bihon.ro Web analytics

Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” va fi reabilitată

De Georgiana Anghel

Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” va fi reabilitată

FOTO: PMO
Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului a avizat favorabil proiectul de reabilitare a Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sfântului Spirit”, situată pe strada Dunării.
Scris de Georgiana Anghel - Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului a avizat favorabil proiectul de reabilitare a Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sfântului Spirit”, situată pe strada Dunării.

Proiectul de reabilitare a primit avizul în ședința CMUAT de săptămâna trecută. “Specialiștii CMUAT și-au dat săptămâna trecută avizul pentru proiectul de reabilitare a unei noi clădiri impozante din centrul orașului. Este vorba de Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”, cunoscut monument istoric și de arhitectură din Oradea, vechi de peste 115 ani”, a transmis viceprimarul Arina Moș, printr-un comunicat de presă.

Cum arăta Biserica în 1905 | FOTO: PMO

Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”, cunoscută sub denumirea „Barátok temploma”, este o clădire în stil eclectic, cu elemente neorenascentiste, ce datează din anii 1903-1905. Aceasta se află în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Oradea – Olosig, regăsindu-se pe Lista monumentelor istorice 2015. Din punct de vedere al amplasamentului, clădirea se află în interiorul zonei protejate denumită „Ansamblul Urban – Centru Istoric Oradea”.

Proiect avizat și în 2018

„De menționat că proiectul a mai fost avizat în 2018, la solicitarea Fundației de protejare a monumentelor Istorice din Oradea și județul Bihor, dar având în vedere că între timp s-a identificat o altă sursă de finanțare, respectiv prin Comisia Națională de Investiții, noul finanțator a solicitat ca toate avizele să fie emise pe numele beneficiarului, respectiv Parohia Romano-Catolică „Sfântul Spirit”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.

Proiectul de reabilitare a fațadei principale | FOTO: PMO

„Lucrările de intervenție propuse sunt complexe, începând de la reabilitarea acoperișului, reabilitarea fațadei exterioare, montarea de tâmplării noi, recompartimentarea și refuncționalizarea unor spații, reparații și vopsitorii la tâmplăria exterioară, înlocuirea glafurilor cu glafuri confecționate din tablă de cupru. Biserica are o lungime de 61,90 metri și o lăţime de 22,30 metri. Proprietarul lăcașului, Parohia Ramona-Catolică Oradea – Olosig, mai are de obținut avizele necesare și autorizația de construcție, înainte de începerea lucrărilor.

„Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” a fost construită pe locul unei vechi biserici, din care au mai rămas doar cripta și șase altare laterale, iar clădirea mănăstirii vechi face parte din spitalul militar”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea. Proiectantul reconstrucţiei bisericii a fost arhitectul Rimanóczy Kálmán Jr.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Goghen says:

  RKP nu mai are bani? Sa l sune pe Orban Viky sa le de ceva mil de forint!

 2. altuss says:

  Ar fi frumos dacă s-ar renunţa şi la gardurile care o înconjoară, ca în cazul bisericii greco-catolice de peste drum de cea cu Lună.

 3. cornel says:

  Mai bine demolata si regenerata zona cu o parcare din porfir

 4. Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.