În activitatea Teatrului Regina Maria nu neapărat cifrele sunt atât de importante, cât calitatea spectacolelor, notorietatea regizorilor invitaţi, deschierea către un număr cât mai larg de spectatori cu reprezentaţii atât în sălile teatrului cât şi în aer liber, şi cu imaginea teatrului orădean prezentat cu cinste în ţară şi peste hotare.
Raportul de activitate al Teatrului Regina Maria a fost prezentat într-o conferinţă de presă de către managerul instituţiei, Victoria Balint, în prezenţa lui Horea Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
„Teatrul de Stat din Oradea a fost, este, şi va trebui să rămână un punct de referinţă în ceea ce înseamnă spaţiul cultural bihorean. După cum ştiţi, este şi una dintre cele mai vechi instituţii de cultură din ţară. Prin modul în care poate comunica, fie că vorbim de activităţi desfăşurate în mijlocul străzii, fie că vorbim de un joc de păpuşi sau un spectacol măreţ, teatrul trebuie să fie fascinant, trebuie să transmită emoţie, trebuie să transmită pasiune”, a spus în debutul conferinţei Horea Abrudan.
Victoria Balint a menţionat deschiderea de anul acesta din partea Consiliului Judeţean, creând punţi de colaborare reală între instituţiile din subordine, cu parteneriate şi susţinere reciprocă.
Teatrul Regina Maria, în cifre, se mândreşte în 2024 cu creşterea cu 18% a numărului de spectatori faţă de anul 2023, de la 37.182 la 43.767, managerul amintind că sălile sunt tot timpul pline, spectatorii fidelizându-se.
„Cel mai bine în teatrul ăsta funcţionează reclama făcută de spectatori. Vin, văd spectacole, şi la rândul lor aduc prieteni, cunoştinţe, familie, şi recomandă spectacolele. Ăsta este plusul acestui teatru faţă de multe alte teatre din România”, spune Victoria Balint.
Şi veniturile susţinute din spectacole au crescut cu 8%, ajungând anul trecut la 1.120.330 lei faţă de 1.035.815 în anul precedent. O cifră mai spectaculoasă reprezintă creşterea cu 25% din alte venituri (închirieri, parteneriate, sponsorizări, donaţii), per total încasările crescând cu 11% în 2024 faţă de anul 2023. Preţul biletelor nu a fost majorat, deoarece cultura este o activitate subvenţionată care se adresează tuturor categoriilor de public şi ea trebuie să fie accesibilă ca şi preţ.
Ca număr de premiere şi ca număr de reprezentaţii cifrele sunt asemănătoare, asta şi datorită faptului că Teatrul Regina Maria împarte sălile de spectacol cu Teatrul Szigligeti, într-o bună colaborare.
Trupa Iosif Vulcan produce în medie 7-8 premiere pe an, iar Trupa Arcadia 4-5 premeiere. În 2023 au fost 10 premiere, iar în 2024 au fost 11. Cel de al 11-lea a fost un spectacol inedit, într-un spaţiu neconvenţional în tramvai şi în aer liber. Au fost 267 de reprezentaţii anul trecut, faţă de 261 în anul precedent.
Şapte premiere la Trupa Iosif Vulcan
Spectacolele Trupei Iosif Vulcan se adresează publicului adult, şi publicului tânăr. În 2024 a avut şapte premiere, cu un repertoriu variat, cu adresabilitate largă. Una a fost o premieră comună, atât a Trupei Iosif Vulcan cât şi a Trupei Arcadia. Este vorba de spectacolul „Cartea Junglei”, adresat familiei, cu un real succes de public. Tot la Sala Mare, trupa Iosif Vulcan a avut premiera „Rabbit Hole” în regia lui Vlad Cristache, spectacol care a fost selecţionat şi la Festivalul Naţional de Teatru, unde a fost foarte apreciat. A urmat musicalul „Piciul”, despre viaţa lui Charlie Chaplin, spectacol care a marcat şi retragerea actorului Daniel Vulcu din teatru. Apoi a fost premiera „Un inamic al poporului”, un spectacol contemporan – dezbatere în regia lui Radu Iacoban.
La Sala Transilvania au fost premierele „Undeva, cândva” şi „Elif şi Ploaia”. Cel de al doilea spectacol tratează problema migraţiei şi a fost pus în scenă de tânărul regizor Alex Ianăşi, care a şi fost nominaliza la premiile UNITER cu acest spectacol de debut.
Trupa Iosif Vulcan a participat la 21 festivaluri naţionale şi la unul dintre cele mai importante festivaluri din Polonia, cu zece spectacole diferite. Participarea la festivalul internaţional din Polonia a fost susţinută de Institutul Cultural Român. „Este extrem de important să fii remarcat în peisajul teatral naţional şi internaţional”, spune managerul.
