bihon.ro Web analytics

Aplauze la scenă deschisă şi ovaţii pentru „Tartuffe”, spectacolul care a deschis stagiunea Teatrului Regina Maria

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Aplauze la scenă deschisă şi ovaţii pentru „Tartuffe”, spectacolul care a deschis stagiunea Teatrului Regina Maria

FOTO: Ovi. D. Pop
Reactualizat la:
Duminică seara a avut loc premiera „Tartuffe” la Teatrul Regina Maria, prima din stagiunea 2021/2022.
Scris de Camelia Bușu - Duminică seara a avut loc premiera „Tartuffe” la Teatrul Regina Maria, prima din stagiunea 2021/2022.

Tartuffe arată cu degetul înspre noi, ne râde în nas și ne păcălește în continuare după mai bine de trei secole și jumătate. E același om ipocrit care se pretinde a fi profund moral și religios iar noi aceeiași creduli ușor de înșelat.

Piesa „Tartuffe” a fost jucată pentru prima dată în 1664, o satiră violentă care atacă ipocrizia şi bigotismul, interzisă de biserică la acea vreme. Din păcate, Orgon trăieşte şi astăzi, cu acelaşi Tartuffe adus în casă şi ridicat la rang de creştin exemplar, când nu e decât un vagabond mascat, un pofticios nu doar la avere dar şi la mâna fetei şi la nurii soţiei binefăcătorului său.

Un spectacol de un comic amar, în care dureros recunoşti personajele lumii de azi. Spectacolul creat de tânărul regizor Vlad Trifaş te face să râzi în hohote dar te pune pe gânduri, prin muzică, prin gesturi, prin situaţii „aruncându-te” din nou în stradă.

Într-un decor minunat creat de Oana Cernea, cu vitralii cu false icoane, cu un leagăn ce devine când masă pentru cina cea de taină, când pat pentru tentaţii carnale, când loc de răstignire, personajele pot face parte, de fapt, din orice familie. Aceeaşi mamă autoritară, credulă şi greu de convins (Corina Cernea), acelaşi cap de familie care în prostia lui speră cu convingere în mântuire urmând idoli de carton (Richard Balint), fiul rebel care vrea să facă dreptate cu orice preţ (Ciprian Ciuciu), aceeaşi fiică fragilă, cuminte, naivă şi care nu vrea să iasă din cuvântul tatălui (Mihaela Gherdan) şi aceeaşi soţie frustrată dar loială (Angela Tanko), care pentru binele familiei se sacrifică pentru a reaşeza lucrurile la locul lor. Reîntregeşte tabloul de familie cumnatul erudit (Pavel Sîrghi), care se străduieşte prin vocea raţiunii să arate lucrurile aşa cum sunt, şi logodnicul iubăreţ (Alin Stanciu), victimă a circumstanţelor, care se dovedeşte a fi băiatul bun şi salvator.

Tartuffe (Răzvan Vcoveanu) e şarpele care îţi întinde mărul, care se cuibăreşte la sân şi te muşcă atunci când nu te aştepţi, dar care ajunge crucificat de un Orgon trezit la realitate, care îşi varsă furia şi cere îndurare în ritm nebunesc de lovituri în toacă. Servitoarea (Lucia Rogoz) e cea care vede tot, personajul înţelept care ştie în orice situaţie ce trebuie făcut şi când, cea care-l descoperă pe adevăratul Tartuffe şi nu se fereşte să îl demaşte.

Băiatul din casă, Laurent (Andrian Locovei), acompaniză pe clape de acordeon acest parcurs al impostorului în familia lui Orgon şi este sigurul care-l zăreşte pe observatorul Loyal (Sebastian Lupu) ascuns între două lumi şi care coboară în mijlocul lor doar atunci când se dezvăluie mârşăvia.

Un spectacol viu în care, accentuând la maxim caracterele, Vlad Trifaş pune la încercare în diferite feluri actorii: ochiul lăptos al lui Tartuffe, piciorul de lemn al servitoarei Dorine, solo-ul drăcesc de ciocănele al lui Orgon sau postura de statuie vivantă a lui Loyal.

Sunt multe personaje principale jucate admirabil în acest spectacol care a provocat aplauze la scenă deschisă şi ovaţii la final. După spectacolele din 19 şi 20 septembrie, cei care au ratat premiera o pot vedea pe 6 şi 31 octombrie, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.