bihon.ro Web analytics

Bihorul, pe contrasens cu salariul naţional

Reactualizat la:
Salariul mediu în judeţul Bihor a fost în creştere în februarie, în timp ce media naţională a fost în scădere.
Scris de farcas - Salariul mediu în judeţul Bihor a fost în creştere în februarie, în timp ce media naţională a fost în scădere.

Încet, încet, bihorenii scapă de eticheta de judeţ codaş în ceea ce priveşte câştigurile salariale. Dovada reiese din statisticile prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Bihor. În timp ce salariul mediu brut pe ţară a fost în scădere în luna februarie 2017 faţă de luna ianuarie, media salariului mediu brut şi net în Bihor a fost în creştere.

La 2.521 de lei/persoană a ajuns câştigul salarial mediu brut în judeţul Bihor în luna februarie 2017. Potrivit datelor DJS Bihor, salariul mediu brut în judeţ a crescut cu 2,19% faţă de luna precedentă. Câştiguri salariale medii brute peste media judeţului au realizat salariaţii din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură (2.563 lei) şi salariaţii din servicii (2.640 lei). Câştiguri salariale medii brute sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (2.380 lei).

Câştigul salarial mediu net a crescut şi el în luna februarie 2017 faţă de luna precedentă cu 2,09%, până la 1.810 lei/persoană. Salarii peste media înregistrată în judeţ au obţinut angajaţii din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură (1.842 lei) şi salariaţii din servicii (1.890 lei). Salarii medii nete sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (1.715 lei).

La nivel naţional, potrivit informaţiilor INS, salariul mediu nominal brut în februarie 2017 a fost de 3.108 lei, cu 1,9% mai mic decât în ianuarie, iar salariul mediu nominal net de 2.236 de lei, în scădere cu 64 de lei faţă de luna precedentă.

Bihorul urcă în top

Urcarea judeţului Bihor în topul salariilor este evidenţiată şi de analizeeconomice.ro. Astfel, în decembrie 2015, salariul mediu nominal net în Bihor era de 1.515 lei, judeţul plasându-se pe locul şase din coadă în topul naţional al salariilor medii nete. În decembrie 2016, Bihorul a urcat pe locul 12 din coadă în acelaşi top, cu un salariu mediu net de 1.753 de lei.

În top la angajaţi

Bihorul este în top şi la creşterea numărului de angajaţi. Potrivit analizeeconomice.ro, la sfârşitul anului 2016 în judeţul Bihor erau înregistraţi 167.573 de salariaţi, cifră cu care Bihorul se plasează pe locul şapte pe ţară.

Şi numărul angajaţilor este în creştere, în timp ce numărul şomerilor scade de la lună la lună. DJS Bihor arată în ultimele date că efectivul de salariaţi, la nivelul judeţului Bihor, la sfârşitul lunii februarie 2017 a fost de 169.990 persoane, în creştere cu 612 salariaţi faţă de efectivul înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie 2017.

Numărul şomerilor în evidenţele AJOFM Bihor la data de 28.02.2017 a fost de 8.427 persoane, în scădere cu 448 persoane faţă de luna ianuarie 2017. Pe sexe, din totalul şomerilor înregistraţi, 5.102 erau de sex masculin şi 3.325 de sex feminin. Faţă de luna ianuarie 2017, numărul şomerilor de sex masculin a scăzut cu 243 persoane, iar numărul şomerilor de sex feminin a scăzut cu 205 persoane. Rata şomajului la 28.02.2017 a fost de 3,1%. Pe sexe, rata şomajului a fost de 3,5% la persoanele de sex masculin şi 2,6% la persoanele de sex feminin.

Trend pozitiv

Reprezentanţii firmelor de recurtare au observat tendinţa de creştere a salariilor şi a numărului de angajaţi din Bihor. „Există în ultima vreme un trend de creştere a salariilor din judeţ. Dar şi a numărului de angajaţi. Au fost foarte multe angajări în ultima perioadă. Firmele au început să crească salariile, pentru că vor să-şi păstreze oamenii buni”, a observat Luminiţa Popa, director general Corporative Consulting.

Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, este de părere că tendinţa de creştere a salariilor din judeţ este efectul normal a ceea ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă din judeţ. „Creşterea salariilor din Bihor este efectul direct al faptului că firmele au nevoie de forţă de muncă. Angajatorii au început să supraliciteze salariile pentru a nu-şi pierde angajaţii şi pentru a atrage noi salariaţi”, este de părere şeful AJOFM Bihor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liberalii își impun omul, la RAR Bihor. Ce alți directori urmează să fie schimbați?
  Printr-o decizie a șefului RAR din Capitală, directorul local sprijinit de PSD este înlocuit de omul PNL. Se face o rocadă, după ce, în timpul Guvernului Ponta, pesedistul Crăciun l-a înlocuit pe Filip.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”
  Copiii pot admira la Muzeul Oraşului Oradea o nouă expoziţie cu machete ce reproduc invenţiile lui Leonardo Da Vinci.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  115 milioane de lei pentru Universitatea din Oradea
  115 milioane de lei au fost alocați Universității din Oradea de către Ministerul Educației. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe salariile angajaților. 1

  BIHON Sport local

  Luceafărul a învins pe CSC Sânmartin II
  Într-un nou joc de pregătire, Luceafărul Oradea a câștigat cu 3-2 (1-1) în fața echipei de eșalon patru CSC Sânmartin II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.