bihon.ro Web analytics

Beiușul, mai puțin poluat și cu un look modernizat

Beiușul, mai puțin poluat și cu un look modernizat

Reactualizat la:
S-a semnat contractul pentru proiectul de „Reabilitare, modernizare Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților” din Beiuș.
Scris de Demian - S-a semnat contractul pentru proiectul de „Reabilitare, modernizare Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților” din Beiuș.

Beneficiarul proiectului este Primăria Municipiului Beiuș. „ Scopul principal al investiției, îl reprezintă reducerea emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat de la nivelul Municipiului Beiuș. Astfel, ca urmare a realizării investiției, cantitatea de emisii poluante, scade cu aproximativ 19% -conform datelor menționate în Studiul de trafic, întocmit de S.C. Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans S.A.

Prin proiect se urmărrște ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea numărului autoturismelor și reducerea emisiilor de echivalent CO2”, spune primarul Beiușului Petru Mlendea. Perioada efectivă de derulare a proiectului: 13.06.2019 -data semnării Contractului de finanțare – 31.12.2020. Valoarea totală a proiectului este de peste 12.401.879 lei. Contribuția Uniunii Europene este 10.389.911 lei, iar contribuția națională: 1.589.045 lei. Crearea unui traseu de piste de biciclete, în lungime de 497,30 metri, la nivelul Aleii Moților, creșterea suprafeței spațiilor verzi din centrul Municipiului Beiuș cu 793 mp, crearea unei piațete în locul actualei Piețe Samuil Vulcan, prin eliminarea circulației auto, de pe porțiunea din Strada Samuil Vulcan, cuprinsă între Muzeul Municipal Beiuș și sensul giratoriu, crearea unui spațiu pietonal modern, în suprafață de 9116 mp, pe Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților, plantarea de perdele verzi de protecție vizuală și fonică și delimitare de traficul urban sunt obiectivele proiectului.

„Nu în ultimul rând, prin reabilitarea și modernizarea centrului orașului mizăm pe creșterea gradului de siguranță a pietonilor și bicicliștilor, prin amenajarea căilor de deplasare pentru aceștia, optimizarea variațiilor de nivel și montarea de balustrade de protecție. Creșterea estimativă a numărului de persoane care utilizează spațiile pietonale create și pistele pentru biciclete ar putea fi de 41% ”, a explicat primarul Beiușului Petru Căluș Mlendea.

Proiectul în cifre:

– Lungimea pistelor/traseelor de biciclete construite/modernizate/extinse (km)

– Valoare la începutul implementării proiectului = 0 km

– Valoare estimate la finalul implementării proiectului = 0,4973 km

– Aliniamente de arbori și arbuști plantați

– Valoare la începutul implementării proiectului = 79 buc

– Valoare estimate la finalul implementării proiectului = 133 buc

-Zona pietonală
– Suprafață la începutul implementării proiectului = 7.610 mp

– Suprafață la finalul implementării proiectului = 9.116 mp

– Creșterea estimată a numărului de persoane care utilizează traseele pietonale realizate comparând scenariile “fără proiect” și “cu proiect” pentru anul 2019 = -22.265 ( – 3,88%), pentru anul 2023 = 29930 (aproximativ 6%) , pentru anul 2030 = 219.000 (aproximativ 51%)

– Creșterea estimată a numărului de persoane care utilizează pistele de bicicliști realizate comparând scenariile “fără proiect” și “cu proiect” pentru anul 2019 = 29.930 (aproximativ 15%), pentru anul 2023 = 97455 (aproximativ 56%), pentru anul 2030 = 195.640 (aproximativ 128%)

– Rezultate așteptate:

-Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an)

– Scenariul “fără proiect” = 570 tone

– Scenariul “cu proiect” = 464 tone

Prin urmare, scăderea emisiilor totale GES, comparând scenariile “fără proiect” și “cu proiect”:

– pentru anul 2019 = 27 (tCO2e) aproximativ 3,8%

– pentru anul 2023 = 6 (tCO2e), aproximativ 1,2%

– pentru anul 2030 = 106 (tCO2e), aproximativ 19%

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei candidați pentru șefia Senatului Universității
  Conferențiarul Aurel Căuș (cadru didactic la Facultatea de Informatică și Științe), lectorul Ionuț Oprea (directorul Departamentului Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Științe Socio-Umane) și Cristian Grava de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației sunt cei trei candidați pentru funcția de președinte al Senatului Universității din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a redeschis magazinul Desidea din Lotus Center!
  Acum câteva zile magazinul Desidea din Lotus Center s-a redeschis. Vă așteaptă într-un spațiu mai mare, cu o gamă largă de produse, după cum se vede și în imagini.

  România

  Euro trece de 4,8 lei pentru prima dată în istorie. Creşterea, resimţită la raft
  Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8026 lei/euro. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei.  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Femeie găsită decedată în propria locuință
  O femeie, în vârstă de 83 de ani, a fost găsită decedată într-un apartament situat într-un bloc de pe strada Mihail Sadoveanu din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase migranți din Algeria, Maroc și Siria depistați la frontiera cu Ungaria
  Polițiștii de frontieră orădeni au depistat șase cetățeni din Algeria, Siria și Maroc care încercau să treacă ilegal granița cu Ungaria, 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tâlhărie calificată la Beiuș: Doi bărbați și-au tâlhărit partenerul de pahar
  Doi beiușeni, cu vârste de 28 si 29 de ani, au ajuns în arestul poliției după ce au tâlhărit un bărbat de 46 de ani, din Budureasa, cu care anterior băuseră.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.