bihon.ro Web analytics

Asistenți din prima linie, premiați de ministrul Sănătății la gala "Dr. Mozes Carol" din Oradea

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Asistenți din prima linie, premiați de ministrul Sănătății la gala "Dr. Mozes Carol" din Oradea

Reactualizat la:
Cei mai activi și implicați asistenți medicali din Bihor, care sunt în prima linie a serviciilor medicale, au primit Premiul Dr. Mozes Carol direct de la ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.
Scris de Otilia Șandor - Cei mai activi și implicați asistenți medicali din Bihor, care sunt în prima linie a serviciilor medicale, au primit Premiul Dr. Mozes Carol direct de la ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.

Sala Traian Moșoiu, de la Primăria Oradea, s-a umplut ochi sâmbătă dimineața de cadre medicale și oficiali, la gala Premiilor Dr. Mozes Carol – distincție inițiată a se acorda asistenților medicali de către fostul ministru al Sănătății, bihoreanul Cseke Attila.
Cu toate că această gală e dedicată asistenților medicali, în sală au fost prezenți poate chiar mai mulți medici decât asistenți medicali.

Ministrul Sănătății, aflat pentru prima dată la Oradea în ultimii 20 de ani, a declarat că e prima oară când face legătura dintre o carte și o persoană referindu-se la manualul dr. Mozes Carol, conceput pentru pregătirea asistenților.
Dr. Rafila a spus că asistenții medicali au nevoie nu doar de recunoaștere, ci și de sprijin și că Ministerul Sănătății se va implica în specializarea asistenților, care deocamdată, e la stadiu de “formalitate”: “Veniturile asistenților trebuie completate cu un confort profesional”, a spus ministrul Rafila, care apreciază că manualul dr. Mozes e folosit nu doar de asistenți, ci și de medici.

Dr. Aurel Mohan, în calitate de președinte al Fundației pentru Sănătate Bihor, care a organizat event-ul, s-a declarat onorat de participarea reprezentanților sistemului medical și interesul dovedit pentru recunoștința către asistenții medicali. Mediatoarea Camelia Pășcui, tot de la Fundația pentru Sănătate Bihor, a prezentat, pe rând, invitații, iar președintele Ordinului asistenților Bihor (OAMMR Bihor), asistenta Iuliana Busuiog a amintit de momentele dramatice prin care au trecut asistenții medicali atunci când au suferit pentru fiecare pacient pe care nu l-au mai putut salva. Președintele OAMR Bihor a subliniat că cele șase premii decernate la această a zecea ediție reprezintă un simbol, un omagiu adus de fapt tuturor asistenților medicali pentru contribuția lor adusă mai ales în anii pandemiei. “Sunt mândră pentru munca tuturor colegilor mei asistenți! Dragi colegi, vă doresc să fiți cu sufletele la fel de mari și de apropiați față de bolnavi. Mă mândresc cu colegii mei asistenți”, a spus as. Busuiog, amintind că anul viitor forul profesional al asistenților medicali bihoreni, OAMR Bihor. va împlini un sfert de veac de activitate.

Flori, vals, tango și premianți

După alocuțiunile invitaților, evenimentul, început la ora 9:00, a continuat cu un moment special de vals vienez, vals lent și tango, piese consacrate (Anotimpurile, de Vivaldi, The Second Wlatz, de Johann Strauss etc) interpretate impecabil de Cvartetul Romantic. Dintre cei șase asistenți premiați anul acesta la gala Dr. Mozes Carol, doi sunt din sistemele prespitalicești de urgență și unul de la secția de Anestezie Terapie Intensivă de la fostul Spital Curteanu – transformat în unitate Covid pe perioada pandemiei.

De la UPU-SMURD, a fost premiată Olimpia Pantea, despre care șeful ei, dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU-SMURD Bihor, spune că de la sosirea în UPU, în anul 2007, emana o “siguranță care radia”. Nu orice asistent poate face față activității din sistemul de urgență și din acest punct de vedere, as. Olimpia Pantea s-a remarcat de la început prin implicare, muncă asiduă și dorința de a ajuta din prima linie. Dr. Borcea a enumerat, pe ani, câteva din momentele care au făcut-o remarcabilă pe asistenta Pantea, menționând 2012, 2015, dar și 2016 când a făcut parte din primul echipaj Ro-USAR și 2019 – când s-a început activitatea la Jibou, odată cu cantonarea și formarea unui centru de comandă aerian aici. De altfel, asistenta Pantea acitivează și azi la Jibou, de unde e direcționat elicopterul SMURD spre locuri unde e nevoie de salvări de vieți omenești. Creativă, în 2020, spune dr. Borcea, as. Pantea a propus un sistem de evaluare a colegilor asistenți în privința managementului de burn-out, știut fiind faptul că în sistemele de urgență acest fenomen poate apărea frecvent la cadrele medicale. Sistemul de evaluare a gradului de burn-out a fost apreciat de colegii ei.

