bihon.ro Web analytics

ART Jewelry Festival Oradea

De Veronica Bursasiu

ART Jewelry Festival Oradea

Ștefana Goțiu | FOTO: Ovi.D. Pop
O profesoară de limba rusă din Ucraina, Ana Zaporojan, stabilită de 20 de ani la Oradea, doi fotografi multipremiați internațional, Adela Rusu și Ovi D. Pop și designerul vestimentar Oana Pădure și-au dat mâna pentru a etala, în condiții mai puțin obișnuite, bijuteriile create de artiști din 25 de țări de pe trei continente.
Scris de Veronica Bursasiu - O profesoară de limba rusă din Ucraina, Ana Zaporojan, stabilită de 20 de ani la Oradea, doi fotografi multipremiați internațional, Adela Rusu și Ovi D. Pop și designerul vestimentar Oana Pădure și-au dat mâna pentru a etala, în condiții mai puțin obișnuite, bijuteriile create de artiști din 25 de țări de pe trei continente.

Aceștia au participat cu lucrările lor la cea de-a V-a ediției a ART Jewelry Festival Oradea, 4- 9 iunie, format online, având ca scop caritabil susținerea Centrului de scleroză multiplaă Oradea.Acțiunea caritabilă este promovată pe Instagram și pe canalul nostru You tube sub forma unui slideshow cu imaginile bijuteriilor, iar pe Facebook se va organiza o licitație. Colaborarea Ana Zaporojan-Oana Pădure nu e la prima încercare de succes. Ana Zaporojan a completat ținutele Oana Pădure și la City Fashion, acolo unde colecția Oanei a fost desemnata cea mai bună.

Bijuteriile sunt handmade, unicat, iar în realizarea unora dintre ele, creatorii au demonstrat că imaginația nu are limite, integrând piese de calculator lângă furnituri diverse din care se fac bijuterii: mărgele, șnururi, sârme, metale, pietre, accesorii metalice. Bijuteriile au fost create în stilul Art Nouveau. „Stilul Art Nouveau, apărut la sfârșitul anilor 1890, a durat mai puțin de un deceniu, dar în acest răstimp, trăsăturile sale de bază au pătruns în toate aspectele artei și design-ului. Stilul Art Nouveau este caracterizat de forme și linii curbate. Designerii acestui stil s-au orientat către natură, pentru a-și lua doza de creativitate. La crearea bijuteriilor s-au utilizat diamante, perle ametist, opal, peridot, citrin, agat, granat, piatra lunii, acvamarin și alte pietre semiprețioase, alături de o gamă vastă de tehnici noi, incluzând emailarea, plus materiale noi cum ar fi cornul sau fildeșul. Cel mai faimos creator de bijuterii al perioadei Art Nouveau a fost René Lalique”, explică Ana Zaporojan.

Ana Zaporojan este o basarabeancă din Ucraina, profesoară de limba rusă, pasionată de modă şi frumos, stabilită de peste 18 ani în Oradea. Acesta este oraşul în care a început marea ei aventură în fascinanta lume a bijuteriei cu mărgele tricotate, pentru a accesoriza o ținută a fiicei sale. Au urmat alte și alte bijuterii din dragoste pentru Marisha. Ana Zaporojan a participat la mari evenimente naţionale şi internaționale ca Family Style, Timișoara 2014, ART Jewelry Festival, Timișoara(2013 – 2016), „MASTERS` GOLDEN HANDS”, Ukraina 2016, dar și la Battle Of The Beadsmith, USA, turnir bijuteristic cu peste 200 de participanţi din peste 40 de țări.Printre acțiunile care se leagă de numele doamnei Zaporojan se află cea prin care a inițiat Muzeul Bijuterii la Oradea, care trebuia inaugurat încă din mai la Casa Darvas La Roche. În acest scop, creatori de bijuterii din 13 țări au participat la acțiunea Duete mărgelistice în stil Art Nouveau. Proiectul implică doi creatori care vor realiza împreună o lucrare, aceasta urmând să fie expusă și licitată. Alături de fiica sa Marisha, Ana Zaporojan a pus bazele acestui festival. Cadrul în care au fost realizate fotografiile este Vili Apartments de pe strada Iosif Vulcan nr.2.

Partenerii ediției 2020 a Art Jewelry Festival România sunt: Asociația Crișana 6, prin intermediul căreia a fost organizat evenimetul, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Oradea Heritage,, Casa Darvas La Roche, artiștii fotografi Adela Rusu și Ovi D. Pop, Salonul Delia, Rawckers, fashion designer Oana Pădure, Royal Gentleman Tailor, Anna Bronze – Rusia, Complexul Perla din Băile 1 Mai, liceenii Alex Trandafir și Andrei Lupu, prezentatori ai ediției, Perlen Club – Germania, Corilo, Cursurile de bijuterie OȘ- Rusia, Graphic Designer Andreea Maran.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bianca D. says:

  Stimată doamnă Veronica Bursasiu,
  Înainte de a publica un articol, vă sugerez să verificați cu atenție numele persoanelor la care faceți referință, măcar din respect pentru acele persoane.
  O zi frumoasă.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.