Trupa Iosif Vulcan a fost prezentă şi cu un turneu în Germania, în perioada 11-14 aprilie, în parteneriat cu Forumul German din Stuttgart. Comedia „Floare de cactus” s-a jucat în oraşele Frankfurt, Heidelberg, Stuttgart şi Karlsruhe. Anul acesta turneul va avea loc în octombrie.
Victoria Balint îşi propune să îmbunătăţească prezenţa teatrului în judeţ, în viitor având în vedere câte două reprezentaţii pe lună pentru Trupa Iosif Vulcan şi patru pentru Trupa Arcadia. În funcţie de sălile disponibile, se au în vedere spectacole la Beiuş, Salonta, Marghita, Ştei şi Aleşd.
Proiecte conexe
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea (FITO), festival de tradiţie care anul trecut a fost susţinut de Consiliul Judeţean Bihor, a avut o ediţie bogată cu 28 de spectacole, cu trei spectacole internaţionale (Polonia, Ungaria), cu două concerte, două lansări de carte şi o expoziţie. Festivalul a atras anul trecut 3.432 de spectatori.
Ca activităţi conexe s-au mai numărat serile de poezie sub titulatura TRM Poezie în colaborare cu Casa Darvas – La Roche, spectacolul lectură „Speranţa nu urcă niciodată cu liftul” în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor, care în final s-a concretizat într-un spectacol pe scena sălii Transilvania, Eclectic Halloween la Sala Transilvania – o serie de evenimente cu mare priză la micii spectatori, şi tururile ghidate având ca şi gazde actori cu poveşti de culise.
A mai fost proiectul Open Call, destinat tinerilor regizori, având ca temă comedia contemporană. Au fost 25 de înscrieri, câştigătoare fiind desemnată Teodora Petre, care va pune în scenă un spectacol la Sala Transilvania.
Proiectul TRM Teens este un program adresat tinerilor, care şi-a propus crearea unei trupe de liceeni, de la clasa a IX-a la clasa a XI-a. Au fost selecţionaţi de către regizorul Bobi Pricop 15 liceeni, care vor colabora în spectacolul „Deşteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, subiectul fiind conflictul dintre generaţii.
Ziua Porţilor Deschise a însemnat o zi întreagă de evenimente în teatru, iar Infinit Teatric este un joc creat de actriţa Mirela Niţă Lupu, adoptat de actorii Cosmin Petruţ şi Carina Bunea, care lucrează gratuit cu copii dar şi cu adulţi. S-au implementat şi gift cards, cu spectacole pe care cumpărătorii le pot face cadou, dar şi Actor Talks, un mic blog care a pornit cu filmări cu cuplurile din teatru.
În programul de schimb cultural, Teatrul Regina Maria a făcut perteneriate cu Compania „Liviu Rebreanu” – Teatrul Naţional Târgu Mureş, şi cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, care presupun un schimb de spectacole. Pe viitor se are în vedere un parteneriat şi cu Teatrul de Nord Satu Mare. S-au mai încheiat 14 parteneriate locale, 14 la nivel naţional şi patru internaţionale cu instituţii, organizaţii, grupuri informale care se adrsează aceleiaşi comunităţi.
Trupa Arcadia
Trupa Arcadia crează spectacole pentru copii de la 6-7 luni, la 14 ani. Au fost cinci premiere. „Cartea Junglei” în colaborare cu Trupa Iosif Vulcan, „Vasilache şi Mărioara”, „Elefănţelul curios” şi alte două spectacole puse în scenă de doi regizori importanţi în lumea teatrului de animaţie: „O rază de soare” în regia lui Toma Hogea şi „Uriaşul egosit”, pus în scenă de Ciprian Huțanu.
„Uriaşul egoist” este o lecţie de mânuire păpuşi, spune managerul, pentru că este vorba de o păpuşă foarte mare cu o tehnică specială de mânuire. Pentru acest spectacol actorii Trupei Arcadia au participat la un workshop şi s-au pregătit foarte mult. Victoria Balint speră că acest spectacol va fi unul de referinţă, care se va plimba la multe festivaluri şi va fi foarte apreciat de public.
De asemenea, Trupa Arcadia a avut foarte multe evenimente dedicate copiilor dar şi deplasări. Pe parcursul anului 2024 au fost susţinute 113 reprezentaţii pentru preşcolari şi pentru copiii din învăţământul primar şi gimnazial.
