bihon.ro Web analytics

Avocații orădeni, protest cu banderole albe

De Crina Dobocan

Avocații orădeni, protest cu banderole albe

Adrian Stancu a anunțat că avocații din Baroul Bihor vor protesta cu banderole albe
Reactualizat la:
Avocații orădeni se solidarizează cu colegii lor din țară care protestează împotriva deciziei de condamnare a colegului lor Robert Roșu, după ce inițial fusese achitat.
Scris de Crina Dobocan - Avocații orădeni se solidarizează cu colegii lor din țară care protestează împotriva deciziei de condamnare a colegului lor Robert Roșu, după ce inițial fusese achitat.

Avocații din România au ieșit luni, 21 decembrie 2020, în fața instanțelor și au protestat împotriva deciziei pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție prin care avocatul Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul ,,Ferma Băneasa”. Avocatul Roșu a fost achitat în primă instanță de către judecătorii de la Curtea de Apel Brașov pe motiv că fapta nu există.

Avocații sunt de părere că prin decizia instanței supreme se creează un precedent extrem de periculos prin care dreptul la apărare devine inexistent, iar judecătorii pot fi audiați în calitate de martori cu privire la soluțiile pronunțate de ei în urmă cu ceva timp.

Avocații sunt nemulțumiți de problemele din sistemul juridic din țara noastră în urma condamnării avocatului Roșu la cinci ani de închisoare pentru demersurile făcute în reprezentarea și consilierea prințului Paul al României.

Consiliulul Baroului Bihor, întrunit în ședință extraordinară în 22 decembrie 2020, a arătat că susține în totalitate pozițiile exprimate și demersurile inițiate de Uniunea Națională a Barourilor din România, Comisia Permanentă și de către Baroul București pentru apărarea justiției, a statului de drept, a cetățenilor și a tuturor avocaților. În semn de protest față de situația de condamnare a avocaților Corina Teodora Dicu și Rober Mihăiță Roșu din Baroul București, în ședința din 22 decembrie, Consiliul Broului a decis că toți avocații Baroului Bihor vor purta banderole albe în instanțe, la parchete, la unitățile de poliție sau sedii profesionale.

„Deocamdată vom purta banderole albe, urmând ca după 16 ianuarie 2021, dată la care se împlinește termenul de motivare a hotărârii în cauză, să analizăm oportunitatea inițierii, în mod gradual, a altor forme de protest și luarea altor măsuri în vederea asigurării de către toți participanții la actul de justiție a principiilor de exercitare, în condiții de siguranță, a profesiei de avocet”, a arătat avocatul Adrian Stancu, decanul Baroului Bihor.

„Represiune penală”

La fel ca ceilalți colegi de ai lor din țară, și avocații orădeni a apreciat ca inacceptabilă represiunea de natură penală asupra avocatului Robert – Mihăiță Roșu pentru consultațiile și susținerile făcute în calitate de reprezentant.

Aceștia mai cred că există riscul ca actele de exercitare legală a profesiei de avoca, respectiv asistarea și reprezentarea clientului să fie apreciate ca infracțiuni, fapt ce ar duce – susțin membrii Consiliului Baroului Bihor, la încălcarea dispozițiilor art. 38 alin.3 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat , potrivit cărora ,,avocatul nu răspunde penal pentru susţinerile făcute oral sau în scris, în forma adecvată şi cu respectarea prevederilor alin. (2), în faţa instanţelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicţie şi nici dacă sunt în legătură cu consultaţiile oferite justiţiabililor ori cu formularea apărării în acea cauză ori pentru susţinerile făcute în cadrul consultaţiilor verbale sau consultaţiilor scrise acordate clienţilor, dacă ele sunt făcute cu respectarea normelor de deontologie profesională.”

Protestul avocaților vine după ce Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a criticat dur decizia instanței supreme din România de condamnare a avocatului Roșu. UNBR criticat, într-un comunicat de presă transmis vinerea trecută, „discrepanța radicală” dintre decizia de achitare a Curții de Apel Brașov și condamnarea la 5 ani închisoare aplicată de instanţa supremă, arătând că aceasta „arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe asupra credibilităţii justiţiei, atât în rândul avocaţilor, cât şi al publicului larg”.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gheorghe says:

  La curtea de apel Brasov poate s-au mai reusit niste, ,,figuri,, dar nu a mai mers cu fofarlica la curtea suprema ! Daca in schimb este nevinovat sa fie achitat si asta domnii avocati sa demonstreze nu prin banderola alba ci prin documentele aferente si conform legislatiei , deoarece nimeni nu este mai presus de lege !!!…cum adica avocatii nu sunt raspunzatori pentru cele spuse oral sau in scris…unde traim , ei nu pot fi trasi la raspundere ?!

 2. miran says:

  ei vor sa se alature unui infractor, care l-a ajutat prin tot felul de smecherii pe asa zisul print Paul sa i se retrocedeze ilegal vreo 90 de ha de teren desi el nu era indreptatit sa primeasca nimic, multi avocati participa efectiv la falsificarea actelor de retrocedare, asa zisul print paul nu avea dreptul sa primeasca nimic din ferma baneasa.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 milioane de lei investiți pentru eficiența energetică a Spitalului Salonta
  În momentul de faţă, Spitalul Municipal Salonta deserveşte circa 60.000 de locuitori, reprezentând populația acestui municipiu și din localitățile limitrofe.

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  2

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.