bihon.ro Web analytics

Ar băga în viteză creşterea economică prin Centrul Istoric

Reactualizat la:
Orădenii interesaţi direct sau doar adiacent, mai au o lună pentru a consulta şi a se pronunţa pe măsurile de stimulare a dezvoltării economice a Centrului istoric.
Scris de Demian - Orădenii interesaţi direct sau doar adiacent, mai au o lună pentru a consulta şi a se pronunţa pe măsurile de stimulare a dezvoltării economice a Centrului istoric.

Se implineşte în curând anul de la primele idei de administrare a centrului istoric ca un mall, lansate în spaţiul public de edili. În a doua decadă a lunii viitoare, acestea urmează să fie dezbătute public şi să intre, pentru aprobare, în plenul Consiliului local.

Propunerile executivului sunt grupate în aşa numitul „Regulament pentru Stimularea Dezvoltării Centrului istoric a Centrului Istoric al Municipiului Oradea”, care cuprinde, printre altele, activităţile neagreate şi introducerea orarului obligatoriu dar şi constrângerile de folosit.

Până la suspendare

Astfel, orarul minim obligatoriu de funcţionare pentru activitățile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală va fi stabilit în funcţie de sezon: în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, acestea trebuie să fie deschise cel puţin între orele 10:00 şi 21:00 iar în perioada 16 octombrie – 14 aprilie, intervalul obligatoriu de funcţionare ar fi de la ora 10:00 la ora 19:00. „Modificarea orarului impusă prin prezenta măsură este scutită de plata taxei speciale de modificare a orarului”, se arată în regulament. Măsurile de constrângere urmează imediat după: „nedeținerea avizului orarului de funcționare sau nerespectarea orarului obligatoriu de funcționare se sancționează contravențional cu amendă între 200 – 600 lei” şi „în completarea sancțiunii contravenționale, agenții constatatori pot propune suspendarea avizului de funcționare până la obținerea avizului pentru orarul de funcționare”.

+50%

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, de altfel, că intenţionează să propună, prin executivul local, penalităţi pentru proprietarii spaţiilor comerciale neocupate şi pentru terenurile neconstruite, din centru. Majorarea impozitului ar fi de 50%, pentru spaţiile comerciale neutilizate sau închise mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an, începând cu anul următor constatării. „Măsura nu se aplică spațiilor comerciale închise pe perioada de renovare/amenajare/reabilitare sub durata  de valabilitate autorizației de construcție”, se arată în propunerea de regulament. Sarcina constatării situaţiei cade în sarcina Poliţiei Locale. Când agenţii constată un spaţiu comercial închis, trimit proprietarilor o notă de constatare. În 30 de zile de la prima notă de constatare, agenţii vor efectua o nouă inspecţie  pentru a constata starea imobilului, ocazie cu care vor întocmi o nouă notă de constatare în care va consemna  desfășurarea sau nedesfășurare activității economice în spațiul respectiv, însoțită de fotografii doveditoare. Dacă la sfârşitul perioadei de 30 de zile imobilul nu a fost introdus în circuitul economic, Politia locala va anunţa Serviciul Impunere, care va iniţia un proiect de HCL  pentru aplicarea cotei adiţionale de 50% a impozitului pe cladiri și terenuri, începand cu 1 ianuarie a anului următor.

Afară!

Regulamentul delimitează activităţile economice indezirabile pentru Primărie, în Centrul istoric, termenele până la care acestea trebuie să se retragă din perimetrul stabilit şi penalizările aferente. Primele pe lista sunt casele de amanet, urmate de magazinele cu produse second-hand, jocuri de noroc, service și spălătorii auto. Interzicerea activităților menționate în prezentul capitol se va aplica din începând cu 1 ianuarie 2018 pentru service auto și spălătorii auto şi începând cu 1 ianuarie 2019 pentru case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc. După datele menționate, Primăria va refuza viza anuală a acordului de funcționare, respectiv va refuza eliberarea unor acorduri noi de funcționare, operatorilor economici care desfășoară activități economice din lista celor interzise. „Constatarea nerespectării profilelor de activitate și aplicarea de contravenții se face de către personalul Poliției Locale. Desfășurarea după datele limită stabilite a activităților interzise prin prezentul capitol se sancționează contravențional cu amendă între 200 – 600 lei și suspendarea activității”, zice regulamentul.

Liber la discuţii

Propunerile, sugestiile, opiniile referitoare la regulamentul propus se pot transmite pe adresa de e-mail primarie@oradea.ro sau se pot depune la Serviciul Relaţii cu Publicul, până la data de 18 septembrie 2017. Dezbaterea publică a regulamentului va avea loc joi, 21 septembrie, ora 16:00, în sala „Traian Moşoiu” din Primărie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  115 milioane de lei pentru Universitatea din Oradea
  115 milioane de lei au fost alocați Universității din Oradea de către Ministerul Educației. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe salariile angajaților.

  BIHON Sport local

  Luceafărul a învins pe CSC Sânmartin II
  Într-un nou joc de pregătire, Luceafărul Oradea a câștigat cu 3-2 (1-1) în fața echipei de eșalon patru CSC Sânmartin II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon CSM Oradea

  Kristijan Krajina, noul pivot al CSM Oradea
  Kristijan Krajina a semnat cu CSM CSU un contract valabil până la finele acestui sezon.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tarom suplimentează cursele pe Aeroportul Internațional Oradea
  Vor fi trei zboruri pe zi București - Oradea și retur, în timpul săptămânii, începând cu data de 30 martie. Prețurile Tarom par să cunoască o ieftinire, iar zborurile vor fi deservite de aeronave mai mari. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.