bihon.ro Web analytics

Antrenați pentru salvare din subteran

Reactualizat la:
Școala Națională Salvaspeo de la Roșia a fost urmată de un exercițiu cu participarea salvatorilor experimentați din toată țara.
Scris de Demian - Școala Națională Salvaspeo de la Roșia a fost urmată de un exercițiu cu participarea salvatorilor experimentați din toată țara.

Pentru șapte zile din octombrie, carstul din Roșia a fost poligon de antrenament pentru 13 aspiranți la statutul de salvator din peșteri. Pentru șapte zile, Corpul Român Salvaspeo CORSA a instruit speologi din Polonia și din țară – din Bihor, Cluj, Arad, Mureș, Brașov, Dâmbovița, Alba și Maramureș. Cei 13 au venit la Roșia ca speologi „avansați” și au părăsit școala ca salvatori. Condiția pentru înscrierea la școala Salvaspeo a fost ca speologul să dețină atestarea că a absolvit cursurile de TSA II ale Școlii Naționale de Speologie, ceea ce înseamnă că elevul deține cunoștințele necesare pentru echiparea verticalelor din peșteri.

„Programul a fost de șapte zile. Primele trei zile le-au petrecut în exterior, la faleza Peștera Vacii, pe Valea Albioarei. Au învățat tehnici de echipare și evacuare pe verticală a unui accidentat. După asta au făcut patru zile de peșteră, unde au pus în practică ce au învățat în primele zile. Au lucrat în Peștera cu Ferigi, unde traseul evacuării a fost cu o diferența de nivel de 60 m și o lungime de 400 m, în Avenul Sohodol, de la -100 cu o lungime 200 m, și în Peștera Bătrânului, de la -60 cu o lungime de 1 km. În ultima zi s-a ținut exercițiul național, la care au participat salvatori din toată țara, în Peștera cu Apă de la Bulz, pe Valea Iadului. Diferența de nivel a traseului a fost de 40 m și 500 m din traseul subteran și a constat din parcurgerea unui curs de apă, evident, cu echipamentul de neopren”, ne-a relatat Tudor Rus, organizatorul școlii.

Școala Salvaspeo de la Roșia – spune acesta – e unica organizată anual, din România, mutată aici din 2008.

La finalul cursurilor, speologii vor mai susține un examen în baza căruia primesc atestat și certificat profesional cu meseria de salvator din mediul subteran speologic, meserie atestată în nomenclatorul românesc de meserii.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.