâmbătă sezonul de toamnă-iarnă. În Seria 10 singura echipă bihoreană care evoluează pe teren propriu este Luceafărul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă, o nouă acțiune de colectare a DEEE
  Municipalitatea orădeană va organiza sâmbătă, 04 decembrie, o nouă acțiune de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.