bihon.ro Web analytics

Aparegio: cu gandul la milioanele necheltuite

La doi ani de la startul programului, executivul local pune problema banilor alocaţi Bihorului dar economisiţi prin licitaţii.
Scris de erdei - La doi ani de la startul programului, executivul local pune problema banilor alocaţi Bihorului dar economisiţi prin licitaţii.

Bilanţul provizoriu al Aparegio arată că sunt 14 contracte în derulare, două adjudecate şi contestate, unul în proces şi unul în curs de adjudecare. Din valoarea totală estimată a programului – peste 317 milioane de lei, s-au contractat doar aproape 180 de milioane. S-a făcut, deci, o economie de 43%, arată statisticile oferite de Compania de Apă Oradea (CAO). Finalizarea licitaţiilor şi contractarea lucrărilor aduce, deci, beneficiarul – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aparegio şi CAO în faza de a evalua pârghiile necesare pentru ca banii economisiţi să rămână în Bihor. „În Aparegio s-au făcut economii consistent, de milioane de lei. Există două abordări: aceşti bani să rămână la ADI pentru alte proiecte în Bihor sau să se redistribuie în ţară, eventual la Bucureşti unde sunt lucrări contractate dar fără finanţare”, a punctat primarul Ilie Bolojan, şeful ADI Aparegio.

Şedinţa bilanţului intermediar s-a ţinut la Hotel Continental, în prezenţa primarilor sau reprezentanţilor comunelor beneficiare – Sântandrei, Giriş de Criş, Nojorid, Tinca, Oşorhei, Oradea şi Beiuş.

La eveniment a participat şi prefectul Claudiu Pop, fost director comercial al CAO.

Perdanţii acestui proiect, consideră cei prezenţi, sunt cetăţenii Bihariei – comuna a fost prinsă iniţial în Aparegio dar exclusă la insistenţele unor aleşi locali. „Biharia este o comunitate mare şi bogată, după părerea mea. Probabil va face aceste lucrări, pe care le-a pierdut din Aparegio, din alte surse”, a spus, la limita ironiei, Ovidiu Gavra, managerul CAO. Acesta a recunoscurt meritele edilului şef pentru că banii Bihariei au rămas în Bihor, cele aproximativ 6 milioane de euro fiind împărţite între Oradea şi nou venita Paleu.

Aparegio este compus din 16 contacte de lucrări, aflate în diverse stadii de implementare. Cea mai avansată este cea din cartierul orădean Grigorescu, cu stadiul fizic al implementării de 82%. Şantierul se va termina în toamnă, dă asigurări Gavra. Lucrarea este contractată cu Asocierea LE-KO Kft Ungaria, Instalaţii Montaj SRL Oradea, pentru 7.686.029,58 lei, exclusiv TVA.

În faza cea mai critică se află pachetul de lucrări din Ioşia. Contractat iniţial cu Hidroconstrucţia SA, pe 14 aprilie 2012, contractul a fost contestat la curtea de Apel Oradea şi în urma reevaluării atribuit Asocierii S.C. Gavella Com SRL&SC Gerpe Cotratas SL, pentru 19.284.970,39 lei. „Cu acesta suntem în ceasul al 12-lea. Sperăm că (constructorii n.r.) vor avea capacitatea să-l facă în termen”, a precizat directorul CAO. Toate lucrările contractate în Aparegio au ca termen final de decontare a lucrărilor 2015.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.