bihon.ro Web analytics

Beiușean, inițiatorul unui demers care susține educația sanitară și amendamentul privind accesul ideologiei de gen în școli

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Beiușean, inițiatorul unui demers care susține educația sanitară și amendamentul privind accesul ideologiei de gen în școli

Reactualizat la:
Adrian Ciorna, tatăl a doi copii, președintele Asociației de părinți la de CN Samuil Vulcan Beiuș, inițiatorul demersului, explică că trăim o perioadă în care „nu avem nevoie de tensiuni suplimentare în societatea afectată deja de frică, falimente, pierderi de locuri de muncă sau raporturi schimbate între părinți și copii”.
Scris de Veronica Bursașiu - Adrian Ciorna, tatăl a doi copii, președintele Asociației de părinți la de CN Samuil Vulcan Beiuș, inițiatorul demersului, explică că trăim o perioadă în care „nu avem nevoie de tensiuni suplimentare în societatea afectată deja de frică, falimente, pierderi de locuri de muncă sau raporturi schimbate între părinți și copii”.

Adrian Ciorna are suportul unor asociații de părinți, asociațiile pro-familie, „alte asociații care suntem implicate în sprijinirea școlilor, cadrelor didactice, a copiilor noștri elevi în sistemul de învățământ”. Demersul intitulat „Viitorul, părinții și legea sau bătaia pe autostrada inocenței” își propune să suțină două demersuri legislative: cel privitor la educația sanitară, inițiat de deputații Florica Cherecheș, președinte Organizație Femei PNL, Robert Sighiartău, secretar PNL și amendamentul adus Legii Educației Naționale de senatorii PMP Vasile Cristian Lungu și Emil-Marius Pașcan referitor la accesul ideologiei de gen în unitățile de învățământ.

„Toți cei care suntem părinți începând cu căderea comunismului am fost martori la o tranziție spectaculoasă, dureroasă și constant schimbătoare datorită factorului politic volatil, influenței mass media, migrației colosale și pierderii de autoritate atât la nivelul alma mater cât și la nivel parental. Cu siguranță, părinții suntem martori la cea mai tulburată perioadă din istoria educației din România ori provinciile istorice anterioare Unirii, Moldova, Țara Românească respectiv Transilvania, ca să le numim pe cele mari.

Două schimbări propuse și votate în Parlamentul României în luna iunie anul curent ne-au adus o anumită liniște în contextul general social descris mai sus și a recrudescenței în școli a drogurilor, fumatului, violenței, vulgarității ori a absenteismului, renunțării la studiile școlare sau alte deficiențe. Despre aceste schimbări legislative pe care le sprijinim am transmis la Palatul Cotroceni vineri, 19.06.2020, Președintelui Klaus Iohannis, profesor la bază, respectiv comunicăm onoratei prese din România și diaspora azi semnatarii ONG de mai jos, următoarea scrisoare. În dorința intersectării copilăriei – această autostradă a inocenței – cu un sistem de valori care să le protejeze viitorul pentru toată viața” , se arată în comunicatul remis de Adrian Ciorna. Iată scrisoarea adresată Președintelui

„Stimate Domnule Președinte,

În general și respectiv în particularul contextului dat de pandemia Covid-19, părinții celor 3,54 milioane de copii români suntem preocupați de viitorul fiilor și fiicelor noastre în ce privește educația lor și totodată ne dorim binele lor sufletesc, iar pentru aceasta vrem să le protejăm cât mai mult inocența în fața unor ideologii dăunătoare, pentru a le dăltui un caracter frumos, așa după cum am învățat la rându-ne.

Noi, asociațiile de părinți și asociațiile pro-familie, alte asociații care suntem implicate în sprijinirea școlilor, cadrelor didactice, a copiilor noștri elevi în sistemul de învățământ, sprijinim cu bucurie două demersuri legislative recente:

1) amendamentul1 adus la Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004, privitor la educația sanitară, inițiat de deputații Florica Cherecheș, președinte Organizație Femei PNL, Robert Sighiartău, secretar PNL și alți parlamentari, votat de Camera Deputaților în data de 3 iunie 2020, și

2) amendamentul adus Legii Educației Naționale de senatorii PMP Vasile Cristian Lungu și Emil-Marius Pașcan referitor la accesul ideologiei de gen în unitățile de învățământ, votat de Senat în data de 16 iunie 2020.

Cu respect, în interesul superior al copiilor noștri, vă solicităm cu fermitate promulgarea celor 2 acte normative menționate, în forma transmisă Excelenței Voastre.

