bihon.ro Web analytics

Bihoreanul din cercul lui Ford și Edison, poveste de Hollywood

Reactualizat la:

Bihoreanul din cercul lui Ford și Edison, poveste de Hollywood

Reactualizat la:
O poveste de succes și o dramă. O poveste de succes pentru că imigrantul de 14 ani din Popești - Voivozi avea să devină un om de afaceri de succes în America, unul aflat în cercul lui Firestone, Ford sau Edison.
Scris de Veronica Bursaşiu - O poveste de succes și o dramă. O poveste de succes pentru că imigrantul de 14 ani din Popești - Voivozi avea să devină un om de afaceri de succes în America, unul aflat în cercul lui Firestone, Ford sau Edison.

O dramă pentru că bihoreanul pierdea tot, de câte ori reușea să-și clădească o poveste de succes. Povestea lui e spusă de strănepotul său, Răzvan Cheregi, în volumul „Imigrantul”, a cărui lansare va avea loc în 19 și 20 octombrie, în Lotus Center Nufărul, la orele 17:00, eveniment organizat împreuna cu Librăriile Cărturești.

Vine din domeniul bancar și a crescut cu poveștile despre străbunicul său, care a emigrat la 14 ani în America, devenind acolo un imigrant de succes. Se întâmplă la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cartea semnată de Răzvan Cheregi vine după mai mulți ani de cercetări, căutări.

„Eu am acasă foarte multe documente, obiecte care au aparținut străbunicului meu. În plus, am studiat multe site-uri de imigranți, în America sunt multe asemenea site-uri, am descoperit și casa în care a locuit în Ohio și locul în care s-a căsătorit”, explică Răzvan Cheregi.

Avea mine de aur

În America, și-a construit mai multe business-uri și a devenit un imigrant de succes. „Oamenii plecau atunci din mai multe motive. Religioase, politice, lipsuri materiale, pentru un trai mai buun pentru familiile lor, iar alții plecau din spirit de aventură. Bunicul meu face parte din această categorie, el avea o stare materială bună”, a spus Răzvan Cheregi.

Scriitorul Răzvan Cheregi

Bunicul străbunicului lui Răzvan Cheregi se trage din zona Roșia Montană și avea trei mine de aur, deci străbunicul lui Răzvan, John Jinar (Ioan Jinari), eroul cărții «Imigrantul», avea o situație materială bună. Un accident la mina de aur, în care moare un copil, îi schimbă viața lui Ioan Jinari, care este trimis la minele de cărbuni din Bihor, să învețe meserie. Acesta e momentul care îl determină să plece în America.

Un drum de 4 ani până în America

Ioan Jinari este susținut de bunicul său în aventura spre America, oferindu-i o sumă impresionantă pentru aceea vreme, câteva coroane de aur pe care le coase în haină, cu specificația de a le folosi când va avea nevoie de ele. Ioan Jinari vine cu acordul bunicului la minele din Popești – Voivozi, iar de aici pleacă cu convoaiele care se îndreptau spre Occident, cu intenția de a ajunge în America. Răzvan Cheregi spune că eroul său a făcut aproape patru ani pe drum până în Trieste, pe jos, a învățat limba maghiară pe drum, limba italiană și în final a ajuns pe un transatlantic.

„În drumul său de peste patru ani până la portul de îmbarcare și mai departe pe vaporul transatlantic, John trece prin aventuri incredibile, își face prieteni și pierde o parte dintre ei pe drum, iubește și este iubit, câștigă respect și admirație, dar … le pierde pe toate. Până să ajungă un respectat om de afaceri în America, în cercul din care făceau parte Firestone, Ford sau Edison, John va trece prin multe încercări teribile, care i-ar fi făcut pe mulți alții să renunțe”, spune Răzvan Cheregi în prezentarea cărții sale.

Eroul cărții în preajma vârstei de 50-55 de ani

În mare parte, cartea lui Răzvan Cheregi e bazată pe un fapt real, dar autorul a introdus și părți de ficțiune, pentru a face cartea mai dinamică, mai captivantă, „ca să-ți dorești să mai citești un capitol și încă unul, și încă un volum”, explică scriitorul.

Răzvan Cheregi spune că a promovat romanul în comunitățile de români din America, acolo unde bunicul său a avut un ziar în limba română, dar și prima bibliotecă în limba română. Răzvan Cheregi crede că un film inspirat din viața străbunicului său s-ar bucura de mare succes. Ioan Jinari nu a uitat niciodată zona Popești – Voivozi. A cumpărat două dealuri și își doarme somnul de veci acolo.

