bihon.ro Web analytics

Antrenați pentru salvare din subteran

Școala Națională Salvaspeo de la Roșia a fost urmată de un exercițiu cu participarea salvatorilor experimentați din toată țara.
Scris de Demian - Școala Națională Salvaspeo de la Roșia a fost urmată de un exercițiu cu participarea salvatorilor experimentați din toată țara.

Pentru șapte zile din octombrie, carstul din Roșia a fost poligon de antrenament pentru 13 aspiranți la statutul de salvator din peșteri. Pentru șapte zile, Corpul Român Salvaspeo CORSA a instruit speologi din Polonia și din țară – din Bihor, Cluj, Arad, Mureș, Brașov, Dâmbovița, Alba și Maramureș. Cei 13 au venit la Roșia ca speologi „avansați” și au părăsit școala ca salvatori. Condiția pentru înscrierea la școala Salvaspeo a fost ca speologul să dețină atestarea că a absolvit cursurile de TSA II ale Școlii Naționale de Speologie, ceea ce înseamnă că elevul deține cunoștințele necesare pentru echiparea verticalelor din peșteri.

„Programul a fost de șapte zile. Primele trei zile le-au petrecut în exterior, la faleza Peștera Vacii, pe Valea Albioarei. Au învățat tehnici de echipare și evacuare pe verticală a unui accidentat. După asta au făcut patru zile de peșteră, unde au pus în practică ce au învățat în primele zile. Au lucrat în Peștera cu Ferigi, unde traseul evacuării a fost cu o diferența de nivel de 60 m și o lungime de 400 m, în Avenul Sohodol, de la -100 cu o lungime 200 m, și în Peștera Bătrânului, de la -60 cu o lungime de 1 km. În ultima zi s-a ținut exercițiul național, la care au participat salvatori din toată țara, în Peștera cu Apă de la Bulz, pe Valea Iadului. Diferența de nivel a traseului a fost de 40 m și 500 m din traseul subteran și a constat din parcurgerea unui curs de apă, evident, cu echipamentul de neopren”, ne-a relatat Tudor Rus, organizatorul școlii.

Școala Salvaspeo de la Roșia – spune acesta – e unica organizată anual, din România, mutată aici din 2008.

La finalul cursurilor, speologii vor mai susține un examen în baza căruia primesc atestat și certificat profesional cu meseria de salvator din mediul subteran speologic, meserie atestată în nomenclatorul românesc de meserii.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.