Modestă, Olimpia Pantea a declarat că “acest premiu îl consider a fi nu al meu, ci al tuturor colegilor care sunt la patul bolnavilor”. Ea a mulțumit colectivului din care face parte, dar și familiei și în special mamei sale, care a ajutat-o în momentele cele mai grele, înlocuind-o acasă atunci când trebuia să fie prezentă pe baricadele medicale.
De la SAJ Bihor, a fost premiată asistenta Crina Delia Ungur, despre care șeful ei, dr. Liciniu Venter, managerul SAJ Bihor, a amintit că anul trecut, în 2021, a primit, prin decret prezidențial, distincția ‘Meritul sanitar clasa a 3-a”, fiind felicitată personal de președintele țării, Klaus Iohannis.

As. Crina Delia Ungur, este la SAJ Bihor din 1998 și a evoluat fulminant în activitatea medicală. S-a remarcat ca unul dintre cei mai buni formatori, reușind să transmită din cunoștințele ei vaste și voluntarilor, mulți dintre ei ajunși ulterior asistenți medicali. “Am fost colegi de echipaj și pot spune că Delia este o personalitate remarcabilă”, a conchis dr. Venter.

La rândul ei, asistenta Crina Delia Ungur, a mulțumit colegilor ei, conducerii SAJ Bihor pentru încredere, însă a subliniat mulțumirea pe care o poartă mamei sale și fiului ei, care au înțeles perioada grea a pandemiei și au susținut-o: “E foarte greu să mergi acasă și să spui copilului că nu îl poți săruta. Au fost șapte luni foarte grele”.

Managerul Spitalului Județean Unificat, dr. Gheorghe Carp, a citit un Laudatio întocmit însă de un alt medic, pentru asistenta Szalo Elena Cristina, care a lucrat la secția de Anestezie Terapie Intensivă de la fostul Spital Curteanu ce a devenit exclusiv Covid pe perioada pandemiei.

Și ea emoționată, asistenta Szalo și-a arătat aprecierea față de colectivul din care face, a punctat momentele multe și grele când sub costumele albe intacte ale ei și ale colegilor ei curgea transpirația, fapt ce însă nu i-a oprit să lupte contracronometru pentru salvarea suferinzilor de Covid în stare critică.

A fost premiată și asistenta Nicoleta Hinț, de la Spitalul din Beiuș, iar celelalte trei premii au fost acordate, conform uzanței la această gală, la tot atâtea asistente din județele limitrofe Satu Mare respectiv Zalău.

O doctoriță și o asistentă medicală de la Ambulanța Bihor au fost premiate de președintele Iohannis

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Este bine says:

  Nu ne spune și dacă șpaga s-a indexat cu inflația?

 2. România

  Sylvia Hoișie, cunoscută ca „mama Polidinului”, a murit la vârsta de 94 de ani

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 200 de percheziții, în Bihor și alte 17 județe: A fost vizată desctructurarea unei grupări de contrabandă cu aur
  Acțiunea națională de amploare a avut loc miercuri, 25 mai și a avut ca obiectiv destructurarea unei grupări care făcea contrabandă cu aur.

  România

  Femeile vor reprezenta o treime din candidații la alegerile parlamentare, în România
  Senatul a votat inițiativa prin care se modifică modul de întocmire a listelor electorale pentru Senat și Camera Deputaților astfel încât o treime dintre candidații la alegerile parlamentare să fie femei. 1

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  Bihon CSM Oradea

  CSM a pierdut finala la polo. Orădenii rămân vicecampioni
  CSM Oradea nu a putut repeta evoluția remarcabilă din meciul 3 al finalei cu CSA Steaua, fiind învinsă categoric în partida a 4-a, scor 4-12 (1-3, 1-3, 1-4, 1-2). Desfășurat la Bazinul acoperit Crișul, meciul a fost dominat cu autoritate de echipa bucureșteană, care nu le-a lăsat prea multe speranțe gazdelor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să îți faci cafeaua perfectă: boabe de cafea sau capsule de cafea?
  Din ce în ce mai mulți oameni aleg să se ferească de cafenelele locale, ci doresc să-și cumpere propriul aparat de cafea pentru acasă. Și de ce nu? Acest lucru are sens din punct de vedere economic pentru oricine bea o ceașcă de cafea pe zi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.