bihon.ro Web analytics

Au constituit G.A.L-ul Euro-Crisana

Recent, la Tinca, a avut loc întâlnirea oficială a Asociaţiei Grupului de Acţiune Locală Euro-Crişana.
Scris de IM:JURNAL_BIHOREAN - Recent, la Tinca, a avut loc întâlnirea oficială a Asociaţiei Grupului de Acţiune Locală Euro-Crişana.

Este vorba despre un parteneriat public-privat constituit din asocierea a opt comune din partea de Sud şi Sud-Vest a judeţului Bihor: Avram Iancu, Batăr, Cociuba-Mare, Ciumeghiu, Mădăras, Olcea, Tinca şi Tulca, la care au aderat ca fondatori încă alte 29 de entităţi; firme private, asociaţii de producători, P.F.A. şi întreprinderi individuale. Scopul pentru care s-a înfiinţat este dezvoltarea zonei din care fac parte localităţile cuprinse în asociaţie, dar şi stimularea relaţiilor de cooperare atât între localităţi, cât şi între mediul public şi privat care să ducă la o efervescenţă economică şi culturală prin care această zonă să capete o identitate aparte şi să devină un loc atractiv pentru localnici, investitori şi turişti.

Iniţiativa constituirii GAL-ului le aparţine Ancăi Nan, Andreei Zaha, reprezentantele unei firme de consultanţă. Această asociere reprezintă un test de integrare europeană, un exerciţiu atât al autorităţilor administraţiilor publice locale cât şi al sectorului privat, dar şi a societăţii civile, în ceea ce priveşte capacitatea lor de-a înţelege şi aprecia cultura zonei învecinate, de a sesiza oportunităţile oferite de localizare, precum şi un model de depăşire a obstacolelor impuse uneori de sisteme birocratice. Un rol important în realizarea acestui G.A.L. l-a avut şi Autoritatea de Management la nivel judeţean, d-nul Avramut Octavian, coord. C.D.R.J. Bihor, expert Leader, prezent la întâlnire, oferind sprijinul total al instituţiei pentru ducerea la bun sfârşit a acestei iniţiative. Principalul rol al asociaţiei pe lângă gândirea şi implementarea unei strategii integrale de dezvoltare durabilă elaborată şi implementată la nivel local, este gestionarea fondurilor europene nerambursabile, care reprezintă o importantă sursă de finanţare pentru investiţiile locale şi totodată pentru dezvoltarea generală a zonei.

În Leader

Prin înfiinţarea asociaţiei va fi posibilă participarea la programul Leader, Axa 4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. G.A.L.-ul participă la o selecţie naţională pentru accesarea unui fond de 2.850.000 Euro. Ulterior, acest fond va fi gestionat de G.A.L., unde vor fi depuse proiectele aferente măsurilor din PNDR: instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploataţiilor agricole, sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, înfiinţarea grupurilor de producători, încurajarea activităţilor turistice, etc. La întâlnire au participat şi reprezentanţii fundaţiei Civitas din Cluj-Napoca, consultanţii asociaţiei. Ei au schiţat paşii de urmat în vederea întocmirii documentaţiei pentru înscrierea la selecţia naţională a G.AL–urilor. Au prezentat şi un material despre proiecte implementate prin intermediul acestor asociaţii din Austria, Belgia, Finlanda şi Ungaria. Directorul agenţiei CEC BANK din Salonta prezent la întâlnire a oferit disponibilitatea unităţilor băncii pentru participarea la cofinanţarea viitoarelor proiecte.

Astfel, în contextul existenţei unor planuri şi măsuri locale, dar şi al unor concepte europene de dezvoltare, populaţia din regiunea de Sud şi Sud-Vest a judeţului Bihor va putea beneficia de oportunităţile existente într-o manieră optimă şi o cooperare intensivă între conducătorii de la nivel local, regional, naţional şi european.

Ioana Bădiceanu

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.