Ce spun cititorii?

„Un debut remarcabil în literatură, al unui autor aplecat mai mult spre cele economice. Cartea, scrisă în stil alert, ține cititorul cu sufletul la gură, este un veritabil scenariu de film! Aprecierea mea deosebită pentru efortul remarcabil de a omagia un român care a avut un aport considerabil la dezvoltarea Statelor Unite. Aștept volumul al doilea, să vedem revenirea acasă a lui John Jinar”, spune Marius Bostan, fost Ministru al Telecomunicațiilor, om de afaceri, inițiatorul proiectului www.repatriot.ro.

”Cu siguranță, cartea este foarte captivantă și se pretează pentru film pentru că e dinamică și are un șir neîntrerupt de întâmplări. Va ieși un film de succes, la fel ca și cartea!”, consideră Mihai Enea, manager proiecte TVR. “Fascinat de subiect! O carte pentru românii de pretutindeni!”, spune Sergiu Manea, președinte BCR. ”Un roman captivant, care te prinde de la primele pagini. Am citit cartea în mai puțin de două zile și parcă nu mai voiam să se termine. Abia aștept continuarea!”, consideră Gabriela Cadar, profesor de limba engleză.

”Wow! Dragă Răzvan, cred că povestea străbunicului tău care a venit tocmai din Transilvania până în America, este o carte excepțională și un subiect demn de adus în conștiința națională, până la președintele Trump. Incredibil, ce viață a trăit John!”, a transmis Bryan Heathman, president, Made for Success Publishing, USA . ”În sfârșit, o carte românească bună, care ajunge și în Diaspora. Noi, cei plecați din țară, ducem lipsă de cultură autentică românească. Vă mulțumesc pentru volum; mi-a mers la inimă povestea străbunicului Dumneavoastră!” , spune Rodica Elena S., Italia .

”Dragă Răzvan, felicitări pentru inițiativă și mult succes! Dorim să susținem proiectul tău prin promovarea pe canalele proprii social media și achiziția de cărți.” Ștefania Cristescu, director Marketing și Comunicare, la Paria Bank. ”Am terminat cartea «Imigrantul» acum câteva zile. Foarte bună cartea. Felicitări sincere! Este o carte pe care nu-ți vine să o lași jos, încă o pagină și încă o pagină și încă una”, spune Răzvan Ailisoaie, RM UniCredit Leasing. „Incredibil ce acțiune! Sincere felicitări, Răzvan! Mai vreau! Pe când continuarea ”, a transmis Ioana Mureșan, din Cluj, româncă repatriată din UK, membră și președinte a unor asociații culturale din Cluj-Napoca.

„Cumpără o carte, repatriază o familie”

Oradea. „Imigrantul” este o carte dedicată românilor de pretutindeni. Și acestea nu sunt doar vorbe, deoarece pe lângă un spirit creativ, Răzvan Cheregi e și un spirit practic, pragmatic. În paralel cu cartea, el a lansat și campania „Cumpără o carte, repatriază o familie”. Scopul acestei campanii este repatrierea unei familii de români care lucrează în străinătate și oferirea unei burse de 10.000 de euro pentru înființarea unei afaceri noi în România.

Coperta cărții

Campania are ca suport romanul de ficțiune „Imigrantul”, bazat pe o poveste reală, un roman de aventuri, dragoste, istorie, dar în care sunt prezentate și multe principii despre economisire, investiții si pasaje de educație financiară. „Prin achiziția romanului «Imigrantul», contribuiți la înființarea bursei anuale de 10.000 de euro, prin intermediul căreia oferim logistică, cursuri, consultanță și suport material unei familii plecate la muncă în străinătate și care își deschide o afacere în România.

Prima bursă de 10.000 de euro este prevăzută pentru anul 2020. Te poți înscrie în campanie, trimițând un email cu datele tale pe adresa razvan.cheregi@gmail.com sau poți contacta reprezentanții RePatriot”, este mesajul lui Răzvan Cheregi pe repatriot.ro, acolo unde găsiți mai multe informații despre cum puteți susține această campanie.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. as says:

  Avem nevoie si de asemenea stiri ;)) nu doar accidente sau politica

 2. BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.