bihon.ro Web analytics

Aparegio, întors pe toate feţele

Reactualizat la:
Reactualizat la:
În 2016 vor fi încheiate şi investiţiile care se relicitează în prezent. Ilie Bolojan vrea investiţii făcute acolo unde este cerere.
Scris de erdei - În 2016 vor fi încheiate şi investiţiile care se relicitează în prezent. Ilie Bolojan vrea investiţii făcute acolo unde este cerere.

Compania de Apă Oradea a marcat, vineri, aniversarea a patru ani de la debutul proiectului Aparegio, pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Oradea şi Bihor, etapa I. Directorul Companiei, Ovidiu Gavra, a informat care este stadiul lucrărilor din multiplele şantiere din Oradea şi judeţ, ce vor trebui finalizate în acest an. Gavra a arătat cum se vor putea face investiţii în plus faţă de ce era prevăzut iniţial, din economiile rezultate în urma licitaţiilor. Este vorba despre economii în valoare de 26 milioane de euro, dintr-un total contractat de 83,3 milioane de euro. Din aceste economii, s-au contractat investiţii suplimentare la uzina de apă nr. 4 Oradea şi în cartierele Grigorescu, Episcopia şi pe Calea Borşului. De asemenea, în infrastructura de apă şi canalizare din comunele Sântandrei, Sânmartin, Nojorid, Oşorhei şi Copăcel, Ineu şi în sistemul de canalizare din Tinca. Până acum, au fost finalizate lucrări în: cartierul Grigorescu – Oradea, zona Densuşianu – Oradea, staţie de epurare Oradea, Beiuş şi Nojorid, alte lucrări fiind în curs de execuţie.

Contracte pe apa sâmbetei

Au fost reziliate trei contracte: două cu firma Selina, în valoare de circa 40 milioane de lei noi, de pe care Compania de Apă a executat garanţia de circa 2 milioane de euro şi un contract cu Cartel Bau (25,3 milioane de lei), pentru lucrări necorespunzătoare în comuna Sântandrei. Primarul Ilie Bolojan a relatat că firma respectivă montase capace de canal necarosabile în zonă carosabilă, de trafic intens şi, depistată fiind, a perseverat în încercările de a înşela beneficiarul investiţiei. Aceste lucrări sunt acum relicitate şi vor trebui finalizate anul viitor.

Bolojan le-a mulţumit tuturor de Consiliul Judeţean, Ministerul Mediului şi Primăriei Oradea pentru sprijin şi un mulţumesc personalizat lui Cornel Popa şi lui Claudiu Pop pentru colaborare. „Am avut probleme suficient de mari pentru că foarte multe localităţi au trecut de la tariful de comună la tariful unitar. Le mulţumesc însă acelor comune care au reuşit să susţină aceste proiecte”, a afirmat Bolojan, arătând că se referă la toate comunele, cu excepţia Bihariei, ce a ţinut să iasă din proiect, din cauza tarifelor CAO, considerate ca fiind prea mari. Primarul Bolojan a mai observat că, urmare a economiilor realizate de către Companie prin licitaţii, toate comunele limitrofe Oradiei, cu excepţia comunelor Borş şi Biharia, vor fi deservite cu apă de către operatorul din Oradea.

Cât mai mulţi clienţi

Bolojan a atras atenţia asupra faptului că lucrările la infrastructura de apă şi canalizare de până acum, pe diferite programe europene, guvernamentale şi locale, trebuie şi întreţinute, altfel se degradează. Iar multe primării nu sunt în stare să îşi întreţină reţelele. Primarul a vorbit şi despre proiectele viitoare, din etapa 2014 – 2020. Mai precis, despre sustenabilitatea proiectelor, în sensul în care investiţiile vor trebui făcute acolo unde vor fi şi densităţi rezonabile de clienţi pentru reţelele de apă, astfel încât investiţiile să fie rentabile.

Prefectul Claudiu Pop a declarat că ştie din interior care au fost obstacolele cu care s-a confruntat Compania de Apă şi ADI Aparegio în implementarea proiectului şi a declarat că îşi doreşte ca pentru 2014 – 2020, Compania de Apă să atragă fonduri şi proiecte cel puţin dublu faţă de etapa curentă.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a făcut referire la problemele pe care ADI Aparegio şi Compania de Apă Oradea le-au avut cu primarul şi consilierii locali din comuna Finiş. „Pentru Finiş, colegi de-ai mei au fost cercetaţi pentru că şi-au permis să dea autorizaţii”, a spus şeful CJ, cu tâlc, arătând greutăţile întâmpinate dinspre acea comună.

Aparegio – Lucrări neterminate încă

Sursa de apă Finiş – Feredeu, Beiuş
Constructor: Hidroconstrucţia Sebeş
Stadiu: 58,3%
Termen: 22.06.2015

Staţia de epurare ape uzate Tinca
Constructor: OMS România – Rono Aqua Cluj-Napoca
Stadiu: 26,4%
Termen: 21.10.2015

Extindere sistem canalizare – Tinca
Constructor: SIMBAC Cluj-Napoca
Stadiu: 80%
Termen: 15.03.2015

Extinderea sistemului de canalizare – Oşorhei, Alparea şi Fughiu
Constructor: OMS cu Instalaţii Montaj Cluj-Napoca
Stadiu: 77,77%
Termen: 08.07.2015

Extindere şi reabilitare sistem de apă şi canalizare – municipiul Oradea
Constructor: Gavella Com SRL Oradea
Stadiu: 60,5%
Termen: 28.12.2015

Extindere şi reabilitare sistem de apă şi canalizare – municipiul Oradea
Constructor: Triada Prod Impex SRL Bucureşti
Stadiu: 15,65%
Termen: 01.10.2015

Extindere şi reabilitare sistem de apă şi canalizare – Paleu şi Săldăbagiu de Munte
Constructor: Dumexim Oradea
Stadiu: 0%
Termen: 09.12.2015

Valoare totală 83,3 milioane de euro
76,3% fonduri de coeziune
buget local 1,8%
împrumut CAO 10,23%
buget de stat 11,67%

Contracte reziliate

Iată contractele reziliate şi aflate în curs de relicitare

Selina – pentru staţia de epurare Beiuş
Valoare contract: 12,06 milioane de lei
Contract reziliat la lucrări efectuate în proporţie de 5,25%

Selina – pentru contract la extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare din Sud-Est mun. Oradea
Valoare contract: 28,6 milioane lei, din care facturate 7 milioane de lei
Contract reziliat la lucrări efectuate în proporţie de 28,65%

Cartel Bau SRL – pentru contractul privind extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare din Sântandrei, Palota, Girişu de Criş şi Tărian –
Valoare contract: 25,28 milioane lei, din care facturate 10,4 milioane lei
Contract reziliat la lucrări efectuate în proporţie de 54%

Termene de realizare: 30.06.2016

Aparegio în 2014 – 2020

Valori estimate pentru lucrările infrastructurii de apă din etapa 2014 – 2020, în zona Oradea:

Oradea: 26,1 milioane euro
Nojorid: 12,3 milioane euro
Sânmartin: 8,9 milioane euro
Ineu: 5 milioane euro
Ceica: 4,3 milioane euro
Sântandrei: 2,2 milioane euro
Hidişelul de Sus: 2,1 milioane euro
Drăgeşti: 1,5 milioane euro
Oşorhei: 740.000 euro.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.