bihon.ro Web analytics

Artista Kristóf Renáta expune la Bucureşti în „Ziua Brâncuşi”

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Artista Kristóf Renáta expune la Bucureşti în „Ziua Brâncuşi”

Reactualizat la:
Vineri, 19 februarie, se împlinesc 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi.
Scris de Camelia Buşu - Vineri, 19 februarie, se împlinesc 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi.

19 februarie este data la care în anul 1876, în localitatea Hobiţa s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi, personalitate artistică de anvergură mondială cu o contribuţie esenţială la înnoirea limbajului şi viziunii plastice a secolului al XX-lea. Prin Legea 305/2015, Parlamentul a declarat data de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi”.

Printre multele evenimente organizată în ţară cu această ocazie se numără şi expoziţia „Infinite Connections”, care face parte din proiectul „Brâncuși he[ART]beat”, iniţiat de arhitecta Irina Calotă şi Art Walk Street AWS în anul 2016. „La 145 de ani de la naștere, Brâncuși continuă să inspire generații întregi de artiști, care transpun emoția liniilor lui în creații proprii”, spun organizatorii. Expoziţia crează o punte de legătură între trecut şi prezent, şi prezintă lucrări inspirate de creaţia şi viaţa lui Constantin Brâncuşi.

Între 20 și 26 februarie, 19 lucrări de artă vor fi expuse la Qreator by IQOS în cadrul celei de-a 6-a ediții a expoziției Brâncuși he[ART]beat. Qreator by Iqos este cel mai nou spațiu cultural din București, respectiv la vila Oromolu de pe bulevardul Aviatorilor nr. 8A, locul unde vocile tinerilor artişti se aud mai puternic decât oriunde. Proiectul inițiat de Irina Calotă reunește obiecte de artă ce aparțin unor artiști din București, Constanța, Iași, Oradea și Chișinău și are scopul de a ne conecta la ceea ce înseamnă arta contemporană, creația și viața artistului geniu al secolului XX, Constantin Brâncuși.

Artiștii expozanți sunt: Felix Aftene, Vladlen Babcinetchi, Emanuel Chiriac, Andrei Cozlac, Renáta Kristóf (by Cufir), Laurențiu Mogoșanu, Ana Negara, Obie Platon, Nicolae Popa, Valentin Vârtosu, Dumitru Verdianu, Daniel Zaporojan.

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, 19 februarie, de la ora 19:00, exclusiv în prezența artiștilor expozanți. Gazda evenimentului va fi Gojira, care ne va trece printr-un performance de dans contemporan, susținut de Linotip – Centru Independent Coregrafic, și un art performance al artistului vizual Obie Platon. Gojira (George Andreescu) își împarte zilnic timpul între radio, DJing, TV și YouTube. De asemenea, în cadrul expoziţiei va fi proiectat filmul „Viaţa lui Constantin Brâncuşi”, în regia lui Cornel Mihalache. Puțin după ora 20:00, evenimentul se va muta pe Instagram Qreator by IQOS, unde veţi putea vedea „best of moments” din perspectiva lui Gojira.

String Artist

Orădeanca Renáta Kristóf este absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișioara. Prima dată a văzut pe site-ul facultăţii un anunţ de concurs pentru studenţi. Scopul acestuia era realizarea unui obiect de artă pentru biroul unei firme irlandeze. Renáta a ales să încerce string art şi a creat un tablou cu doi fluturi. Nu a intrat în finala concursului, dar a rămas cu tabloul pe care mama ei l-a dus la lucru şi a reuşit să îl vândă, după care i-au mai fost comandate încă trei lucrări.

Tot pe grupul facultăţii a văzut şi anunţul celor de la Cufir, o platformă de lucru deschisă pentru 40 de artişti pasionaţi de string art care îşi realizează şi comercializează tablouri Cufir pentru clienţi sau pentru retail. De atunci Renáta a pornit colaborarea cu cei de la Cufir, „o mână de oameni cu minți creative, care au dorit să aducă un plus de valoare în domeniul obiectelor decorative” cum se descriu aceştia. Acum a trecut de la statutul de colaborator la persoana care administează afacerea.

String Art-ul folosește ață, lână sau fire cu diferite texturi pentru a crea modele geometrice, iar ața este tensionată între cuie. „În mare parte, știu ce vreau să fac de la început. Practic, până la un anumit punct mă ghidez după o poză. Când încep să «umplu» suprafața cu ață începe să fie o dezvoltare creativă. Înainte de fiecare proiect, parcă sunt așa, un pic emoționată. Mă gândesc «dacă nu o să fie așa cum vreau eu?». Dar când e gata și văd ce bine a ieșit sunt foarte mulțumită”, a mărturisit Renáta pentru blogul SAINO.

Portretul realizat de Renáta pentru expoziţia dedicată lui Brâncuşi în tehnica string art este realizat din lemn, cuie şi aţă neagră, de dimensiuni 90×150 cm. Va putea fi admirat în această seară la vernisajul live pe Facebook Qreator şi apoi în spaţiul expoziţional Qreator by IQOS de la Bucureşti, până în 26 februarie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 milioane de lei investiți pentru eficiența energetică a Spitalului Salonta
  În momentul de faţă, Spitalul Municipal Salonta deserveşte circa 60.000 de locuitori, reprezentând populația acestui municipiu și din localitățile limitrofe.

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  3

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.