bihon.ro Web analytics

„Antidotul Bogdan” la „sabotarea” turismului balnear

Reactualizat la:
Parlamentarul Gheorghe Bogdan vine cu soluţii concrete pentru a preveni scoaterea apei geotermale de pe piaţa energiei.
Scris de farcas - Parlamentarul Gheorghe Bogdan vine cu soluţii concrete pentru a preveni scoaterea apei geotermale de pe piaţa energiei.

Situaţia a apărut ca urmare a proiectului Lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale. Numeroşi locatari din Beiuş şi Sînmartin l-au sesizat pe parlamentar în legătură cu consecinţele faptului că apa geotermală e tratată ca petrolul ori ca apa minerală, urmând a percepe o redevență de 1 euro/mc de apă geotermală. În urma unei simulări realizate de proprietarul licenţelor de exploatare a apei geotermale, parlamentarul a înmânat un punct de vedere ministrului Economiei, dar a făcut şi propuneri concrete pentru a evita dezastrul.

„Simulările de introducere a redevenței de 1 euro/m3 în prețul de cost au dus la rezultate ce prefigurează o eliminare a exploatării apelor geotermale de pe piața energiei termice, având costuri mult mai mari decât al energiei termice obținute din combustibili convenționali”, se arată în punctul de vedere înaintat de parlamentarul Gheorghe Bogdan ministrului Economiei.

Una dintre propunerile concrete ale parlamentarului este ca redevența minieră să se calculeze procentual la valoarea producției valorificate.

„În acest mod se vor elimina neconcordanțele dintre valoarea redevenței și potențialul energetic al resursei geotermale”, consideră deputatul Gheorghe Bogdan.

Totodată, parlamentarul cere includerea resurselor geotermale în Legea minelor sau într-o lege separată. Conform simulării „la un preț de 208,32 lei/Gcal (8,01 lei, respectiv 5,95 lei), apa geotermală nu se va putea vinde în municipiul Beiuș. Prețul pentru 1 Gcal obținută din apă este mai mare decât prețul pentru energia termică obținută din gaze”.

Ținând cont că la Beiuș tarifele practicate de TRANSGEX sunt de 3,30 și 2,75 lei/mc plus TVA, eventuala aplicare a redevenței menționate ar dubla tarifele plătite de populație! O redevență rezonabilă ar fi într-un raport de 1 la 100 sau chiar de 1 la 1.000, adică 1 euro/100 mc sau 1 euro/1.000 mc, nu de 1/1!

„Dacă observăm că o familie are nevoie de 200-250 mc/lună de iarnă, dublarea prețului apei geotermale ar determina debranșarea multora dintre cei care au optat pentru această formă de energie termică nepoluantă”, este una dintre concluziile simulării.

Riscă îmbolnăviri

Concluziile puse pe masa ministrului Economiei sunt mai mult decât convingătoare: „În Beiuș, marea majoritate a familiilor ce locuiesc la blocuri și case, instituțiile de învățământ și spitalele folosesc apa geotermală ca agent principal pentru încălzire. Introducerea redevenței de 1 euro/mc de apă geotermală la sursă ar provoca mari daune atât bugetului local, dar mai ales miilor de locuitori”.

De asemenea, se atrage atenţia că cetățenii au investit substanțial în sisteme de încălzire bazate pe apa termală, sperând să își amortizeze cheltuielile pe termen lung, însă această taxă poate să dubleze costul încălzirii caselor și apartamentelor din Beiuș, astfel că investițiile se pot transforma în pierderi imense.

„Oamenii din Beiuș au ales să trăiască într-un oraș mai curat, nepoluat de fumul generat de încălzirea cu combustibili solizi, însă această taxă ne va trimite înapoi la anii în care fumul de cărbune și lemn plutea pe deasupra Depresiunii Beiușului… Prin revenirea la vechile surse de încălzire există riscul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri pulmonare și cardiace. Consider că cei care au decis să folosească surse alternative de încălzire, non-poluante, ar trebui susținuți”, atrage atenţia deputatul Gheorghe Bogdan.

Parlamentarul nu se fereşte să tragă concluzii dure, dar reale: „Consider că introducerea redevenței sub forma propusă în Anexa 4 art. 24 alin. d din proiectul de Lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale ar sabota turismul balnear românesc, existând riscul falimentului stațiunilor de renume din vestul țării și nu numai, precum Băile Felix și Băile 1 Mai, ce și-au creat reputația datorită efectului curativ al apelor geotermale”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private.

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 13

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Actrița Ioana Gajdo a câștigat procesul cu CJ Bihor
  Judecătorii Tribunalului Bihor au anulat dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a actorilor Teatrului „Regina Maria”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.