bihon.ro Web analytics

Bihoreanul Dan Daniel creează sculptură monumentală la Ploieşti

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Bihoreanul Dan Daniel creează sculptură monumentală la Ploieşti

Reactualizat la:
Sculptorul bihorean este unul dintre cei trei artişti selecţionaţi în Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană – Ploieşti 2021.
Scris de Camelia Bușu - Sculptorul bihorean este unul dintre cei trei artişti selecţionaţi în Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană – Ploieşti 2021.

Sculptorul bihorean Dan Daniel a fost selecţionat, alături de sculptorii Vlad Dumitriu şi Valentin Vârtosu, să participe la Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană – Ploieşti 2021.

În 2018, Dan Daniel a participat, alături de alţi şase sculptori români, la Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală „România 100”, desfăşurată cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Atunci a realizat lucrarea intitulată „Panta Rhei” (Totul curge), creată dintr-un bloc de marmură de şase tone. Toate cele şapte lucrări create atunci de artişti au rămas în Parcul Municipal Vest din Ploieşti.

Anul acesta, tabăra organizată de Casa de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploiești şi Primăria Municipiului Ploieşti se defăşoară în perioada 25 octombrie -20 noiembrie. Festivitatea de deschidere a avut loc luni, în Foaierul Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești. Motto-ul Taberei Naţionale de Sculptură Monumentală Contemporană este „Nu există patriotism fără patrimoniu”.

Artiştii vor realiza sculpturile din andezit Pietroasa, care este folosit cu precadere în elementele de amenajări exterioare, datorită rezistenţei ridicate la uzură şi la decolorare. Fiecare artist are la dispoziţie maxim trei metri cubi de andezit. Sculptorii şi-au început proiectele de marţi, 26 octombrie, sculpturile monumentale trebuind să fie gata pe 19 noiembrie. Acestea, la încheirea taberei, vor fi amplasate în Parcul Municipal Vest din Ploieşti şi vor fi donate municipalităţii.

În timpul desfăşurării taberei, şase tineri câştigători ai concursului de fotografie „În lumina Ploieştiului” vor realiza câte un film de scurt-metraj care să surprindă momente din Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană. Filmele realizate vor fi analizate de un profesionist în domeniu, fotograful profesionist Sorin Petculescu. Cel mai bun film va fi premiat şi va fi folosit ca material de prezentare şi promovare a taberei.

Cei trei sculptori au adus cu ei şi materiale vizuale ale lucrărilor lor pentru Casa de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploiești, pentru a împărtăşi publicului activitatea lor prin proiecţii şi prelegeri, în cadrul unei expoziţii. „Oamenii şi-au dat seama că avem nevoie de artă şi de cultură. O ţară fără cultură e o ţară fără identitate”, spune Dan Daniel, ca o completare la motto-ul taberei: „Nu există patriotism fără patrimoniu”.

Cei trei artişti

Vlad Dumitriu s-a născut în 1982 la Câmpina. A absolvit în 2005 Universitatea Naţională de Arte, secţia Sculptură, la București, unde a obţinut şi Masterul în Sculptură. Are la activ numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate. În 2006 a primit Premiul pentru încurajarea tinerei creaţii la Salonul Naţional de Artă organizat de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. În 2007 a primit premiul al II-lea la concursul de sculptură organizat de primăria oraşului Grasse din Franţa.

Valentin Vîrtosu s-a născut în 1962, în satul Slobozia-Cremene, Soroca, în Republica Moldova. A studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău (1977-1981). A debutat în 1990 cu portretul sculptural „Mihail Ivanovici”. Din anul 2000 Valentin Vîrtosu este Membru Uniunii Artistilor Plastici, Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP) şi participă la majoritatea expozițiilor organizate de UAP și Ministerul Culturii.Valentin Vîrtosu este autorul unor cruci memoriale în memoria victimelor regimului sovietic şi a mai multor placi comemorative instalate în diferite locuri publice. Este laureat al unor premii la expoziţii-concurs naţionale şi internaţionale.

Dan Daniel s-a născut în 1986, în Beiuş şi a copilărit la bunici, în Roşia. După ce a absolvit Liceul „Ioan Ciordaş” din Beiuş a intrat la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, clasa prof. univ. dr. Dumitru Şerban. A rămas în Timişoara nouă ani pentru a-şi definitiva studiile de licenţă, master şi doctorat. În ultimul an de doctorat s-a mutat la Beiuş pentru a se putea pregăti mai bine pentru tema de doctorat: sculptura în marmură. Şi-a încheiat doctoratul în 2017. Prima sa expoziţie personală, „micro-MACRO Cosmos”, a avut vernisajul la Timişoara, la Casa Artelor, temă continuată cu o altă expoziţie personală, de această dată la Beiuş. De atunci are la activ mai multe expoziţii personale şi de grup.

În 2009 a primit Premiul Special Victor Gaga la GaleriaTriade, Timişora, în 2010 a primit Premiul de Excelenţă la Hodora, Iaşi, în 2011 o Menţiune Specială la Bienala de Artă Contemporană Meeting Point 3 de la Arad şi în 2015 a primit Diploma de onoare pentru excelenţă în domeniul artei vizuale la Bienala Internaţională Contemporană Meeting Point 5 de la Arad.

Sculptorul Dan Daniel s-a stabilit la Roşia pentru că viaţa lui înseamnă artă, înseamnă sculptură, şi acolo şi-a găsit liniştea şi inspiraţia, reunindu-se cu natura, întorcându-se la relaţia ancestrală cu piatra, cu pământul, cu apa, cu copacii.

Dan Daniel FOTO: Maxim Dumitraş

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.