bihon.ro Web analytics

ANSVSA demarează Operațiunea „Porcul”

De Dan Birta
Reactualizat la:

ANSVSA demarează Operațiunea „Porcul”

Transportul porcilor fără acte, interzis FOTO: PROMOTOR
Reactualizat la:
Poliţia şi DSVSA Bihor controlează în trafic transportul porcilor.
Scris de Dan Birta - Poliţia şi DSVSA Bihor controlează în trafic transportul porcilor.

Atenţie la comercializarea porcilor şi, mai ales, la transportul acestora! În condiţiile în care şi judeţul Bihor este pe lista judeţelor cu pestă porcină africană (PPA), transportul porcilor fără documente şi acte de transport s-ar putea lăsa cu amenzi şi cu confiscarea animalelor.

Robert Chioveanu, preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat marţi că împreună cu Poliţia Română va demara un plan concret de acţiune pentru circulaţia animalelor, care va viza verificări în trafic.

„Controalele în trafic încep de miercuri, împreună cu Poliţia Română. (…) Cei care sunt prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi, iar porcul va fi confiscat şi va merge către o unitate de incinerare, atunci când sunt elemente legate de lipsa unor documente sau acte pentru transport”, a avertizat Chioveanu.

Proiect de combatere PPA

ANSVSA va elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane, care va trebui să fie asumată de toate instituţiile implicate, dar şi de fermieri şi industrie, a declarat preşedintele ANSVSA, Chioveanu.

„Proiectul meu este legat de pesta porcină africană, de elaborarea unui plan de combatere şi control a pestei porcine africane. Nu am vrut să îi spun de eradicare, pentru că este un termen puţin mai greu şi mai pretenţios. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă. E clar că trebuie să avem o nouă strategie. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să înfiinţez un grup de lucru, iar vineri voi avea rezultatul final al muncii lor. Am adus specialişti atât din privat, cât şi din cadrul autorităţii centrale şi locale, medici veterinari, pentru a elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane” a precizat şeful ANSVSA.

El susţine că în etapa următoare va chema atât fermieri, cât şi reprezentanţi ai industriei pentru a-şi asuma împreună acest plan, care va cuprinde măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Şeful ANSVSA îşi doreşte ca planul să fie finalizat până la începutul lunii ianuarie, cel târziu, astfel încât acesta să poată fi prezentat ministrului Agriculturii pentru a se asigura finanţarea.

PPA în Bihor

Ultimele date ale Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor atestă faptul că în judeţ mai sunt active 14 focare de pestă porcină africană (PPA). „În baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane (PPA), în județul Bihor, au fost diagnosticate două focare de PPA, ambele în localitatea Ciocaia- oraș Săcuieni, numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ fiind în prezent de 4, toate afectând localități aparținând orașului Săcuieni”, anunţă DSVSA Bihor.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, DSVSA Bihor informează că au fost stinse 12 focare de PPA în localitățile Cherechiu (comuna Cherechiu), Cubulcut (oraș Săcuieni), Curtuișeni și Vășad (comuna Curtuișeni), Tarcea și Galoșpetreu (comuna Tarcea), fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind de zece.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. xxxxx says:

  Ce sa zic combaterea pestei cineva plateste gras povestea asta cu pesta e in joc bani cuiva de sus care alimenteaza prostia asta trebuie sa halim carne import nu de la noi trebuie anihilati crescatorii din tara in favoarea alora de afara este o grama
  da de carne nevanduta care se invecheste pe undeva si care se poate vinde doar in Romania la prostii de aici si atunci cum se poate face asta omorand producatorul de aici parca suntem legati la ochi la maini si lasam sa isi faca jocul murdar pe toti pe bani nostri au omorat mii de porci sanatosi fix asa cum au omorat gainile cu gripa aviara ticalosi astia nu se lasa pana nu distrug tot in tara asta si noi stam si vegetam si nu facem nimic inghitim toate mizerile lor

 2. Scorte Gheorghe says:

  Controleze pe mama lor la clitoris. Când vor da ei mâncare la porcii respectivi, atunci să controleze. Vor și ei o ciosvârtă ? Crească animale, să vadă cât e de ușor.

 3. Iopo says:

  Luati mai bine de la Selgros,cu pret triplat…

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autoturism scufundat în Crișul Repede, lângă Sântandrei
  Un autoturism Volkswagen Passat s-a scufundat în Crișul Repede, în zona localității Sântandrei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Turul Bihorului se mută în luna iulie
  Organizatorii Turului Bihorului și al Turului Sibiului colaborează pentru progresul ciclismului românesc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activitatea Tribunalului Bihor, paralizată de grevă
  Tribunalul Bihor își va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, începând cu luni 27 ianuarie 2020. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un bărbat a murit în urma unui accident produs între un autoturism și o căruță
  Un accident rutier petrecut pe DJ 191A, lângă Ciutelec, a fost semnalat joi, la ora 18:45, prin intermediul 112.

  BIHON Sport local

  Luceafărul s-a reunit! „Ne așteaptă o muncă grea”
  Lotul Luceafărului Oradea s-a reunit la baza proprie joi după amiază sub comanda noului staff tehnic.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Preparate românești, prezentate într-un Târg gastronomic dedicat Micii Uniri
  La Liceu Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea au avut loc, joi la amiază, mai multe evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie, atunci când marcăm Unirea Principatelor Române.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.