„Pentru ei este un mare potenţial de creştere, dacă o să îi ajutăm. Cred că au fost văduviţi de-a lungul timpului. Sunt foarte puţini actori, este nevoie de cel puţin încă 2-3 actori. Au nevoie şi de un pic mai multă susţinere financiară pentru a crea spectacole de mai mare amploare. Pentru anul viitor au nişte proiecte ambiţioase”.
Trupa Arcadia a participat la două festivaluri, la Bucureşti şi la Timişoara, cu spectacolele „Norr în lumea culorilor”, respectiv „Muzicanţii din Brehmen”. Trupa nu a mai avut parte de câţiva ani de celebrul lor festival, dar managerul intenţionează să îl reia în cadrul FITO.
Au jucat în judeţ pentru publicul defavorizat, fiind prezenţi cu spectacole în Budureasa, Gepiu, Tinca, Beiuş şi Aleşd, având peste 500 de beneficiari plătitori în şcoli şi 130 de beneficiari ai celor două spectacole gratuite susţinute în Gepiu şi Budureasa.
Ca evenimente conexe au avut ateliere de poveşti interactive şi ateliere de decoraţiuni în familie, cu multe activităţi în luna decembrie, iar în aprilie au avut Săptămâna poveştilor din Arcadia, eveniment de prezentare a tuturor producţilor Trupei Arcadia.
Obiective TRM
Pe parcursul anului 2024 s-a obţinut vizibilitate crescută prin intermediul presei, online dar şi prin alte campanii de promovare. De asemenea, evenimentele teatrului au fost pormovate la radio, în reviste de specialitate, librării. Anul acesta au fost alocaţi bani special pentru promovare pentru a creşte vizibilitatea. Teatrul şi-a schimbat şi platforma de ticketing, de acum biletele putând fi achiziţionate de pe platforma poftimcultura.ro.
„Cred că teatrul trebuie să pună mai mult accent pe educaţie, mai mult accent pe dezbatere, pe conştientizare, alături de senzaţia de bine, de comedie. Dar pentru că trăim în vremuri stresante, trebuie să abordăm şi teme care privesc societatea de azi, fără să ofere soluţii, dar să ne facă să gândim, să ne punem întrebări, să plecăm discutând despre spectacolele respective, să ne rămână în minte temele, actorii, şi cum să ajungem să ne dorim mai mult de la teatru decât un simplu divertisment”, spune Victoria Balint.
La Sala Mare urmează în aprilie premiera spectacolului „Richard III”, pus în scenă de regizorul premiat anul trecut de UNITER, Andrei Măjeri. Se va continua cu comedie, spectacolul „Harvey” de Mary Chase, un story despre un iepure alb, prieten imaginar. Va urma o comedie românească după un text de Ion Băieşu, scenariul fiind scris de regizorul Cristian Ban, care va pune în scenă pentru prima dată la Oradea. O altă premieră va fi „Deşteptarea Primăverii” în regia lui Bobi Pricop.
La Sala Transilvania se va juca premiera „Never let me go” în regia debut a lui Vlad Bălan, subiectul fiind despre clonele umane, şi spectacolul pe care îl va regiza Teodora Petre.
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea se va desfăşura din nou toamna, în perioada 13-21 septembrie, când nu se suprapune cu alte evenimente cum se întâmpla în ultimii doi ani, în iunie. Curatorul festivalului va fi Raluca Rădulescu, cea care va face selecţia spectacolelor şi conceptul festivalului.
Anul acesta va fi inclus şi un modul educaţional adresat tinerilor, o premieră pentru festival, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar pentru a pune la dispoziţie o sală de sport în care să fie montată o scenă modulară. Va mai fi prinsă în programul FITO şi o dezbatere despre cât de actual este conceptul de „teatru scurt”, spectacol de 90 de minute fără pauză, cu posibilitatea de a schimba acest concept.
Trupa Arcadia va avea o premieră în aprilie, „Ştiu cine eşti” în regia Anei Crăciun Lambru, un spectacol despre tineri, despre promovarea individualităţii şi personalităţii. De asemenea va reveni regizorul Toma Hogea, care va pune în scenă „Degeţica”, Ciprian Huţanu a propus un spectacol în coproducţie cu Universitatea din Iaşi, iar Florian Silaghi va face spectacolul „Hainele cele noi ale împăratului”.
La finalul conferinţei, Horea Abrudan a promis că se vor găsi soluţiile legislative pentru a se putea angaja doi actori la Trupa Arcadia. De asemenea, a amintit că se cuvin aprecieri şi pentru activitatea de anul trecut a fostului manager, Daniel Vulcu, până în luna august, când Victoria Balint a preluat funcţia de manager interimar.
Trimite articolul
XCu aceasta ocazie, politrucul Abrudan a aflat ca în Oradea exista Teatru.