bihon.ro Web analytics

Au pus berea în bibliotecă. Greg Hughes, un fel de „Sanda Marin a preparării berii acasă”

De Veronica Bursasiu

Au pus berea în bibliotecă. Greg Hughes, un fel de „Sanda Marin a preparării berii acasă”

Reactualizat la:
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului „MensSano”, din Cetatea Oradea și Reliva au intermediat orădenilor întâlnirea cu „Sanda Marin a preparării berii artizanale”, dar și cu un producător de bere artizanală.
Scris de Veronica Bursasiu - Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului „MensSano”, din Cetatea Oradea și Reliva au intermediat orădenilor întâlnirea cu „Sanda Marin a preparării berii artizanale”, dar și cu un producător de bere artizanală.

Acesta i-a introdus pe invitați în universul strâmt al celor care stapânesc arta de a produce bere artizanală, dezvăluind secretele acesteia, de la concept și până la creație.

Întâlnirea cu Greg Hughes a fost posibilă prin intermediul cărții acestuia, „Berea artizanală. Cum să stăpânești arta fabricării berii la domiciliu”, apărută la editura Casa, în condiții grafice excepționale, în traducerea inegalabilului profesor Nicolae Ardelean. Chiar dacă nu ești consumator de bere, e aproape imposibil să nu cedezi manierei în care profesor dr. ing. Dorin Popa și Nicolae Ardelean știu să îți stârnească simțurile prin vorbe bine alese. Invitații s-au putut bucura și de prezența berarului dr. Olău Emil Paul, care a propus o degustare a cinci tipuri de bere artizanală Bers Nova. Totul în prin asocierea într-un meniu, inclusiv desert cu bere, preparate, concepute şi realizate de echipa chef Lavinia Maier.

Evenimentul propus de dr. Dorin Popa a ocazionat petrecerea unei seri spumoase și savuroase, cu informație și educație.

„Civilizatia berii are 4.000 de ani de istorie, care o îndreptățesc să facă parte din patrimoniul de educație și consum a umanității. Diversitatea berii, compusă din zeci de stiluri și sute de feluri, este greu de înțeles, fiind doar optiunea unor persoane educate în acest sens, care aleg berea în functie de categorie, de stare, de anotimp și de asociere gastronomică. Modul în care putem face din consumul de bere un moment de bucurie senzorială are de-a face cu informarea noastră, care ne permite să îi percepem savoarea și calitatea. Opțiunile privind eleganța în consum, motivate de pahar, de temperatura berii, de ritualul de servire, țin de fiecare dintre noi, iar ca fenomen comunitar, de implicarea mass-media în această zonă cu informații specifice”, consideră dr. ing. Dorin Popa.

„Această carte vine să acopere un gol. Mai există un singur volum lansat în România pe tema berii artizanale. Urmând sfaturile din carte, oricine a gătit vreodată în casă îşi poate face propria bere. Într-o recenzie recentă, autorul articolului spunea că Greg Hughes este un fel de Sanda Marin a fabricării berii acasă. Cred că asta spune foarte mult. Sunt foarte mulţi berari care se ocupă, de ani de zile, de acest hobby în România, care au învăţat din ediţia originală, englezească, apărută în 2013 şi care acum salută cu mult interes ediţia în limba română. Noi am tradus ediţia adăugită din 2019 “, a declarat Bokos Emese, reprezentant al Editurii Casa. Cei care își procură cartea învaţă arta berii preparate acasă, de la utilizarea unui kit simplu, până la configurarea propriei microlinii de producţie artizanală. Volumul prezintă tehnicile esenţiale de preparare a berii, cu instrucţiuni detaliate, susţinute de fotografii informative, o mare parte, aproape două treimi, fiind dedicată diferitelor reţete de bere. Peste 100 de rețete pot fi descoperite în carte.

„Preocupările mele pentru industria berii s-au născut pe fondul unui viu interes pentru producerea acestei băuturi la domiciliu. Încă de tânăr, eram deja fascinat de tot ce ținea de bere și de procesul de obținere a acesteia, o fascinație întreținută probabil și de poveștile care îl aveau ca erou pe bunicul meu, cândva administrator al unei făbricuțe locale de bere. În timpul călătoriilor făcute alături de familie, cu mașina, am ținut un jurnal în care consemnam fiecare pub pe lângă care treceam, alături de alte lucruri legate de producătorii de bere, ale căror nume ornau firmele locale. Când am început să-mi fac singur berea, am început să recreez licorile produse de aceste fabrici, ajustând rețete, astfel încât să mă apropii cât mai mult de băuturile originale”, spune Greg Hughes, în prefața cărții.

„Această carte aduce berea în bibliotecă. Cred că este o lectură agreabilă, chiar dacă este o carte mai degrabă tehnică. Este interesantă şi utilă, mai cu seamă că vine în România în condiţiile în care există deja un trend, fiind mulţi români care practică acest hobby şi şi-au făcut mici branduri din această artă”, a spus Nicolae Ardelean, traducătoruul cărții. Volumul poate fi comandat online, pe site-ul editurii, la preţul de 89 lei.

