bihon.ro Web analytics

Banii dați bisericilor – „o golănie politică”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Bolojan își acuză adversarii de la Județ că au folosit banii pentru a finanța cereri care nu au nicio legătură cu solicitările făcute de primarii PNL. Liberalii consideră că problemele parohiilor nu sunt priorități zero în comunități.
Scris de Demian - Bolojan își acuză adversarii de la Județ că au folosit banii pentru a finanța cereri care nu au nicio legătură cu solicitările făcute de primarii PNL. Liberalii consideră că problemele parohiilor nu sunt priorități zero în comunități.

Ajunsă în Opoziție la nivel județean, filiala PNL condusă de Ilie Bolojan pare să nu-și fi revenit nicicum din șocul pierderii șefiei CJ Bihor, în urmă cu doi ani.

Cu un PNL aflat într-o Opoziție firavă și la nivel central, iată că primarii PNL din Bihor depind doar de ei, în mare măsură. 46 de primari, din cei 101 existenți în Bihor, sunt purtători de săgeată albastră pe buletinul de vot. La capitolul venituri, aceștia se pot baza doar pe resursele comunei și pe propriile calități de manageri, pe formula dată de lege privind redistribuirea banilor publici de la bugetul de stat, pe proiectele europene – dacă sunt în stare să le ducă și chiar pe PNDL, dacă îngăduie PSD.

Într-o măsură mult mai mică sau chiar deloc, pe Consiliul Județean. Deoarece banii ce vin de la Consiliul Județean către orașul X sau comuna Y nu au a face cu ceea ce și-ar dori primarul PNL. Ci, mai degrabă, au legătură cu calculele șefilor de la Județ – Pasztor, Mang și Bodea.

Aceasta este explicația pe care a găsit-o Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor și prim-vicepreședinte PNL la nivel central. Acesta din urmă se arată revoltat că, de regulă, pentru localitățile cu primari PNL s-au găsit bani doar pentru diferitele parohii reformate, ortodoxe, romano-catolice sau neoprotestante. Iar cererile cu prioritățile comunitare formulate de primarii PNL au fost ignorate de conducerea județeană.

Înțelegeri cooperatiste

„Cooperativa de la Consiliul Județean a repartizat corect către primarii săi. Dar acolo unde sunt primari PNL, sumele au fost repartizate în procent de peste 90% pe baza unor înțelegeri punctuale, plecând în principal către cheltuieli

pentru bisericile din acele localități. Nici asta nu ar fi o problemă, dacă toate celelalte probleme ar fi rezolvate. Dar cât timp aceste localități au probleme serioase privind serviciile comunitare, credem că (priorități precum – n.red.) repararea unui gard (de biserică – n.red.) sunt incorecte, sunt anormale”. Declarația îi aparține lui Ilie Bolojan, președinte al PNL Bihor, care acuză conducerea CJ că a alocat banii destinați localităților conduse de primari PNL spre alte obiective decât cele cerute de primari. „Nu ai cum să repartizezi, conform legii, pe destinații pentru care nu au fost solicitate de autoritățile locale”, afirmă Bolojan.

De la mumă la ciumă

Din cele 46 de primării PNL din județul Bihor (dintr-un total de 101), zece primării nu au primit deloc fonduri de la Consiliul Județean. 2,5 milioane de lei, din cei 15,5 milioane de lei alocați de CJ către 91 de primării din județ, au mers către aceste localități cu primari PNL.

Primarii PNL, care reprezintă 45% din numărul total al primarilor bihoreni, au primit doar 16% din fonduri. De altfel, primarii PNL reprezintă marea majoritate a populației Bihorului, dacă luăm în calcul și Oradea unde, iarăși, primarul Bolojan l-a acuzat pe președintele CJ, Pasztor, că a alocat bani spre altceva decât a cerut. Șeful CJ a alocat pentru școlile maghiare „Ady Endre” și „Szacsvay Imre”, respectiv către parohia catolică slovacă.

