Clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, rămasă în proprietatea Primăriei Oradea după un îndelungat proces în justiție, ar putea intra în reabilitate în primăvara anului viitor. Municipalitatea caută de câțiva ani surse de finanțare pentru lucrare, în condițiile în care prețurile în construcții cresc vertiginos: lucrarea a fost estimată la 64 milioane de lei anul trecut, iar acum, costul a fost actualizat la peste 74 milioane de lei.
[eadvert]
Întruniți în ședință ordinară, consilierii locali și-au dat acordul pentru fragmentarea contractului respectiv, pentru valoarea etapei I a reabilitării, finanțată de Compania Națională de Investiții. „Prin acest proiect se are în vedere reabilitarea, reamenajarea parțială și modernizarea, atât exterioară, cât și interioară a clădirii, cu păstrarea și punerea în valoare a caracterului de monument istoric prin identificarea, reabilitarea și conservarea elementelor valoroase. În anii anteriori, municipalitatea a elaborat documentațiile tehnico- economice la faza DALI, PT, DE și DTAC pentru întreaga clădire, inclusiv sala de sport de pe latura sudică a unității de învățământ. Dată fiind valoarea mare a devizului – peste 64 milioane de lei la sfârșitul anului 2021, Primăria Oradea a continuat eforturile pentru găsirea unor surse de finanțare interne și internaționale în vederea demarării cât mai urgente a lucrărilor. Anterior au fost depuse aplicații la Ministerul Culturii și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, proiectul fiind inclus într-o linie de credit a BEI în cursul anului 2021. Valoarea totală a investiției estimată în prețuri la zi (din cauza escaladării costurilor) este de 74 milioane de lei”, transmite Primăria.
Prin CNI
„Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Cseke Attila, pentru a susține aceste lucrări prin Ministerul Dezvoltării și CNI, a reieșit că până la 40 de milioane de lei ar putea fi finanțate direct prin Compania Națională de Investiții, fără a necesita o Hotărâre de Guvern. Am decis să împărțim acest proiect în 2 sau 3 faze. Prima va fi cea în care vom încheia acest parteneriat cu CNI pentru o sumă de 39,9 milioane de lei cu TVA inclus, unde vor intra lucrări de rezistență, compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare, tâmplării, reparații instalații sanitare și rețele de apă canal, instalații electrice, prize și curenți slabi, plus sistemul de alimentare cu energie termică, urmând ca diferența să o atragem prin Programul Operațional Regional și PNRR”, a declarat primarul Florin Birta.
Bani din trei surse
Cele trei surse de finanțare identificate pentru realizarea acestui obiectiv sunt:
– Compania Națională de Investiții SA: Programul național de construcții de interes public sau național, Subprogramul Unități și instituții de învățământ de stat, lucrări aferente etapei I. Intervențiile constau în: lucrări de rezistență (execuție și dotare cu un lift pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în colegiu), desfaceri compartimentări recente din
structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare și tâmplărie interioară, refacerea totală a instalațiilor sanitare și rețele de apă-canal, instalații electrice, prize și curenți slabi. Valoarea alocării prin CNI este de 39,9 milioane de lei, durata estimată de execuție în etapa I fiind de 18 luni.
– Programul Operațional Regional 2021-2027: se va realiza etapa a II-a de lucrări, pentru creșterea calității infrastructurii de învățământ prin măsuri de eficiență energetică, aplicația urmând a se depune la ADR Nord-Vest o dată cu lansarea liniei de finanțare, preconizată în cursul acestui an. Vor fi cuprinse acele lucrări care sunt eligibile pe măsuri de eficiență energetică, dar compatibile cu specificul de clădire-monument a colegiului: arhitectură – termoizolarea podului, schimbarea tâmplăriilor, fațade exterioare cu materiale agrementate pentru clădiri-monument (fără termosistem), respectiv instalații termice, pompe de cădură, recuperarea apelor pluviale. Valoarea maximă eligibilă prin POR este de 10.000.000 de euro fără TVA.
– PNRR: se va depune o aplicație pe Componenta C15 – Educație, în vederea achiziției dotărilor și echipamentelor specifice: mobilier școlar, table inteligente, echiparea laboratoarelor de informatică, dotarea laboratoarelor și cabinetelor de fizică, chimie și biologie. Linia de finanțare se va deschide în cursul acestui an, valoarea estimată fiind de 1.000.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!