bihon.ro Web analytics

Ați vrut să vă cumpărați loc în Rai cu 4 lei/mp?

Ați vrut să vă cumpărați loc în Rai cu 4 lei/mp?

Reactualizat la:
În numele a câteva zeci de familii din zonă, un grup de orădeni cere Primăriei să revoce atribuirea locului de biserică, pe terenul alocat unui parc, prin bugetarea participativă. Primarul Bolojan: nu e o mare catastrofă a sta la 18m de o biserică.
Scris de Demian - În numele a câteva zeci de familii din zonă, un grup de orădeni cere Primăriei să revoce atribuirea locului de biserică, pe terenul alocat unui parc, prin bugetarea participativă. Primarul Bolojan: nu e o mare catastrofă a sta la 18m de o biserică.

ORADEA. Scandal în Consiliul local de joi. Vasile Dumitriu, reprezentant al mai multor familii din Cartierul Tineretului, a cerut, la finalul ședinței, revocarea hotărârii emise anul trecut, prin care o parcelă din terenul alocat parcului votat în Bugetarea participativă a fost concesionat pentru construirea unei biserici.

„Nu vreau să vă stric feng shui-ul, dar în Cartierul Tineretului sunt o mulțime de probleme iar lipsa unei biserici nu este una dintre ele”, li s-a adresat el aleșilor, cerând „respectuos, să revocați hotărârea 1128/2018 pe care o considerăm ilegală pentru că nu a fost precedată de o consultare publică, nu am fost întrebați ce vrem în vecinătate. Vreau să vă întreb consilierii care au suprapus terenul bisericii peste cel alocat parcului, ați vrut să vă cumpărați loc în Rai cu 4 lei/mp? 4 lei e nimic față de 150 lei mp cât a plătit acest domn pentru a concesiona o parcelă de 250 mp”.

În replică, primarul Ilie Bolojan susține că în zonă există teren suficient și pentru biserică, și pentru creșă și pentru magazine și pentru parc, iar parcul se va face. „Nu cred că a sta la 18 m de biserică este o catastrofă”, i-a replicat edilul unui orădean nemulțumit că atunci când a concesionat teren la 150 lei/mp știa că va avea în fața casei un parc dar apoi s-a trezit că, la 18 m de locuință, va fi edificată, de fapt, o biserică.

În ședința ordinară de CL, un grup de orădeni din Cartierul Tineretului a cerut anularea HCL prin care s-a dat loc de biserică pe un teren prins în bugetarea participativă ca parc.

Cartierul Tineretului: biserica reală din parcul teoretic

În urma celei mai recente etape a Bugetării participative, începute în toamna anului trecut și finalizată anul acesta, inițiativa cetățenească pentru amenajarea de parcuri și spații verzi pe câteva terenuri din Cartierul Tineretului a trecut proba voturilor publice și, ca atare, ar trebui să fie prinsă în buget și implementată de executiv.

Pe finalul perioadei de depunere a proiectelor în acest demers recent de implicare, în noiembrie 2018, executivul local și-a trecut prin Consiliul local „conncesionarea directă a terenului, în suprafață de 900 mp, identificat cu nr. cadastral 203154, în favoarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în vederea construirii unei biserici în Cartierul Tineretului”.

Hotărârea mai „aprobă redevenţa de 4,00 Lei/mp/an care se datorează începând cu data intrării în vigoare a contractului de concesiune”. Acesta este fundalul „birocratic” pe care s-a iscat ieri, scandalul de la finalul ședinței ordinare de Consiliu local.

Un grup de șase orădeni, cu proprietăți în Cartierul Tineretului, s-a adresat executivului local și aleșilor, cu cererea de a anula HCL 1128/2018, prin care se ia din terenul pe care oamenii au propus amenajarea unui parc și l-au dat Episcopiei Ortodoxe, pentru o biserică.

În numele lor, Vasile Dumitrescu a spus că „noi o considerăm ilegală (HCL n.r.) pentru că s-a luat fără consultarea cetățenilor”. Omul spune că în urma consultării a 77 de familii, doar 3 au spus că le lipsește o biserică în cartier, celelalte au menționat la minusuri asfaltul, parcul, creșa, grădinița, școala primară, un centru comercial etc. „E foarte nasol ce s-a întâmplat. Avem biserică la 2 km, dar nu avem creșă, grădiniță, magazin sau dispensar.

S-a adresat direct primarului Bolojan, cu observația că e popular în zonă, a fost votat de 264 de persoane, motiv pentru care ar fi bine „să țină cont de ce vor oamenii”.

Trecut de prima tinerețe, Gal Sandor e unul dintre cei care au concesionat recent teren în Cartierul Tineretului. Spune că în momentul achiziției știa că în fața parcelei se va face un parc. „Am trecut de la vis la coșmar. Am vrut să am casa lângă fiul meu și am licitat teren, eu am luat cu 150 lei/mp iar fiul meu cu 110 lei/mp. După noile desene, biserica va fi la 18 m de casă iar fiul meu a spus că renunță. Nu sunt dintre cei care își doresc să aibă în fața casei, la culcare și la trezire, o biserică. Poate la fel de mult m-ar deranja și un turn de apă sau altă structură mare, problema e că nu am avut această informație când am participat la licitație”, spune el.

Omul se simte discriminat că a luat terenul cu 150 lei/mp în condițiile în care, peste drum, primăria a concesionat cu 4 lei/mp.

Se va face

Primarul Ilie Bolojan le-a transmis nemulțumiților că până în 2021 e posibil să fie asfaltate străzile din cartier și că este teren suficient și pentru infrastructura socială – unde include și biserica. Mai spune că parcul prins în bugetarea participativă se va face, doar că va avea în el și biserica ortodoxă.

„Amplasamentul are cam 5-6.000 mp iar zona e destinată ca spațiu pentru dotări sociale – magazin, școală, centru social etc. Consiliul local a alocat acel teren la cererea Episcopiei Ortodoxe acel teren dar nu gratuit, se va calcula la prețul pieței terenul și banii se vor retrage din alocarea către culte de la bugetul local”, declară primarul.

În opinia sa, scandalul a fost amorsat politic, de noile forțe de pe scena locală, cu procente bune în ultimul scrutin. Bolojan i s-a adresat și lui Gal: „Nu cred că a sta la 18 m de o biserică e o vatastrofă. Nu e ca și cum ar fi o hală industrială sau o sală de păcănele”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.