Menționăm că ideologia de gen:

 • Aduce stări conflictuale suplimentare în societate, între părinți și copii, între generații crescând exponențial presiunea asupra copiilor deja asaltați de tehnologie și internet, incertitudinea modului de învățare (a se vedea situația curentă a semestrului 2 din timpul stării de urgență și a celei de alertă) viitor sau schimbările frecvente din sistemul de învățământ
 • Nu este dovedită științific – ca de altfel multe alte ideologii – și nu putem să nu ne amintim de ideologia comunistă cu „formarea omului nou” a lui Nicolae Ceaușescu ori ateismul științific turnat cu forța copiilor de dictatura comunistă cu efectele negative pe care le resimțim până azi
 • Generează permanent identități de gen noi, identități care, citate în Bundestag în 2016, ca o curiozitate, au stârnit ilaritate discretă tipic germană inclusiv membrilor prezidiului la respingerea solicitărilor celor 60 de identități de către parlamentarul german aflat la tribună.2
 • În criza sanitară curentă, care anticipăm că va continua, nu avem nevoie de tensiuni suplimentare în societatea afectată deja de frică, falimente, pierderi de locuri de muncă sau raporturi schimbate între părinți și copii.

Cât privește educația sexuală, aceasta, la fel ca oricare alt tip de educație cu conotații morale profunde, este fundamental a fi făcută de părinți în spiritul convingerilor proprii culturale și religioase și nu la școală. Argumentele contrare susținerii noastre, deși propagate intens de mass media, sunt false, răuvoitoare:

 • Astfel de legi pro educație sexuală în sistemul public de învățământ nu au adus rezultatele scontate: nici privitor la sarcini la adolescente (cazul Anglia, Scoția, Kenya, Africa de Sud, Zimbabwe, Chile, Tanzania) – a se vedea studiu Cochrane pe 55.000 subiecți), nici privitor la bolile cu transmitere sexuală. Chiar și publicația liberală britanică Daily Mail a publicat acest rezultat – nemaivorbind de cele conservatoare3.
 • Acolo unde minorele rămân însărcinate, contextul cultural și cel social fac ca acestea să nu fie nici măcar încadrate în sistemul de învățământ, deci oricum ele nu vor participa la atari lecții.

Pe lângă opțiunea părinților de protecție a copiilor în sensul acestei scrisori, este demn de a remarca votul covârșitor al parlamentarilor: i) pentru prima lege menționată, din 3 iunie, la Camera Deputaților, 269 “pentru”, 35 „abțineri” și doar 3 „împotrivă”, respectiv ii) pentru a doua lege, din 16 iunie, la Senat, 81 „pentru”, 27 „abțineri” și doar 22 „împotrivă”. Oponenții promulgării acestor legi nu au un temei acceptabil pentru părinți respectiv binele copiilor.

Este imperativ să menționăm că fii și fiicele noastre sunt născuți și crescuți de noi, sunt responsabilitatea noastră, a părinților și nu a statului (pe care noi îl finanțăm prin impozite și taxe, direct sau indirect) până la vârsta de 18 ani. Noi ne dorim ca acești copii să devină cetățeni cu caracter ferm, dedicați României, cu sănătate morală nealterată, copii de care și Președintele României sau Parlamentul României să fie mândri, nu doar părinții lor. Uzurparea drepturilor parentale de către stat după dictonul „Statul sunt eu – l’etat c’est moi – !” ar fi o catastrofă ca și cea a practicilor totalitare de creare a omului nou din comunism”.

Cine sunt semnatarii:

-Asociația “Părinților din Școala Nicolae Popoviciu-Beiuș”, Bihor, Dumitru Straca, Vicepresedinte

-Comitetul Reprezentativ al Părinților din -Școala Gimnazială Sabin Manuilă, Sâmbăteni, jud. Arad,

Flavia Miloș, Președinte

-Asociația Door to Home, Suceava, David Mariniuc, Director

-Asociația de Părinți Colegiul National Samuil Vulcan, Bihor, Adrian Ciorna, Președinte

-Fundația Cireșarii, Bihor, Ioan Pustan, Ph.D., Președinte

-Asociația Pro Deus, Cluj, Prof. Gabriel Braic, Președinte

-Asociația Campionii Celești, Cluj Napoca, Cluj, Horea Turbuțan, Președinte

-Asociația Darul Sunetului, București, Bogdan Stanciu, Președinte

-Asociația Pro Vita Bucuresti, Bogdan Stanciu, Presedinte

-Alianța Familiilor din România, București, Av. Petre Costea, Ph.D., Presedinte

-Asociația Fight for Freedom, Suceava, Vasile Avram Ursaciuc, Vicepresedinte

-Asociația Centrul Creștin Sfânta Treime, Bihor, Ing. Călin Lucaciu, Președinte

-Asociația Micul Beiușean, Bihor, notar Carmen Novac, Vicepreședinte

-Asociația Sfânta Treime Dej, Cluj, Flavius Lascu, Președinte

-Asociația Părinților pentru Ora de Religie filiala Bihor, Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, Președinte

-Comitetul Reprezentativ al Părinților din Școala Gimnazială Beba Veche, Timiș, Alina Vădeanu, Președinte

-Asociația Părinților și Dascălilor “Porolissum”, Zalău, Sălaj, jurist Anca Rocaș-Pop, Președinte

-Asociația “Casă pentru aproapele”, Craiova, Dolj, Conf. Univ. Dr. Gheorghe Zamfir, Președinte

-Asociația “Oastea Domnului” Gherla, Cluj, Silvestru Gherman, Președinte

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.