bihon.ro Web analytics

Arii protejate puse la punct, in Bihor

În cadrul unui proiect transfrontalier au fost amenajate arii protejate la Vadu Crişului, Oşorhei, Sălacea, Lugaş, Şimian şi Săcueni.
Scris de erdei - În cadrul unui proiect transfrontalier au fost amenajate arii protejate la Vadu Crişului, Oşorhei, Sălacea, Lugaş, Şimian şi Săcueni.

Şase arii protejate din judeţul Bihor au fost amenajate, în cadrul unui proiect transfrontalier cu judeţul maghiar Hajdu-Bihar. Este vorba despre Defileul Crişului Repede de la Vadu Crişului, pădurea cu narcise de la Oşorhei, câmpia cu Corynephorus de la Şimian (sat Voivozi), complexul hidrograhic Valea Rece de la Sălacea, Gruiul Pietrii de la Lugaşu de Jos şi lacul Cicoş din Săcueni.

Lider de proiect al proiectului, în valoare de 452.474 euro, a fost Consiliul Judeţean Bihor, parteneri fiind comunele implicate. Partenerii maghiari au fost Autoguvernarea Hajdu-Bihar şi Directoratul General pentru Afaceri Sociale. Pe total, contribuţia proprie a partenerilor a fost de 1,98% din valoarea proiectului.

Cei implicaţi direct în proiect au ţinut să sublinieze că s-a respectat statutul de arii protejate a arealelor cuprinse în proiect. „Nu am construit nimic în ariile protejate, nu am părăsit traseele deja existente. Am încercat să avem un impact antropic cât mai mic”, declară Dan Poinar, managerul proiectului. „Aţi observat că nu sunt ariile renumite, acelea promovate tot timpul”, spune angajatul CJ Bihor, exprimându-şi speranţa că prin amenajarea lor, acestea vor deveni cunoscute.

Iniţiativa a presupus construirea unor centre de informare cu spaţii pentru campare, în vecinătatea ariilor protejate, montarea unor panouri de informare, dar şi perimetrarea ariilor, prin borne. De asemenea, s-au marcat traseele şi au fost realizate materiale de informare.

Turiştii în ariile protejate

Dan Poinar a subliniat că este recomandabil ca turiştii să se adreseze custozilor, pentru vizitarea acestor arii. „Custozii asigură funcţionarea ariilor. Vizitarea în arii se va face în prezenţa custozilor”, spune managerul de proiect, informând că datele de contact ale acestora se regăsesc pe panourile de informare din arii, dar şi pe site-ul creat în cadrul acestui proiect (www.bhb-areas.com). În acest context, Poinar a ţinut să transmită că aceia care vor intra în arii, fără ştirea custozilor şi vor produce daune, vor fi „atinşi” la buzunar. Pentru Defileul Crişului custode este Centru de Arii Protejate Pădurea Craiului, pentru pădurea de narcise de la Oşorhei – Romsilva, pentru lacul Cicoş – Natura Antica, iar pentru celelalte arii – Agenţia pentru Protecţia Mediului. Ca alternativă, turiştilor li se recomandă să contacteze, în prealabil, primăriile din zonă.

Cercetătorii, cei ce vor să studieze în aceste arii, sunt şi ei aşteptaţi în zonele amenajate.

Proiectul trebuia finalizat în decembrie 2012, însă, cu permisiunea finanţatorului european, s-a prelungit cu şase luni. „În această săptămână se mai fac încă recepţii finale şi se emit actele justificative”, informează Poinar.

În cadrul aceluiaşi proiect, în Hajdu-Bihar se amenajează următoarele arii: Bihari-legelo TT (Berettyoujfalu, Mezopeterd), Jonasresz, Kek-Kallo-volgy, Mogyoros-erdo, Teleki-legelo Hajdu-Bihar.

FACT BOX

În cadrul proiectului „Amenajarea infrastructurii de mediu în ariile protejate din Bihor şi Hajdu-Bihar s-au realizat următoarele lucrări:

6 centre de informare

72 de borne

12 panouri

10 foişoare

40 de indicatoare

6 locuri de campare

30 locuri de parcare.

* majoritatea bornelor au fost amplasate pe lângă căile de acces

**la Vadu Crişului nu s-au amenajat locuri de parcare, deoarece nu este acces rutier la aria protejată.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.