bihon.ro Web analytics

Baile Felix – termale sau gazate?

Staţiunile balneare sunt incluse în perimetrul de explorare a hidrocarburilor – petrol sau gaze de şist.
Scris de erdei - Staţiunile balneare sunt incluse în perimetrul de explorare a hidrocarburilor – petrol sau gaze de şist.

Gazele de şist intră pe contrasens inclusiv cu potenţialul geotermal din zona Băile Felix – Băile 1 Mai. Având în vedere faptul că Băile Felix a fost identificat deja ca perimetru de explorare petrolieră (!), Muzeul Ţării Crişurilor consideră că este cazul să se decidă ce se vrea în Felix: câmpuri petrolifere sau turism balnear? „Ori vrei turism, ori vrei exploatare de petrol şi gaze. Astea două nu merg împreună”, ne-a declarat muzeograful Radu Huza, custode al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, din Băile 1 Mai.

Muzeul cere interdicţie

Problema gazelor de şist este atinsă inclusiv în planul de măsuri propus de Muzeul Ţării Crişurilor pentru salvarea lacului cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai. Între cele 15 măsuri propuse de Muzeu pentru salvarea acestui lac termal, înaintate deja Prefecturii Bihor, apare şi următoarea: „interzicerea lucrărilor de explorare/exploatare prin foraje a substanţelor minerale utile (petrol, gaze de şist etc.) în perimetrul zăcământului de apă geotemală 1 Mai – Felix (ANRM, custode)”.

Iată cum explică muzeografii această cerinţă de interdicţie a forărilor ce caută hidrocarburi: „ANRM are prevăzute în zona Băile Felix – Băile 1 Mai concesionarea unor perimetre de prospecţiune/explorare/exploatare pentru gaze de şist şi petrol, prin foraje de mare adâncime. Pe lângă riscul mare de compromitere a zăcământului geotermal, câmpurile de foraje ce vor apărea în zonă vor schimba peisajul şi atmosfera locului. Locuitorii comunei Sânmartin, administraţia locală, Guvernul României, împreună, trebuie să stabilească direcţia de dezvoltare a comunei”, se arată în propunerea Muzeului Ţării Crişurilor, înaintată prefectului Claudiu Pop.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  „Flăcăii Aleșdului” sunt campionii Bihorului la juniori A1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
  Valoarea investiției ar fi de peste 304 milioane lei, sursa de finanțare a achizițiilor este PNRR.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 - primarul promite 100 de străzi să fie reabilitate
  Consiliul local a adoptat, joi, în ședința ordinară, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei străzi orădene - str. Liviu Rebreanu, str. Vincent van Gogh și str. Tompa Mihály, care totalizează peste 1km. 1

  Angajari BIHON

  Elka Prod angajează personal

  BIHON Sport local

  Crișul Sântandrei a câștigat faza județeană a Cupei României
  Pe un gazon excelent și pe o bază sportivă care arată din ce în ce mai bine, Stadionul Crișul din Aleșd, Viitorul Borș și Crișul Sântandrei și-au disputat joi trofeul pus în joc la faza județeană a Cupei României.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.