bihon.ro Web analytics

Autostrada Oradea - Cluj-Napoca: licitații suspendate și clarificări greoaie

Autostrada Oradea - Cluj-Napoca: licitații suspendate și clarificări greoaie

Reactualizat la:
Asociația Pro Infrastructură dezvăluie procedurile greoaie ale CNAIR, care a publicat o serie de clarificări la 11 luni de la lansarea licitației pentru tronsonul de autostradă A3 Nușfalău - Suplacu de Barcău.
Asociația Pro Infrastructură dezvăluie procedurile greoaie ale CNAIR, care a publicat o serie de clarificări la 11 luni de la lansarea licitației pentru tronsonul de autostradă A3 Nușfalău - Suplacu de Barcău.

În cele ce urmează redăm, integral, comunicatul Asociației Pro Infrastructură.

„Acum două săptămâni, la 11 luni de la lansarea licitației celor 13,5 km din Autostrada A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reușit în sfârșit să publice un prim set de clarificări.

Sunt 173 în total, adică o viteză medie de un răspuns de câteva rânduri la fiecare două zile. Din informațiile noastre, va mai urma o rundă, deci până la depunerea ofertelor mai avem de așteptat.

Mai mult, pe sectorul Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului (total 42,3 km) sunt alte două licitații, lansate tot în 20-21.03.2019, în care încă așteptăm clarificările CNAIR, ele fiind în continuare suspendate.

Să vedem ce îi nemulțumește pe ofertanți. O bună parte din răspunsuri sunt ambigue, incomplete sau pur și simplu confirmă că studiul de fezabilitate este nesatisfăcător. Se lămuresc aspecte lipsă, eronate sau contradictorii, cum ar fi detaliile despre parapete, poziția panourilor fonoabsorbante sau a elementelor anti-orbire.

Studiul geotehnic din 2008 (care nu e conform cu normele tehnice actuale) nu prezintă calcule de stabilitate sau amănunte ale fișelor tehnice de foraj, însă CNAIR “promite” că elaboratorul investigațiilor de teren le-a realizat, doar că nu le-a și predat…

Lipsesc detalii despre lucrările hidrotehnice, bazinele de hidrocarburi sau sunt solicitate asigurări pe termen nelimitat. CNAIR ridică din umeri și cere antreprenorilor să oferteze “la noroc”.

Deși legea spune că verificarea proiectului tehnic ce va fi realizat de câștigător este responsabilitatea CNAIR, lenea și fuga de răspundere din CNAIR au lovit din nou, cerându-le constructorilor să își verifice ei propriul proiect.

Un alt aspect foarte grav: dacă, după semnarea contractului în etapa de proiectare, antreprenorul găsește greșeli/omisiuni ale studiului de fezabilitate care necesită modificări de avize, acorduri de mediu, autorizații, Hotărâri de Guvern, exproprieri suplimentare, relocări de utilități sau altele asemenea, responsabilitatea pentru costurile suplimentare și timpul pierdut e împinsă de CNAIR spre constructor care trebuie să ghicească acum blocajele viitoare.

Calitatea execrabilă a documentației pusă la dispoziție de CNAIR este confirmată și de ofertanți care spun că valoarea estimată (aproape 400 de milioane de lei) probabil nu este suficientă.

Am văzut de prea multe ori acest film prost cu licitații interminabile sau chiar anulate, bazate pe studii dezastruoase, care generează o groază de probleme în execuție. Din păcate, nu există nicio schimbare de direcție cu aceeași CNAIR și cu un guvern fără suflu reformator!”

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. scortosul says:

  Firma asta pe persoana fizica a catorva familii este una impotenta fizic dar foarte potenta financiar! Miliarde cheltuite pe tot soiul de studii prost facute si refacute la nesfarsit, lucrari proaste care se strica inainte de a fi finalizate este o povara de nesuportat care ar trebui trasa pe dreapta in beciurile DNA sa dea TOTI cu subsemnatul ce sa ales de toate miiardele ingropate in fundatiile caselor si palatelor pe persoana lor fizica! Cand?

  • VioZ says:

   Cum cand?!?MARTI!!!Asa se raspundea pe vremuri la o astfel de intrebare!!Deci….marti!!

   • Orădeanul says:

    Nu așa stimate domn. Joia lui Osman! Turcul acesta a făcut armata cu mine și cad îl intrebai, ” mă Osman, tu când mergi acasă? La el era tot joi și iară joi.dar când a venit concediul sa dus sâmbăta. Așa că la joia lui Osman vom avea noi autobandă

 2. haha says:

  mizerabilii platiti cu salarii imense nu sunt in stare sa faca o documentatie
  este cumva prima autostrada care se face si nu stiu despre ce este vorba?
  se inventeaza cumva autostrazile la noi?
  asa se intampla cand nu ai indicatori de performanta si esti doar un pacalici numit politic
  ba mizerabililor!!!
  noi suportam incopetenta voastra!!!!
  raspunde dracului careva pentru toate astea?
  ii doare la basca
  timpul trece leafa merge

 3. vasi says:

  peste 20 de ani va fi gata, acceasi metoda de a sifona banii, proiecte, reluari de proiecte, studii de fezbilitate, reluari de proiecte si iar din nou la nesfarsit , fara a face 1 m de autostrada, apoi se dau banii la un constructor, ala ia banii si nu face nimic, apoi se reia totul de la incept cu proiectele se schimba constructorul care iar nu face nimic si tot asa.

 4. Volta plinogen says:

  Vom sta la coadã la priza electricã şi vom avea nevoie sã consumãm purin deci avem sau nu avem nevoie de autostrãzi?

 5. dp says:

  Toate aceste tergiversari se intampla din cauza proastei organizari a CNAIR care ii pune pe constructorii castigatori ai licitatiilor sa faca ei proiectul autostrazii in loc sa-l faca beneficiarul lucrarii respectiv CNAIR sau ministerul transporturilor si indiferent cati cobnstructori se schimba sa respecte si sa execute proiectul intocmit de beneficiar, dar cei de la cnair sunt dusi cu pluta ei ii pun pe constructori sa faca proiectul investitiei ceea ce e inadmisibil.

 6. loll says:

  inca nici nu s-au apucat de ea si iar au suspendat-o 🙂 , vai de tarisoara noastra…

 7. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și valoarea voucherelor
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 20

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.