bihon.ro Web analytics

Amenzi de peste un milion de lei aplicate de comisarii de mediu

De Simona Drimbău

Amenzi de peste un milion de lei aplicate de comisarii de mediu

Reclamaţii şi sesizări numeroase FOTO:GNM
Reactualizat la:
Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100.000 lei.
Scris de Simona Drimbău - Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100.000 lei.

În primul semestru al anului 2020, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 749 inspecţii.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, a condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi verificarea reclamaţiilor.

Principalele neconformităţi constate cu ocazia controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, depăşirea plafoanelor de emisii, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare. Printre neregulile des constatate se numără şi neluarea de măsuri pentru a preveni accidentele majore şi pentru a limita consecinţele acestora asupra sănătăţii umane şi asupra mediului, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, nerespectarea de către producătorii de deşeuri periculoase a etichetării corespunzătoare a acestora conform prevederilor Legii 211/2011 dar şi nerespectarea regimului ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Măsuri

Ca urmare a acestor controale, au fost stabilite 881 măsuri în vederea conformării cu legislaţia de mediu sau în vederea prevenirii incidentelor de mediu.
Totodată, în urma acestor controale, au fost aplicate 33 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.130.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100 000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru depăşirea plafoanelor de emisii.

Totodată, în perioada menționată, au fost aplicată o sancţiune complementară de suspendare a activităţii şi au fost înaintate 6 sesizări organelor de cercetare penală pentru încălcarea legilaţiei privind transferul intercomunitar de deşeuri, activităţi nepermise în arii naturale protejate, folosirea de momeli periculoase care au dus la moartea unor specii protejate de păsări.

„O pondere importantă în activitatea de control desfășurată în semestrul I al anului 2020 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor -sesizărilor”, spune comisarul şef Sever Şerbănescu.

Astfel, au fost înregistrate 98 sesizări, care au vizat deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, aspecte privind calitatea aerului și disconfortul olfactiv. Dintre acestea, 18 sesizări au fost redirecţionate întrucât acestea intră în sfera de competenţă a altor instituţii (au ca subiect conflicte personale, creșterea a 2-3-5 capete de animale în propriile gospodării etc.).

De asemenea, o pondere importantă în activitatea de inspecţie au avut-o controalele privind verificarea modului de conformare cu legislația privind protecția mediului, a proiectelor solicitanților/beneficiarilor de fonduri din PNDR 2014-2020 contribuind astfel la buna gestionare a fondurilor europene. În cursul anului 2020 și până în prezent, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor a verificat 288 de proiecte -amplasamente fiind întocmite 288 note de constatare necesare solicitanților, respectiv beneficiarilor pentru obținerea finanțării în vederea implementării proiectelor.

Poluări

În perioada 01.01 – 30.06.2020 au existat trei poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol). În localitatea Salonta au existat două poluări ale unui emisar natural cu ape uzate fecaloid menajere.

O altă poluare accidentală cu produse petroliere s-a produs pe canalul colector, în aval de uzina de apă care alimentează oraşul Aleşd. La verificarea în teren, s-a constatat faptul că nu a fost afectată uzina de apă. Fenomenul s-a produs la circa 500 m de malul drept al Crişului Repede.

Pentru toate aceste neconformităţi, au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.