bihon.ro Web analytics

APTOR e ONG de utilitate publică. Mai multă transparență

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

APTOR e ONG de utilitate publică. Mai multă transparență

APTOR a cerut de la Guvern recunoașterea utilității publice după ce a primit în administrare Cetatea Oradea
Reactualizat la:
Deși a negat necesitatea demersului, asociația și-a obținut statutul de ONG „de utilitate publică”, pentru a putea administra Cetatea Oradea.
Scris de Cristina Ghilea - Deși a negat necesitatea demersului, asociația și-a obținut statutul de ONG „de utilitate publică”, pentru a putea administra Cetatea Oradea.

Cu o „avere” mai mare, vine mai multă responsabilitate! Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, ONG-ul Primăriei care se ocupă de evenimente și reclamă inclusiv externă, și-a primit luna aceasta statutul de organizație de utilitate publică, prin HG. Acest statut e legat de posibilitatea administrării Cetății, obiectiv care i-a fost atribuit de Primăria Oradea încă de anul trecut.

APTOR este înființat din 2014 ca ONG al Primăriei, gestionând bugete impresionante, de milioane de lei, tot mai mari de la un an la altul.
Deși stafful a clamat mereu deschiderea și transparența în privința cheltuielilor, APTOR s-a aflat în centrul mai multor acuze de opacitate, lansate atât de opoziția din Consiliul Local, cât și de activiști locali.

Acum, după obținerea acestui statut, APTOR va fi obligată la mai multă transparență. Legea impune „rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale. Totodată, autoritatea administrativă are obligația să asigure consultarea acestor documente de către orice persoană interesată” dar și „obligația de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României”.

Oradea nu a plătit ca să fie inclusă în topul Cele mai bune destinații europene turistice în 2022

APTOR: „utilitatea publică”, la pachet cu transparența

Asociația și-a cerut și primit statutul de entitate de utilitate publică, chiar dacă reprezentanții municipalității au contestat că acesta ar fi necesar pentru a primi Cetatea Oradea în administrare și folosință.

Din această lună, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR) și-a dobândit statutul de entitate de utilitate publică, după ce anunțul a fost publicat în Monitorul Oficial. Acest statut vine cu drepturi noi, dar și cu obligații suplimentare de transparență.

APTOR a fost înființată în 2014, dar titulatura a cerut-o abia anul trecut, când Primăria a stabilit că-i va da în administrare o bună parte din Cetate, după ce Muzeul orașului Oradea a devenit secție a Muzeului Țării Crișurilor.

În plenul consiliului local, în toamna anului trecut, Opoziția a chestionat legalitatea atribuirii Cetății către APTOR, invocând tocmai prevederea legală care spune că organizațiile „de interes public” sunt cele care au „dreptul de a li se atribui în folosință gratuită bunurile proprietate publică”. Observația a fost respinsă de executiv. Poziția de atunci e menținută și azi de juriștii Primăriei.

„APTOR este înființat de PMO, este o entitate a Primăriei, cum este Administrația Domeniului Public sau Compania de Apă Oradea. Prin efectul înființării, este de utilitate publică. Le-am cerut, pentru siguranță, încă de anul trecut, să își ceară statutul acesta”, declară Eugenia Borbei, secretarul Consiliului Local

Oradea și șefă a Direcției Juridice din Primărie, fără să detalieze motivația.

„Statutul de asociație de utilitate publică are mai multe beneficii, dar și responsabiliăți publice. În momentul în care s-a dat către APTOR administrarea cetății, s-a considerat că e necesar să facem demersurile necesare, deși Primăria este membră fondatoare în APTOR. În plus, în viitoarea legislație legată de ONG-urile de management a destinațiilor, se cere ca acestea să fie de utilitate publică. E o formă care ne obligă la mai multă rigoare, la mai multe raportări, inclusiv o dată pe an către Guvern”, zice și Mihai Jurca, city manager al Oradiei.

De la preluarea Cetății în administrare, APTOR nu a încheiat niciun contract de închiriere a spațiilor către agenții comerciali. Se lucrează acum la un pachet mare de licitații pentru mai multe spații, precizează Jurca.

Încasările merg la Primărie

Conform contractului de dare în administare a Cetății, APTOR se obligă să verse la Primărie încasările din „exploatarea bunurilor date în administrare”. Poate păstra însă veniturile rezultate din activități proprii care nu implică utilizarea bunurilor date în administrare – exemplu: vânzarea de suveniruri.

APTOR nuanțează: n-a plătit pentru topul BED, dar ar putea plăti pentru reclamă în 2022

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gogu says:

  Mitomanilor! APTOR e un vehicul de sifonat bani publici. Mai mituiti site uri stupide care sa zica ca Oradea e destinatia intergalactica. Hotii de la PNL va prostesc zi de zi , de zi

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.