În schimb, Bolojan se arată revoltat că același Consiliu Județean, care a lăsat pe dinafară atâtea primării nefrecventabile politic, a considerat necesar, totuși, să aloce bani pentru organizarea diferitelor sărbători locale. Este cazul municipiului Marghita, cu primar UDMR, care a primit 160.000 de lei pentru organizarea Zilelor municipiului și a festivalului Szabadsagfeszt! Un alt „pui” de acest soi este comuna Sâmbăta, cu primăriță PSD, care a primit de la CJ 20.000 de lei, ca să organizeze Centenarul și Zilele comunei.

Culori politice bisericoase

Acuzându-i pe Pasztor, Mang și Bodea de „golănie politică și lipsă de responsabilitate”, liderul PNL Bihor este convins că adversarii săi politici au procedat astfel pentru a câștiga bunăvoința preoților și a episcopiilor. „Dl. Pasztor a rezolvat culoarul de susținere politică pe care îl are, iar dl. Mang a căutat alte culoare. Nici asta nu ar fi o problemă – dar când te duci pe un drum județean cu o mașină, pe direcția Tinca sau Bratca, nu pot trece două mașini una pe lângă alta, pentru că acei lăstari au intrat pe carosabil. Am dat un exemplu unde nu îți trebuie foarte mulți bani, ci doar puțină decență de a administra județul cât de cât rezonabil, în condițiile în care drumurile județene sunt praf și pulbere. Observăm cum gardul bisericii reformate de la Tileagd sau cazanul bisericii de la Poșoloaca reprezintă prioritățile județului Bihor”, observă Bolojan.

În ultimii doi ani, de fiecare dată, la acuzele liberalilor, pesedistul Mang a invocat tratamentul și mai dur pe care fosta conducere liberală a județului l-a aplicat primarilor PSD, cu ani în urmă.

[related-post post_id=”2078998″]

Alocările Județului către primării

IATĂ BANII PRIMIȚI DE ORAȘELE ȘI COMUNELE DIN JUDEȚ CU PRIMARI PNL, DE LA CONSILIUL JUDEȚEAN BIHOR:

Orașe

Oradea*** – 270.000 lei pentru problemele cu termoficarea de la Liceul „Ady Endre”, reabilitarea fațadei Școlii „Szacsvay Imre” și reparații la Parohia romano-catolică slovacă

Aleşd – 140.000 lei pentru laborator de analize medicale la Aleșd, modernizarea străzilor, cămin cultural la Tinăud, Casa comunitară Bocskai și biserica baptistă din Peștiș

Beiuş – 20.000 lei pentru o clădire a bisericii reformate, unde funcționase cândva o școală maghiară

Ştei – 10.000 lei pentru bisericile reformată și romano-catolică

Vaşcău – 10.000 lei pentru renovarea dispensarului medical

Comune

Abram – 154.600 lei pentru reparații străzi și rețele de apă-canal

Aştileu – 10.000 lei la biserica penticostală

Auşeu – 150.000 de lei pentru pietruire drumuri comunale, montare camere de supraveghere și teren sintetic

Avram Iancu – 5.000 lei pentru renovări la școala veche reformată din Ant

Bunteşti – 30.000 lei pentru căminul cultural Stincești

Ciumeghiu – 43.000 lei pentru parohiile reformate din Boiu și Ghiorac, căminul cultural Ghiorac și o capelă mortuară

Criştioru de Jos – 160.000 lei pentru amenajarea capelei din Săliște, reparații la școală, la căminul cultural și la stația de filtrare a apei

Câmpani – 150.000 de lei pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare

