Pasiunea lui pentru scris nu a apărut brusc, ci s-a dezvoltat treptat. Încă de mic, Andrei a avut o imaginație bogată și i-a plăcut mereu să povestească și să împărtășească întâmplări despre lumea din jurul său. De exemplu, după excursiile cu clasa, învățătoarea îi oferea adesea cuvântul în autocar, pentru a rezuma experiențele și locurile vizitate.
„La șapte ani, după o vizită la stația de pompieri în cadrul programului «Școala Altfel», am simțit nevoia să scriu despre ceea ce am trăit alături de colegi. Astfel, am scris primul meu articol, care a fost publicat într-o revistă pentru tineret. Am continuat să scriu și alte articole, unele fiind publicate și în revista școlii”, povestește tânărul autor.
Andrei nu urmărește neapărat să intre într-o stare creativă anume; ideile îi vin spontan și le notează rapid pe o hârtie sau în telefon. Inspirația apare adesea pe neașteptate. De regulă, în weekenduri și în vacanțe, revine asupra notițelor și începe să „asambleze” povestea. Uneori scrie fără să se oprească, iar alteori preferă să ia o pauză, să se relaxeze, moment în care direcția intrigii i se conturează mai clar.
Stilul de scriere al lui Andrei a fost influențat de lecturi care i-au stârnit imaginația și i-au cultivat gustul pentru aventură și mister. Cărțile lui Roald Dahl l-au fascinat prin umorul lor inconfundabil, creativitatea debordantă și personajele neobișnuite, care prind viață într-un mod cu totul special. De asemenea, seria „Olguța” i-a captat atenția, datorită personajelor memorabile și felului ingenios în care sunt conturate poveștile. În plus, pasiunea sa pentru intrigi misterioase și pline de suspans a fost alimentată de filmele polițiste, în special cele cu detectivul Hercule Poirot și Sherlock Holmes, ale căror cazuri complexe i-au inspirat propria abordare în construcția intrigilor literare.
Cum a luat naștere seria „Aventurile lui Agrafă și Creion”
La vârsta de 11 ani, în perioada pandemiei, când a fost nevoit să stea acasă, Andrei a petrecut mult timp citind și urmărind filme. În acea perioadă, i-a încolțit în minte ideea că și el ar putea scrie un roman.
„Primul meu gând a fost cine să fie eroii poveștii mele? Am aruncat o privire pe birou și am zărit cea mai folosită dintre rechizite, creionul, atât de util și indispensabil pentru orice școlar. Astfel, detectivul Creion a fost primul personaj creionat, după el a urmat partenerul lui de nădejde, detectivul Agrafă. De la ei au evoluat și celelalte personaje din universul rechizitelor. Așa a apărut primul volum, «Aventurile lui Agrafă și Creion», o poveste plină de umor și mister, în care cei doi detectivi, Creion și Agrafă, pornesc într-o serie de aventuri”, explică autorul.
În al doilea volum, „Ordinul Umbrelor”, acțiunea se desfășoară într-un univers complet diferit, cel al hainelor, un tărâm unde umbrele amenință să preia controlul asupra tuturor lucrurilor. Pe măsură ce pătrund în această lume nouă și misterioasă, Agrafă și Creion, cei doi superdetectivi, se confruntă cu pericole imense și cu numeroase răsturnări de situație.
„Ordinul Umbrelor”
Din perspectiva lui Andrei, scrierea acestui volum nu a reprezentat o provocare, ci mai degrabă un moment mult așteptat, deoarece își dorea cu nerăbdare să continue seria „Aventurile lui Agrafă și Creion”. Cuvintele au curs natural, chiar dacă unele capitole au fost revizuite și rescrise de mai multe ori pentru a atinge forma dorită. „Ordinul Umbrelor” este o continuare intensă și plină de suspans a primului volum, cu o intrigă mai complexă și un ritm mai alert. De această dată, Andrei a explorat mai profund trecutul personajelor, originile lor, familiile și evenimentele care i-au modelat, adăugând o dimensiune emoțională mai puternică poveștii. Umbrele care „din umbră vă pândesc” contribuie la crearea unei atmosfere misterioase, perfect aliniată cu titlul volumului.
„La 13 ani visul meu s-a materializat prin lansarea romanului de debut, «Aventurile lui Agrafă și Creion», la data de 30 mai 2024, la cea mai faină librărie din oraș, Librăria Compas. Pe final de an, la 19 decembrie, am lansat și cel de-al doilea volum al seriei, «Ordinul Umbrelor», tot la librăria Compas”, spune Andrei.
Universul rechizitelor
Personajele Agrafă și Creion sunt inspirate din lumea cotidiană a lui Andrei. Tânărul autor a ales două obiecte aparent simple, dar esențiale pentru orice școlar: creionul, care lasă o urmă clară și precisă, respectiv agrafa, care ține lucrurile unite sau, așa cum vor vedea cititorii, „prinde” foile ce joacă roluri negative în poveste. Această alegere i s-a părut perfectă pentru un duo de detectivi. Andrei și-a dorit să creeze o lume originală, populată de rechizite personificate, fiecare având trăsături și roluri bine definite, care adaugă profunzime și farmec universului său literar.
„Universul rechizitelor a evoluat natural, fără un plan detaliat. Fiind mereu înconjurat de ele, mi-a fost ușor să îmi imaginez o lume în care eroii sunt chiar un Creion și o Agrafă. Am creat un univers sută la sută original, format din hârtie și metal, populat de rechizite și organizat într-o metropolă vibrantă: orașul Rechizitoza”, explică autorul.
Proiecte viitoare
După apariția primului volum din „Aventurile lui Agrafă și Creion”, fiind într-o fază avansată cu al doilea volum, Andrei s-a gândit că ar fi potrivit să fie o trilogie. Astfel, un al treilea volum va vedea cu siguranță lumina tiparului. Când? Mai mult ca sigur, în timpul anilor de liceu.
„În ceea ce privește alte proiecte literare, sunt sigur că vor apărea mai încolo, dar momentan, seria polițistă «Aventurile lui Agrafă și Creion» consider că mă reprezintă cel mai bine. O simt ca pe o parte din mine și continuă să fie o mare bucurie – bucuria de a scrie și de a împărtăși cu cititorii o fărâmă din imaginația mea”.
Sfaturi pentru tinerii scriitori
Drumul până la publicarea unei cărți este unul lung și uneori descurajant. Este esențial să existe pregătirea necesară pentru a face față numeroaselor obstacole ce pot apărea.
„Unele edituri te vor ignora sau nu îți vor oferi feedback, iar altele, chiar dacă îți apreciază talentul, îți vor transmite subtil că nu sunt pregătite să își asume riscul financiar al publicării unui autor necunoscut. Piața de carte din România importă masiv autori străini, iar bestsellere internaționale implicit ajung și la noi. De aceea, sfatul meu este să fii perseverent, să crezi în tine și nu în ultimul rând, să ai alături oameni care te susțin și care te încurajează în acest demers, așa cum eu am avut alături familia”, le transmite Andrei tinerilor scriitori.
Trimite articolul
XFelicitari Andrei
Felicitări lui și celor care l-au susținut.