bihon.ro Web analytics

Au finalizat un proiect pentru reducerea mortalității infantile

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Au finalizat un proiect pentru reducerea mortalității infantile

Reactualizat la:
Medicii obstetricieni și neonatologi de la secția de maternitate a Spitalului Județean tocmai au încheiat un proiect în favoarea bebelușilor.
Scris de Otilia Șandor - Medicii obstetricieni și neonatologi de la secția de maternitate a Spitalului Județean tocmai au încheiat un proiect în favoarea bebelușilor.

Vineri, la o masă rotundă, mediată de dr. Lucia Daina, director adjunct la Spitalul Județean Oradea, doctorii de la secția de maternitate a Spitalului Județean au prezentat primele date după finalizarea unui proiect derulat împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca,Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea și Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara, acesta din urmă fiind liderul proiectului: „Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile”.

Cu impact

În cadrul mesei rotunde, mai mulți medici au prezentat lucrări reflectând implicarea în proiect: conf. univ. dr. Filip Valeria (Particularități în reanimarea nou născutului prematur ), asist. univ. dr. Aur Cristina (Mortalitatea infantilă. Strategii de intervenție), asist. univ. dr. Mocuța Diana (Importanța monitorizării sarcinilor cu risc obstetrical) și dr. Olah Horia (Conduita obstetricală în urmărirea și finalizarea sarcinii).

Proiectul s-a desfășurat în trei euroregiuni din România: Vest, Nord-Vest și București-Ilfov și a avut o valoare totală de 6.425.685,58 lei, din care cofinanţarea UE (prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020) a fost de 5.425.549,39 lei. Spitalul Județean Oradea a participat cu 1.249.474,18 lei, durata proiectului fiind de 36 luni (11.12.2017 – 10.12.2020) – suspendat două luni din cauza stării de urgență și finalizat în 26 ianuarie a.c.).

Scopul proiectului a fost unul de dezvoltare a unui model modern și adaptat provocărilor actuale din sectorul sănătății de dezvoltare a competențelor profesioniștilor din obstetrică-ginecologie și neonatologie din regiunile Vest, Nord-Vest și Ilfov pentru managementul afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile.

Au fost implicați 400 de reprezentanți ai grupului țintă (382 participanți + 18 experți medicali) (care reprezintă peste 90% din personalul medical care activează in specializările obstetrica-ginecologie si neonatologie din cele 4 unități medicale) au beneficiat de un program complementar, integrat.

Cei 382 de reprezentanți ai grupului tinta au participat la un program de formare creditat Educație Medicala Continua cu trei componente: „Managementul afecțiunilor materno-fetale cu impact major asupra mortalității infantile”, „Tehnici inovatoare in diagnosticul si tratamentul pre si postnatal al malformațiilor congenitale sau al altor afecțiuni perinatale” și „Abordarea la naștere a nou născutului cu malformații congenitale, sindrom genetic sau cromozomopatie”.

Cursurile au avut o durata de trei zile (18 ore de pregătire teoreticăși practică/curs, respectiv 6 ore/zi) și au fost organizate și furnizate la nivelul tuturor partenerilor din proiect.

În total au fost organizate 78 de cursuri – 26 cursuri/serie din care 5 pentru medici și 21 pentru asistenți. Cursurile au fost livrate de echipe de cate 9 experti medicali (3/zi) cu rol de formatori. Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea a organizat 18 cursuri, din care 3 pentru medici si 15 pentru asistenti, pentru 258 de participanți.

Rezultate: ghiduri și certificări

Dr. Daina transmite că proiectul este inovator în cadrul căruia s-au realizat trei ghiduri de practică medicalăîn domeniile Obstetricii – Ginecologiei și Neonatologiei:

• 1 ghid de practică medicală care introduce protocoale în premierăîn România:

„Urmărirea ecografică în sarcină”

• 2 ghiduri de practică medicală care actualizează protocoalele astfel încât să fie adaptate condițiilor de tehnică și procedură la zi:

„Sarcinile cu izoimunizare în sistemul Rh”

„Reanimarea nou-născutului prematur și stabilizarea înainte de transport a nou-născutului critic”

Proiectul a avut și alte rezultate: 382 medici și asistenți formați în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile, 382 persoane certificate EMC în trei programe de formare profesională din domeniul sănătății femeii și copilului, trei ghiduri de practică medicală în domeniul sănătății femeii și copilului publicate, 80 de persoane din grupul țintă al căror nivel de calificare s-a îmbunătățit prin participarea la schimburi de experiență transnaționale, 1 raport tehnic privind rezultatele schimburilor de bune practici și modul de integrare a acestora în activitatea medicală, achiziția prin proiect a unui fetoscop pentru Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și a patru mese de reanimare neonatală, câte una pentru liderul de proiect și fiecare partener.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a deschis Ștrandul Ioșia: zeci de orădeni încă din prima zi. Mesaj pentru primar, din bazinul ștrandului

  România

  Luare de ostatici și dublă crimă la Onești. Dialogul dintre agresor și Poliție: „Ascultă-mă ce spun eu! .. Bă, bag cuțitul ăsta în ei!"
  2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bunicuță salvată de pompieri, de 1 Martie

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident în Piața Cetății: Două autoturisme s-au lovit în intersecție. Cum s-a produs evenimentul

  BIHON Sport local

  Boxează la Cupa României

  BIHON Sport local

  Orădeanul Alex George Creț, locul 5 la Openul European de la Praga

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.