Cefa – 20.000 lei pentru biserica ortodoxă Ateaș

Curăţele – 100.000 lei pentru lucrări la biserica din Nimăiești

Derna – 65.000 de lei pentru parohiile ortodoxe și capelă mortuară

Girişu de Criş – 59.600 lei pentru extinderea after school, biserica reformată Tărian și diverse

contribuții minore

Hidişelu de Sus – 20.000 lei pentru biserica ortodoxă

Lunca – 150.000 lei pentru terenuri de sport

Lazuri de Beiuş – 20.000 de lei pentru capela mortuară Cusuiuș

Măgeşti – 10.000 lei pentru reparația gardului bisericii și înlocuirea porții principale a parohiei

Mădăras – 10.000 lei pentru cale de acces la cimitir

Oşorhei – 40.000 lei pentru bisericile romano-catolică și reformată

Popeşti – 60.000 lei pentru toalete interioare la liceul din Budoi și capelă mortuară în Vărzari

Rieni – 150.000 lei pentru construcția căminului cultural din Valea de Jos

Răbăgani – 20.000 lei pentru investiții la biserica ortodoxă din Săucani

Sânnicolau Român – 120.000 lei pentru capelă mortuară în Roit și parohia ortodoxă Sânnicolau

Sântandrei – 4.600 lei pentru GAL (grupuri de acțiune locală)

Spinuş – 35.000 lei pentru pietruirea drumurilor comunale

Suplacu de Barcău – 95.000 lei pentru construcția coloniei mortuare la Suplac, în colonia de rromi, capelă, betonări șanțuri în satul Foglaș și pentru reparații la biserica romano-catolică din Borumlaca

Şuncuiuş – 70.000 lei pentru punct sanitar la Zece Hotare, complex de containere sanitare la peștera Ungurul Mare, reparații drumuri comunale

Tinca – 135.000 lei pentru repararea gardului la cimiterele reformat și romano-catolic, parohia ortodoxă din Girișu Negru, modernizarea locurilor de joacă și pentru modernizarea centrului medical de permanență

Tileagd – 81.000 lei pentru diferite investiții la bisericile reformată, ortodoxă, romano-catolică și penticostală din comună

Toboliu – 4.600 lei pentru GAL

Vârciorog – 115.570 lei pentru modernizarea unei străzi din Șerghiș, iluminat public și pentru biserica ortodoxă

Vadu Crişului – 100.000 lei pentru biserica reformată din Vad, biserica ortodoxă din Birtin, atelierul de sculptură al bisericii ortodoxe din Vad și achiziția modulelor de toalete din zonele de campare.

Următoarele comune nu au primit deloc fonduri de la Consiliul Județean: Copăcel, Căbeşti, Cociuba Mare, Drăgeşti, Olcea, Pietroasa, Pomezeu, Roşia, Şoimi și Tulca. Toate au primari PNL.

***Cu litere îngroșate, localitățile cu primari PNL care au primit peste 100.000 de lei de la CJ Bihor

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Călin Ungur, interimar la conducerea Termoficare SA
  Cu expirarea prelungirii mandatului directorului demisionar Stănel Necula, Consiliul de Administraţie al Termoficare SA a votat, miercuri, 19 februarie, instalarea lui Călin Ungur ca director interimar al operatorului de termoficare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Imperialul”, interpretat de Székely Attila
  Pianistul Székely Attila îl înlocuieşte în ultimul moment pe Răzvan Dragnea în concertul Filarmonicii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Revizorul” şobolanilor de ieri şi de azi
  Marţi s-a jucat în premieră spectacolul „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol.

  Mapamond

  Polițiști filmați în timp ce împărțeau mita primită de la șoferi
  Nouă polițiști din Republica Moldova sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă de la 5 la 10 ani de închisoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recompensă 5.000 de euro pentru autoturismul furat din curtea unei case din cartierul Grigorescu
  Furtul autoturismului Audi Q3 a avut loc luni, 10 februarie. Hoții au furat mașina din curtea unei case din cartierul Grigorescu. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorenii, învățați iar: „Nu tremur la cutremur!”
  Pompierii continuă să informeze populația despre metode de protecție pe vreme de cutremur.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.