bihon.ro Web analytics

Apicultorii bihoreni aşteptaţi la simpozion

Reactualizat la:
Apicultorii din judeţ, indiferent de forma asociativă din care fac parte sunt aşteptaţi la simpozion.
Scris de demeter1 - Apicultorii din judeţ, indiferent de forma asociativă din care fac parte sunt aşteptaţi la simpozion.

Manifestarea, organizată de Asociaţia Apibioproduct Oradea, ACA Oradea Bihor, Sindicatul SAR Bihor Oradea va avea loc în data de 13 ianuarie în sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea cu începere de la ora 10.

„Prin această invitaţativă Asociaţia Apibioproduct îşi exprimă poziţia de toleranţă şi adoptă o formă de comuniune de interese favorabilă apicultorilor din toate formele asociative pentru a fi unanim susţinute în faţa organelor de decizie la nivel naţional”, ne-a spus Nicolae Botoş, reprezentantul Asociaţiei Apibioproduct.

Moderatorul întâlnirii va fi prof. Almaşi Gheorghe. Printre subiectele dezbătute se numără metode de diagnosticare şi tratamente pentru Nosemoze, concluzii asupra anului apicol 2017- analiză şi observaţii privind starea de iernare dar şi recomandări pentru intervenţii necesare.

Vor fi dezbătute şi alte subiecte precum ghid de bune practici la recoltarea produselor apicole, tratamente în stupină, necesitatea şi modalităţile de folosire a trusei de prim ajutor a apicultorului în stupină şi apicultura ecologică.

Nici partea practică nu va fi uitată. În acest sens va avea loc o demonstraţie de funcţionare a aparatului Sublimox.

În sprijinul apicultorilor

Asociaţia Apibioproduct, care are circa 400 de membrii, apicultori din Bihor se procupă constant de promovarea produselor apicole în rândul consumatorilor. În acest sens an de an organizează o acţiune intitulată Micul dejun cu miere.

Organizată la nivel naţional de Federaţia Romapis, iar în judeţul Bihor de Asociaţia Apibioproduct Oradea, are ca şi scop informarea copiilor asupra importanţei consumului de miere şi a produselor apicole, precum şi asupra importanţei albinelor pentru natură şi agricultură.

Anul trecut ascţiunea a constat în distribuirea în mod gratuit în diferite şcoli a 1.470 caserole de miere precum şi material informative.

„Au participat voluntar 10 membri ai asociaţiei, costul fiind suportat în proporţie de 50% din bugetul Asociaţiei, iar restul de către membrii participanţi la acţiune”, a precizat Nicolae Botoş.

Asociaţia organizează de asemenea cursuri de pregătire profesională. Doar în cursul anului trecut 94 de bihoreni au urmat cursurile de formare profesională în domeniul apicol. Aceştia au obţinut astfel diplome recumoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei în meseria de apicultor.

În funcţie de solicitări astfel de cursuri vor fi organizate şi pe parcursul acestui an. Cursul constă în 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică. Practica se efectuează la sediul asociaţiei unde există o bază materială în acest sens.

Identificare a stupilor în colaborare cu OARZ Bihor pentru obţinerea Noului cod de identificare a stupinei, sprijin acordat apicultorilor pentru întocmirea dosarelor în vederea accesarii sprijinului PNA dar şi a proiectelor cu finanţare UE sunt alte activităţi desfăşurate de Apibioproduct Oradea.

La iniţiativa comună a Asociaţiei Apibioproduct în colaborare cu ACA Oradea, prin preşedinte Gheorghe Horje la Primaria Comunei Sânmartin, s-a reuşit obţinerea promisiunii că tratamentele de dezinsecţie să nu se mai facă în perioada înfloririi teiului, atunci când albinele sunt deplasate la cules în zona respectivă.

O mare nemulţumire a apicultorilor rămâne folosirea neonicotinoidelor pentru tratarea seminţelor, lucru care a dus la mortalitate ridicată în rândul albinelor.

„În toată UE este interzisă folosirea neonicotinoidelor doar România primeşte derogare pentru folosirea lor an de an”, spune dezamăgit preşedintele Apibioproduct Oradea.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CT Mihai Viteazul în Rețeaua partenerială 9-Turism
  Începând cu anul şcolar 2019-2020, în cadrul Proiectului ERASMUS „Support to European Quality Assurance in Vocational Education and Training National reference points” au fost reorganizate 10 reţele parteneriale, cu câte 5-7 şcoli fiecare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primarul de Sălacea e liderul care schimbă lumea
  Juriul care i-a desemnat pe bihorenii care au excelat în activitățile lor au avut de ales din 120 de nominalizări la 8 categorii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Îngrijirea tenului pentru sezonul rece și pregătirea lui pentru sărbători
  Tenul se numără printre victimele sezonului rece, acesta suferind din cauza scăderii temperaturii, vântului, umiditității.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arbitrează la Berlin
  Arbitrul orădean Adrian Alexandrescu va oficia la meciul din LEN Champions League dintre Spandau 04 Berlin și Szolnoki Dozsa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arteziană cu jocuri de lumini și muzică în Parcul 1 Decembrie
  În perspectiva deschiderii unor linii de finanțare dedicate refacerii parcurilor învechite, Primăria s-a apucat de planuri de reamenajare a Parcului 1 Decembrie. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.