bihon.ro Web analytics

Amenzi de peste 500.000 lei aplicate de comisarii de mediu

Reactualizat la:
Reactualizat la:
În primul trimestru al anului GNM CJ Bihor a efectuat nu mai puţin de 360 de inspecţii.
Scris de demeter1 - În primul trimestru al anului GNM CJ Bihor a efectuat nu mai puţin de 360 de inspecţii.

53 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 518.000 lei au fost aplicate în prima perioadă a anului de Garda de Mediu Comisariatul Judeţean Bihor. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii de mediu a fost în valoare de 50.000 lei.

Amenda a dată unor societăţi pentru nerespectarea măsurilor stabilite în controalele anterioare. „De asemenea, în perioada 01.01.2018 – 31.03.2018 au fost aplicate şi trei sancţiuni complementare de suspendare a activităţii”, a precizat Mihai Togor, comisarul şef al GNM CJ Bihor.

Astfel, în primul trimestru al anului 2018, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat nu mai puţin de 360 de inspecţii dintre care 163 inspecţii au fost neplanificate.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate 85 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, 21 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean, 22 controale efectuate în urma sesizărilor şi 16 controale în urma autosesizării. Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare. Printre nereguilile des constatate se numără şi nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de Mediu, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, nerespectarea prevederilor Regulamentului CLP privind etichetarea substanţelor sau amestecurilor chimice periculoase, neetichetarea deşeurilor periculoase şi tăieri de arbori neautorizate.

Controale

„Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor. O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în primul trimestru din anul 2018 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 27 sesizări înregistrate, cinci au vizat tăieri ilegale de vegetaţie din afara fondului forestier, cinci au vizat deversări de ape uzate, patru depozitări necontrolate de deşeuri şi două au vizat aspecte privind calitatea aerului”, a punctat comisarul şef al GNM CJ Bihor.

Deasemena o pondere foarte importantă în activitatea de control au avut-o verificările efectuate în contextul cauzei C-301/17, Comisia Europeană împotriva României, acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, introdusă în temeiul articolului 258 din Tratatul privind funcţioanrea Uniunii Europene, prin care Comisia Europeană solicită curţii să constate că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce ii revin privind depozitele de deşeuri de pe teritoriul României, fiind urmărită punerea în aplicare a Ordinului Ministrului nr. 1063/2017, prin verificarea celor nouă depozite neconforme de deşeuri industriale periculoase incluse în HG 349/2005 şi a celor opt depozite de deşeuri municipale neconforme ecologizate şi închise, spun comisarii bihoreni de mediu.

Totodată la sfârşitul trimestrului I comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au demarat mai multe controale tematice privind verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă, au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi pentru asigurarea secţiuniloor de scurgere a apelor mari, verificarea stării de salubrizare a localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţie. Verificarea zonelor de agrement în vederea prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic, cu prilejul sărbătorlor legale.

În perioada de referinţă în judeţul Bihor au fost înregistrate trei poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu apă, aer, sol. Acestea au fost la Suplacu de Barcău prin deversări de produse petroliere direct pe sol pe o supafaţă de circa 100 mp, respectiv 50 mp şi în muncipiul Oradea prin incediul declaşat în cadrul unei societăţi comerciale fiind degajat un fum gros, negru, înecăcios care se propaga spre zona de nord-nord-vest a municipiului Oradea.

În incendiu au ars, pe o suprafață de circa 600 de metri pătrați, aproximativ două tone pungi expandate și materiale plastice, circa 7.600 de litri ulei hidraulic, aproximativ 65 tone deșeuri din plastic, aproximativ două tone repere din plastic și circa 2,5 tone deșeuri din carton.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor mari la carburanţi
  De la începutul anului 2022, carburanţii s-au scumpit cu aproximativ 22%. 1

  Mapamond

  VIDEO. Atac armat la o paradă de Ziua Independenței, în SUA. Cinci oameni au murit, iar 16 sunt răniți, la spital
  Un atac armat a fost raportat la o paradă de 4 iulie, de Ziua Independenței, într-o suburbie din Chicago, Statele Unite, relatează Reuters. În urma incidentului, cel puțin cinci oameni au murit, iar 16 au fost răniți și transportați la spital.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcul Libertății prinde culoare în cadrul proiectului de artă stradală „Mozaic Citadin”
  Începând de luni, 4 iulie, a început proiectul de artă stradală „Mozaic citadin”.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.