bihon.ro Web analytics

Ascensiunea fulminantă a lui Eduard Hellvig până în fruntea SRI

Reactualizat la:
La doar 40 de ani, Eduard Hellvig se laudă cu un CV extrem de bogat. La doar 25 de ani era consilier al ministrului de Interne.
Scris de erdei - La doar 40 de ani, Eduard Hellvig se laudă cu un CV extrem de bogat. La doar 25 de ani era consilier al ministrului de Interne.

La doar 40 de ani, fostul deputat de Bihor, Eduard Hellvig, devine şeful SRI, fiind investit de Parlament cu o cvasi-unanimitate trans-partinică: 498 de voturi „pentru” şi doar 15 „împotrivă”. Hellvig a fost opţiunea preşedintelui Klaus Iohannis, mulţi gândindu-se că pe cei doi îi apropie etnia. Chiar înainte să ajungă la şefia SRI, în luna ianuarie, eurodeputatul PNL Hellvig propunea pe blog-ul său o axă Washington – Berlin – Bucureşti, schimbând, astfel, Londra cu Berlin-ul, din axa propusă în 2004 de preşedintele Traian Băsescu. Opţiunea actualului şef al SRI nu trebuie să mire, de vreme ce în CV-ul acestuia apare, la studii post-universitare, Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall”, Garmisch – Partenkirchen, Germania, o instituţie care se autocaracterizează ca fiind „un instrument vital în cooperarea germano-americană”. Alte studii post-universitare în domeniul securităţii şi apărării le are la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea „Carol I”, Bucureşti, fiind, din 2009, doctor în Ştiinţe Politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti.

Eduard Hellvig este legat şi de şeful Cancelariei Preşedintelui, Sorin-Dan Mihalache. Între decembrie 2011 şi mai 2012, Hellvig a avut un contract de consultanţă cu DIB Media Consultancy SRL, firmă administrată de Mihalache. Actualul şef al SRI şi-a încetat activitatea la această firmă după ce a devenit ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Relaţie personală cu Maior

Hellvig a fost ministru pentru o perioadă relativ scurtă de timp, plecând de la şefia ministerului după ce a fost acuzat de ANI pentru incompatibilitate. Lui Hellvig, inspectorii de integritate i-au reţinut faptul că şi-a trecut în declaraţia de avere venituri obţinute de la o clinică privată. Actualul şef al SRI, atunci ministru, a arătat că veniturile respective erau, de fapt, ale soţiei. În decembrie 2014, Hellvig a câştigat definitiv procesul cu ANI, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum a făcut-o şi Iohannis, în ianuarie. Interesant, Hellvig admite că are „o relaţie personală” cu fostul şef SRI George Maior, dar şi „o relaţie instituţională”, datorită faptului că, în calitate de europarlamentar, era membru (supleant) în comisia pentru securitate şi apărare. „Întotdeauna am avut grijă ca instituţia şi relaţia instituţională care a existat între directorul instituţiei, fac precizarea, între directorul instituţiei şi persoana mea, să nu fie grevată de discuţii care să implice decizii de altă natură decât strict de informare şi de schimb de valori pe care le împărtăşim şi cred că le împărtăşim reciproc împreună cu fostul director George Maior. (…) Au fost discuţii strict legate de valori în care credem, de cărţi şi alte lucruri care nu aveau legătură directă cu instituţia SRI”, a comentat Hellvig acuzaţiile care i-au fost aduse prin intermediari de către Elena Udrea, potrivit cărora în campania electorală ar fi mers la sediul SRI, unde s-ar fi întâlnit cu directorul interimar al instituţiei, Florian Coldea, şi că ar fi ştiut că Iohannis nu va fi declarat incompatibil.

Pentru un om politic tânăr, Eduard Hellvig are un CV stufos. La 21 de ani, în studenţie, devenea coordonator de programe al Fundaţiei Soros, la Cluj. La 24 de ani era consilier politic al fostului vicepreşedinte PNL, Horia Rusu, la 25 de ani era consilierul ministrului de Interne de la acea vreme, Constantin Dudu Ionescu, la 26 de ani era în echipa candidatului la Preşedinţia României – guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în calitate de consilier, iar la 30 de ani, în 2004, devenea director general Sintezis România!

Vorbele lui Băsescu

În acelaşi an 2004, Eduard Hellvig devenea deputat PSD+PUR, fiind impus pe lista acestei alianţe în Bihor de partidul lui Dan Voiculescu. De altfel, imediat după numirea la vârful SRI, Traian Băsescu declara despre Hellvig că „pentru mine, un om care a început în politică ducând geanta lui Voiculescu, trădându-l pe Antonescu, mâine îl va trăda şi pe Iohannis dacă îi va fi mai bine”. Până la finalul primului său mandat de deputăţie, Hellvig trecea de la PUR-ul transformat în PC în PNL. În 2008, candida din partea PNL Bihor pentru un mandat de deputat într-un colegiu uninominal din Oradea. Fără succes, însă. În anul următor, devenea, totuşi, şeful campaniei prezidenţiale a lui Crin Antonescu, pentru ca în 2011 să ajungă secretar general al PNL, în locul lui Radu Stroe. După mandatul său la şefia Ministerului Dezvoltării, din mai – decembrie 2012, Hellvig redevine parlamentar la finalul lui 2012, candidând în Ilfov, din partea USL. De altfel, zălăuanul Hellvig, adoptat de Oradea şi mutat apoi definitiv la Bucureşti, îşi schimbase deja domiciliul în comuna Voluntari, Ilfov. O dată redevenit deputat, Hellvig ajunge vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, din decembrie 2012 până în septembrie 2013, când pleacă iarăşi la Bruxelles, ca europarlamentar.

Averea lui Hellvig

Potrivit declaraţiei de avere, Hellvig deţine cotă parte de 50% din două terenuri intravilane, în Voluntari (Ilfov) şi în Sântandrei (Bihor), cumpărate în 2005, respectiv 2008, acestea având suprafeţe de 401, respectiv 665 de metri pătraţi. El menţionează în ultima declaraţie de avere din iunie 2014 că are două case de locuit, tot în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, în suprafaţă de 143, respectiv 210 metri pătraţi. Hellvig mai are un autoturism Skoda fabricat în 2010, conturi bancare cu o valoare însumată de aproximativ 38.000 de lei şi 97.000 euro, la acesta din urmă fiind menţionat că suma cuprinde intrări din salariu, diurne, transport, cheltuieli generale la Parlamentul European.

El menţionează, de asemenea, o datorie către BRD, scadentă în 2035, cu o valoare de 28.568 de euro, precum şi către Viorel Dumitraş, scadentă în 2031, în valoare de 145.000 de euro. Eduard Hellvig mai trece în declaraţia de avere deconturi de la Parlamentul European în valoare de aproximativ 46.000 de euro. Veniturile sale din 2013 s-au ridicat la 65.403 lei, bani obţinuţi ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi 31.031 euro, obţinuţi ca eurodeputat. Totodată, soţia sa a obţinut în calitate de director medical venituri de 149.460 de lei.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.