bihon.ro Web analytics

Bihorenii, învățați iar: „Nu tremur la cutremur!”

De Otilia Șandor

Bihorenii, învățați iar: „Nu tremur la cutremur!”

Reactualizat la:
Pompierii continuă să informeze populația despre metode de protecție pe vreme de cutremur.
Scris de Otilia Șandor - Pompierii continuă să informeze populația despre metode de protecție pe vreme de cutremur.

Cu nicio luna înainte de data de 4 martie, când se împlinesc 43 de ani de la cutremurul ce a zguduit România, pompierii noștri anunță că demersurile întreprinse pentru protejarea vieților bihorenilor continuă prin difuzarea spoturilor video/audio aferente Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei pentru cutremur „Nu tremur la cutremur”, derulată de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

„Campania este realizată pe fondul necesității transmiterii către populație a unui mesaj unitar, conținând informații corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur”, a transmis mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor.

Mr. Roșca informează că diseminarea informațiilor se face prin intermediul materialelor printate (flyere, afișe și leaflet-uri) și a șapte spoturi animate. Publicul țintă al campaniei se dorește astfel a fi informat despre modalitățile de pregătire pentru efectele unui seism major și despre comportamentul adecvat în situația declanșării unui cutremur de magnitudine ridicată.
În cadrul spoturilor, sunt abordate mai multe situații: în locuință, pe stradă, la serviciu, în centre comerciale și la școală.

Reguli esenţiale în caz de cutremur

Iată câteva reguli ce trebuie respectate în timpul cutremurului, reguli ce se regăsesc și în spoturile din Campania Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:
1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
4. Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit
5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
6. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
7. Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
8. În lipsa unor astfel de posibilităţi enumerate mai sus, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.
9. Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ce înveţi azi, ştii mâine says:

  Tremurul de apã, cadã.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihor: 23 de cazuri de coronavirus! Pacient în stare gravă după ce a fost tratat de pneumonie la Aleșd. Cadrele medicale, în izolare
  Cadrele medicale sunt rugate insistent sā poarte vestimentația de protecție.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Obligaţie pentru primării: dezinfecţie şi dezinfectanţi în blocuri. Îngheaţă preţul la utilităţi
  Noua ordonanţă militară introduce obligativitatea administraţiilor locale de a face dezinfecţii în cartierele de blocuri.

  România

  Ordonanța militară nr. 4! Prețurile la utilități: energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă duminică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se dezinfectează scările de bloc și aleile pe Cazaban
  Liniștea mai multor blocuri de pe strada Alexandru Cazaban a fost spartă în jurul amiezii de dumincă, 29 martie, de un bâzâit puternic. 6

  România

  Alexandru Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent"
  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că sunt 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. „Rămâne să vedem câte sunt cazurile de Covid-19”, a afirmat Rafila. 4

  România

  Povești din carantină: „Se apelează la conștiința civică a fiecăruia”
  Cum trăiesc oamenii din lumea largă trista experienţă a pandemiei de coronavirus, care sunt reacţiile locuitorilor din alte ţări, cum merge viaţa mai departe acolo sau cum stă pe loc. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.