Analistul teritorial, berar artizanal

Dr. Emil Paul Olău a studiat Geografia și are diplomă de analist teritorial. O vreme a predat la Universitate, dar o pasiune, pusă în practică într-un garaj, alături de doi prieteni, avea să-i schimbe radical viața. Spune că simte și acum aroma primei beri făcute alături de amicii săi Mauritio, un argentinian și Gigi. E singurul care și-a dus însă pasiunea mai departe. În calitate de producător de bere artizanală, Paul a fost invitat la lansarea cărții lui Greg Hughes.

Paul Olău , berar artizanal Foto: bersnova

„Ceea ce încercăm noi să aducem în faţa dumneavoastră este un crâmpei de artă gastronomică. Pot să vă spun că berea artizanală este deosebită de berea industrială, mai ales prin prisma diversităţii pe care o îmbracă această licoare. Putem vorbi de beri blonde şi beri brune şi cam aici se rezumă cunoştinţele pe larg despre bere. În schimb, când intrăm în universul berii artizanale, putem vorbi despre stiluri de bere, atât taxonomic, cât şi geografic sau istoric. Aşa putem vorbi de cunoscutele şi foarte apreciatele beri germane, de tip lager pilsner, de beri de provenienţă britanică, acele ale-uri sau putem vorbi de berile belgiene, renumite în toată lumea”, a explicat Paul Olău. Tânărul spune că pasiunea pentru bere s-a dezvoltat treptat și a fost însoțită de multă muncă și mult studiu. Acestea s-au concretizat prin construcția unei făbricuțe de bere, cu bani europeni, în Parcul Industrial Borș. În paralel însă, Paul a condus patru ani o firmă de amenajări de spații verzi. Proiectul Bers Nova a început să se materialileze cu construcția spațiilor de producție. „Până acum, am lansat al cincilea sortiment de bere de serie şi intenţionăm să lansăm, pe viitor, beri sezoniere şi experimentale. Fiecare bere are o poveste inspirată de muzică. «Rock your senses! Vă scuturăm din toate simțurile!»” este mesajul berii produse de Paul, care o vreme a cântat într-o trupă.

Fiecare bere are o poveste

„Rock-ul clasic este cel care ne definește și ne diferențiază, deoarece ne-a însoțit și ne-a inspirat încă de la începuturi și ne inspiră în continuare. Berile noastre merg mână în mână cu rock-ul clasic, de aceea, de fiecare dată când producem o șarjă, facem degustări sau pur și simplu îmbuteliem berile, muzica rock ne însoțește. Denumirile berilor transmit ceva din pasiunea noastră pentru muzică și bere. «The pint of no return» este inspirată din piesa «Point of no return», deoarece credem că o dată gustată, nu mai e cale de întoarcere către berea obișnuită. La fel cum «Tear of the dark», inspirată din «Fear of the dark», ar trebui să îi convingă pe consumatori că nu trebuie să ne temem de berea neagră. Pe de altă parte «No indie rock» se dorește a fi un manifest pentru IPA. La fel cum indie rock e o alternativă la rockul classic, așa și acest «India Pale Ale», mai domol și mai puțin zgomotos decât cel clasic, va convinge consumatorii că merită o șansă”, spune Paul Olău.

Spre deosebire de berea industrială, berea artizanală se bucură de o varietate mare a aromelor şi este „o băutură naturală, vie, fără enzime artificiale, fără coloranți, fără conservanţi. Diferă mult procesul de producţie şi timpul de fermentaţie. Dacă o bere artificială poate fi obţinută în 2-3 zile, producerea unei beri artizanale poate dura şi 5-6 săptămâni, fiindcă se respectă procesul de producție. Limpezirea este naturală, fără filtrare mecanică, cu expunre la temperaturi joase, timp îndelungat”, a explicat Paul Olău. Pentru a avea produse de cea mai bună calitate, Paul nu a ezitat să aducă malț din Belgia, din Marea Britanie, hamei din SUA, Japonia, Noua Zeelandă. Malțul este principalul ingredient care dă corp și tărie berii. Hameiul este ingredientul care dă aromă, amăreală și ajută la conservarea berii.„Berile noastre sunt definite de unicitatea gustului și de diversitate. Fiecare bere e unică, pentru că ne punem amprenta personală și pasiunea în ceea ce producem și tocmai în asta stă frumusețea și bucuria descoperirii a ceea ce facem”, spune Paul Olău.

Prin producția de bere artizanală, Paul Olău contribuie la mișcarea “Cultura gustului”, ridicând berea la nivelul băuturilor fine și complexe din punct de vedere organoleptic. El susține economia locală și creează un sentiment de apartenență la comunitatea în care ne aflăm. Pe 1 decembrie, Paul a aflat că, în cramele unui producător de vinuri din Episcopia Bihorului se află o sticlă din prima bere pe care a produs-o. E pregătit să o desfacă și să o bea cu prietenii săi peste doi ani, atunci când se vor împlini 10 ani de când pasiunea pentru berea artizanală l-a ajutat să-și descopere un alt drum în viață.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.