bihon.ro Web analytics

Au aprobat extinderea fermei de porci

Reactualizat la:
Consiliul Local Marghita s-a angajat să revoce hotărârea prin care bloca Planul Urbanistic Zonal, respectiv extinderea fermei de porci din Cheţ.
Scris de farcas - Consiliul Local Marghita s-a angajat să revoce hotărârea prin care bloca Planul Urbanistic Zonal, respectiv extinderea fermei de porci din Cheţ.

Aceasta după ce proprietarul a implementat măsuri de mediu la ferma din Marghita. Ferma de porci din Marghita funcţionează în acelaşi loc din 1977, Iosif Pazuric preluând-o de aproximativ un deceniu.

Comisarii Gărzii de Mediu au fost de mai multe ori în control la fermele de porci din Marghita şi de fiecare dată rezultatul a fost acelaşi: toate avizele sunt în regulă. Singura sursă identificată ca fiind la originea propagării mirosurilor a fost sistemul de ventilaţie din hale.

„Cele 7 hale sunt prevăzute cu 116 ventilatoare, dar societatea aplică bioenzime şi bacterii speciale pentru reducerea emanaţiilor, iar Garda de Mediu a impus ca măsură creşterea concentraţiei pentru aceste bioenzime şi bacterii tocmai pentru a împiedica emanarea mirosurilor”, a fost punctul de vedere al instituţiei cu acel prilej.

Jurnalul mirosului

La rândul lor, proprietarii fermei le-au cerut scuze localnicilor pentru disconfort, asigurând că „ferma a fost modernizată cu tehnologie de ultimă generaţie, respectă toate standardele în vigoare, atât cele de bunăstare ale animalelor impuse de normativele europene, cât şi cele impuse de autoritatea de protecţie a mediului”.

Explicaţia lor a fost că în momentele cu presiune atmosferică foarte scăzută, mirosuri specifice activităţii de creştere a porcilor pot să ajungă, în funcţie de direcţia vântului, şi către zonele populate. Explicaţia nu i-a mulţumit însă nici pe localnici şi nici pe cei din conducerea Primăriei, care a monitorizat atent frecvenţa cu care acesta se face simţit, cerând portarului instituţiei să ţină un jurnal zilnic al disconfortului olfactiv. Acesta a fost contextul în care, la solicitarea Nutritin de a se extinde în Cheţ, aleşii locali au respins, iniţial, Planul Urbanistic Zonal, acolo unde Iosif Pazuric dorea să extindă ferma de tineret suin. În acest timp, reprezentanţii Primăriei au negociat cu proprietarii fermei de porci un acord care prevede „măsuri de mediu stricte pe care Nutritin şi Nutrisuin trebuie să le implmenteze pentru a înlătura mirosul persistent de dejecţii porcine”.

Viceprimarul de Marghita, Ioan Lazăr, spune că deja efectele acordului se fac resimţite, trei dintre măsuri având data scadentă 31.08.2017. Acestea prevedeau separarea părţii grosiere de către partea lichidă din dejecţiile animalelor prin montarea unui separator de dejecţii, efectul fiind reducerea încărcărilor părţii lichide rămase şi implicit reducerea emisiilor de amoniac şi hidrogen sulfurat din dejecţiile depozitate, impermeabilizarea şi acoperirea iazurilor de depozitare temporară a dejecţiilor cu geomembrană textilă, în vederea eliminării contactului dejecţiilor cu aerul, şi folosirea de bacterii pentru tratarea dejecţiilor depozitate în canalele de dejecţii situate sub halele de creştere a suinelor.

Până în octombrie, proprietarul firmei de porci trebuie să procedeze la plantarea de perdea vegetală pe latura dinspre ferma Marghita şi dintre iazurile de depozitare a dejecţiilor şi să asigure toate condiţiile necesare întreţinerii şi menţinerii acestei perdele.

Aceste măsuri trebuie implementate şi la ferma care se va construi la Cheţ în maxim şase luni de la data semnării procesului-verbal de punere la dispoziţie a terenului. După ce ferma a bifat măsurile prevăzute în acord, Consiliul Local a revocat ieri hotărârea prin care bloca extinderea fermei. În fapt, consilierii s-au documentat şi au aflat că nu aveau pârghii legale să blocheze o investiţie.

Exista, mai mult, posibilitatea ca Iosif Pazuric să se îndrepte împotriva lor pentru a-şi recupera un eventual prejudiciu creat de faptul că nu avea unde să reloce suinele din maternitatea din Sălacea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A murit fostul jurnalist Zoltan Hizo. A avut 52 de ani!
  Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști care au activat în ultimii ani în județul Bihor a decedat sâmbătă, la doar 52 de ani! 2

  Bihon CSM Oradea

  Minunea nu s-a produs! CSM Oradea a pierdut manșa tur a semifinalei LEN
  CSM Oradea a pierdut cu 4-10 meciul cu CC Ortigia Siracusa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Idei de afaceri curajoase la Colegiul Economic Partenie Cosma
  Competiția Business Plan de la Colegiul Economic Partenie Cosma și-a desemnat câștigătorii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primele tramvaie în culorile roșu – albastru, care vor sosi în curând la Oradea sunt aproape gata
  Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, s-a aflat în această săptămână la Astra Arad, pentru a afla stadiul în care se află construcția tramvaielor. 1

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a impresionat în Ungaria
  Liderul din Liga 4 Bihor a câștigat la scor meciul de pregătire susținut în fața echipei clasate pe locul 1 în Liga a III-a maghiară, Fuzesgyarmat SK.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-au văzut cu „sacii în căruță” prea devreme
  Luceafărul Oradea și-a continuat programul de pregătire cu jocul împotriva echipei Sportul Șimleu, liderul din Liga 4 Sălaj, pregătită de orădeanul George Zima.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.