bihon.ro Web analytics

Amenzi de peste 3,7 milioane de lei, aplicate de comisarii de mediu

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Amenzi de peste 3,7 milioane de lei, aplicate de comisarii de mediu

Reactualizat la:
Organele de control au constatat deficienţe majore în implementarea colectării separate a deşeurilor.
Scris de Simona Drimbău - Organele de control au constatat deficienţe majore în implementarea colectării separate a deşeurilor.

Peste 1.000 de inspecţii au fost desfăşurate anul trecut de către comisarii de mediu bihoreni. „În cursul anului 2021 au fost desfășurate 1.016 de inspecții de mediu din care 178 inspecții au fost planificate, 838 neplanificate. 934 pe controlul poluării și 82 pe biodiversitate”, se arată în darea de seamă a Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu.

În urma acestor controale au fost aplicat 206 sancţiuni contravenţionale, din care 159 amenzi în cuantum total de 3.752.500 lei. De asemenea, s-au făcut 11 sesizări a organelor de cercetare penală. Comisarii de mediu au dispus de asemenea 26 de măsuri de suspendare a activității, două propuneri de suspendare acte de reglementare, o decizie de desfiinţare a lucrărilor şi trei confiscări de bunuri.

Managementul deşeurilor

În 2021 Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor a demarat acţiuni de verificare a stării de salubrizare a localităţilor, fiind efectuate un număr de 289 controale. Din totalul inspecţiilor de verificare a stării de salubrizare 37 de inspecţii au fost efectuate la operatori de salubrizare sau colectori de deşeuri. În cadrul inspecţiilor au fost stabilite 733 măsuri de remediere a deficienţelor identificate. În cadrul controalelor tematice planificate pe salubrizare au fost identificate circa 82 locații cu abandonări de deșeuri pe o suprafață de circa 42.110 mp.

În această perioadă au fost desfăşurate acţiuni de verificare a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale, fiind constatate deficienţe majore în implementarea colectării separate a deşeurilor (în special în zonele rurale), autorităţile administraţiei publice locale neîndeplinind obiectivul anual de reducere cu 50% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale şi asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare în anul 2020, având ca ţintă o reducere cu 60% până la sfârşitul anului 2021. Ca urmare a verificărilor efectuate la administraţiile publice locale s-au constatat deficienţe în implementarea colectării deşeurilor în zonele turistice greu acesibile, precum şi în localităţile sau cătunele izolate aferente comunelor, stabilidu-se măsuri pentru remedierea situaţiei. Totodată nu au fost înfiinţate spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi nu au dezvoltat în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă.

„Depozitările necorespunzătoare de deşeuri identificacte se regăsesc în speţă în albiile râurilor, precum şi limitrof cartierelor locuite de către romi”, se arată în raportul de activitate al Gărzii de Mediu Bihor.

Salubrizare

În prezent în judeţul Bihor se află în derulare Proiectul SMID (Sistem de Management Integrat al Deşeurilor), fiind constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI ECOLECT GRUP.

Salubrizarea tuturor celor 101 UAT-uri din județul Bihor este asigurată cu operatori licenţiaţi. Ca urmare a neconformităţilor identificate în cadrul inspecţiilor privind starea de salubrizare a localităţilor au fost aplicate 75 amenzi contravenţionale în valoare de 1.248.000 lei şi 20 de avertismente.

Au fost controlate depozitele de deşeuri industriale periculoase: depozitele de reziduri petroliere de la SC Ecodiesel SA, depozitele de reziduri de gudroane acide aparţinând de SC Petrol Derna SA, haldele de şlam roşu aparţinând de SC Cemtrade SA Oradea- (Ingens, Fibricim), precum şi cele de la SC Sinteza SA. Pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale în suma de 200.000 lei.

Comisarii de mediu a urmărit în această perioada şi reducerea poluării industriale şi managementul riscului. Astfel, în urma inspecţiilor efectuate la instalaţiile IPPC au fost urmărite realizarea măsurilor impuse în planurile de acţiune (SC Electrocentrale Oradea SA/ Termoficare SA), implementarea şi respectarea BAT-urilor. Comisariatul Judeţean Bihor a efectuat 19 controale în comun cu ISU Crişana şi APM Bihor la obiectivele SEVESO. În vederea verificării conformării cu Directiva COV, au fost efectuate 28 inspecţii la agenţii economici ce deţin instalaţii ce intră sub incidenţa acestei directive.

Au fost desfăşurate 14 acțiuni de inspecție și control în cursul anului 2021 privind îmbunătățirea calității aerului înconjurător în județul Bihor, în speţă la amplasamente unde s-au înregistrat incendi, şantiere de construcţii, operatori salubrizare stradală fiind aplicate şapte amenzi contravenţionale în valoare totală de 272.000 lei.

Poducători, distribuitori, utilizatori şi importatori de substanţe chimice periculoase au fost, de asemenea, verificaţi de comisarii de mediu bihoreni. Aceştia au impus 18 măsuri și s-au aplicat trei sancțiuni în valoare de 30.000 lei.

„Au fost verificate 14 staţii de epurare a apelor uzate menajere, s-au impus 40 măsuri și s-a aplicat patru sancțiuni în valoare de 120.000 lei. În anul 2021 în judeţul Bihor nu s-au constatat depăşiri ale valorilor medii a nutrienţilor pe terenurile agricole, arabile şi păşuni”, a precizat Sever Şerbănescu comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Nu mai puţin de 20 de controale au fost efectuate în perimetrul ariilor naturale, urmărind aprobarea şi respectarea planurilor de management precum şi reducerea impactului activităţilor economice desfăşurate de titularii de activităţi din perimetrul ariilor, în conformitate cu prevederile legislației Ariilor Naturale Protejate. Au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale în valoare de 208.000 lei pentru fapte săvârşite în arii naturale protejate. S-au efectuat şi 29 de controale la balastiere, cariere şi mine în vederea verificării respectării legislaţiei privind exploatarea raţională şi legală a resurselor minerale şi naturale, pentru care s-au aplicat 10 amenzi contravenţionale în valoare de 397.000 lei, patru svertismente şi au fost întocmite trei sesizări ale organelor de cercetare penală.

În perioada 01.01 – 31.12.2021 a existat o poluare, accident sau incidente care puteau duce la afectarea gravă a factorilor de mediu. Este vorba despre incendiul de proporţii la societatea care colectează deşeuri reciclabile din localitatea Salonta. JB-S.D.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. scortosul says:

  Sunt tot mai dese “accidentale” astea la depozitele de desuri. Cei care supravegheaza activitatile cu deseuri ar trebui sa impuna/limiteze cantiatte de deseuri acumultata in asa fel incat sa nu devina tentanta “accidentarea” depozitului. Penalizarile ar trebui sa fie uriase in cazul “accidentelor” in asa fel incat de nu devina tentante in special la recidiva.

 2. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.