bihon.ro Web analytics

Bugetul în dezbatere publică: daţi bani culturii şi ong-urilor!

Dezbaterea publică a bugetului local pe 2018 s-a desfășurat în șablonul deja consacrat al întâlnirilor edililor cu orădenii: dezinteres major de ambele părți.
Scris de Demian - Dezbaterea publică a bugetului local pe 2018 s-a desfășurat în șablonul deja consacrat al întâlnirilor edililor cu orădenii: dezinteres major de ambele părți.

La întrunirea din Sala Mare, cel mai înalt ”în grad” din partea Primăriei a fost directorul economic, Eduard Florea, deși e de notorietate că deciziile nu se iau, îndeobște, fără OK-ul primarului Ilie Bolojan. În jurul mesei ovale au luat parte la discuții reprezentanți ai ONG-urilor de cultură și tineret, politicieni USR, PSD și UDMR și presa.

În aceste condiții, discuțiile s-au purtat despre modestul buget alocat, de regulă, pentru sectorul nonguvernamental. Anul acesta, Primăria a pus zero lei în această destinație. Cei 300.000 de lei alocați până acum au fost repartizați integral către Agenția de Promovare a Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), pentru a gestiona evenimente legale de Centenar.

Nu demonizați!

Reprezentant a mai multor ONG-uri, după cum s-a recomandat, Mircea Stroe de la Red Point le-a arătat obrazul celor din Primărie, pentru zgârcenie. ”Sturza, așa cum a fost el, a dat 2,5 mil de lei pentru ONG-uri. Pe vremea adimistrației Filip era tot atât. Să numai demonizăm fostele adimistrații, să facem noi mai multe ca ei”, le-a propus edililor, insistând că una dintre cele mai mari realizări ale epocii Bolojan este că spațiile ONG-urilor s-au scumpit cu 400%.

Stroe i-a invitat pe edili să ia exemplul altor primării din jur și a expus povestea festivalului Untold pentru a demonstra utilitatea ong-urilor în societate: ”Știți cum s-a făcut festivalul Untold? Prima ediție a fost făcută de un ONG, unul care a stat 4 ani într-un sediu de la primărie, apropo, la Cluj, chiria e 90 de bani pe mp pentru ong-uri. Au venit ăia la primăria Cluj cu un proiect și au spus că le trebuie un milion de euro să facă festivalul Untold. Și primăria CLuj a zis bine, nu imediat dar a dat un milion de euro pentru Untold. Acum, după festival, 20 milioane de euro rămân în oraș. Nu direct la Primărie, dar indirect ajung și acolo”.

Flavius Bunoiu, de la Cultura în Mișcare, a insistat pe nevoia orașului de a avea o strategie de dezvoltare culturală pe termen lung, dincolo de firmiturile pe care Primăria le aruncă cu zgârcenie și suspiciune ong-urilor de profil.

”Faptul că se repartizează sau nu niște bani după discuția asta este o victorie măruntă. Primăria trebuie să înțeleagă că trebuie să își asume o strategie pe cultură. Să își angajeze specialiști și să își asume obiective în care să investească pe termen lung. Avem infrastructură culturală până peste cap, lipsește managementul de calitate și o strategie serioase. Altfel, toate astea sunt vorbe și prelungirea inutilă a unei agonii”, apreciază fostul director al casei de cultură a municipiului din Oradea, plecat din subordinea lui Ilie Bolojan pe fond conflictual.
Bunoiu apreciază că ”APTOR face foarte bine ceea ce face, cu scopul de a atrage turism” dar că organizația Primăriei atinge doar tangențial domeniul cultural.

Clismă vs spălat fața

Cătălin Popa, din partea Fundației Comunitare Oradea a prezentat, și el, o pledoarie pentru acordarea de finanțări municipale pentru ONG-uri, mai ales că sectorul va fi văduvit de surse din cauza politicilor naționale.

”Atâta timp cât nu vom avea un cetățean mai educat, există șansa, pe care ne o dorim să fie tot mai puține gume de mestecat lipite pe fațade și pe monumente. Pentru a ajunge la asta trebuie crescut gradul de educație și culturalizare”, a spus Popa.

Acesta apreciază lucrările Primăriei ca fiind ”de tip clismă”. ”La un moment dat este nevoie și să ne spălăm pe față cu apă mai rece. Și noi, ong-urile, asta facem. Încercăm să ne schimbăm, să spălăm fața, ceea ce se vede. Nu venim cu mâna întinsă, ne dorim niște parteneriate. Poate că noi știm mai bine ce așteaptă comunitatea de la evenimente. Deschideți urechile, și dvs. fiți mai atenți la noi”, a cerut Popa.

La APTOR

Directorul Florea a tecut succint, în revistă, istoria recentă a finanțărilor pentru ONG-uri: ”anii trecuți, Teatrul a reușit să ia de fiecare dată o treime din cei 300.000, ori asta nu a fost foarte corect. nu am susținut formula”. Anul acesta, cu banii virați integral către APTOR , acesta va putea să aleagă evenimente care au avut impact în oraș. În jurul datei de 15 februarie ar trebui să se contureze o listă de evenimente sau măcar de colaboratori ai APTOR, zice Florea.

Bani pentru tineret

Și UDMR-ista Melinda Kirei a cerut tot bani pentru activitatea nonguvernamentală, dar concret, pentru tineret, așa cum prevede Legea 350 din 2006: ”Anul trecut a fost scuza că în cei 300.000 de lei alocați ong-urilor sunt și banii pentru tineret. Anul acesta, că nu se mai alocă nimic ong-urilor, nu cred că se mai poate spune că este inclusă undeva finanțarea. Am dori să fie alocate sume, așa cum cere și legea”.
În baza aceleiași legi a cerut alocări și Georgeta Szabo. ”Lucrăm cu elevi din școlile profesionale care se implică cu plăcere. Anul trecut am avut deja un șoc când nu am mai primit acei 20% de la firme. A rămas speranța că vom putea primi de la Primărie. Acum 2 săptămâni am văzut că nu”, spune ea, cerând să afle ”cum am putea să fim parte a acestui parteneriat?”

A obținut de la directorul Florea declarația că va merge ”încă o dată la dl. primar”, ”că discuțiile nu sunt finalizate”.

Social democrații au insistat, printre altele, tot pentru cultură. Consilierul local Liviu Sabău a observat că dintre proiectele pe bugetare participativă ”s-au scos toate proiectele pt cultură și s-au lăsat doar cele de infrastructură”. Florea i-a spus că asta ține de regulament, care a fost aprobat în Consiliul.

Sabău a mai punctat situația burselor pentru elevi, unde Oradea e sub Cluj, sub Timișoara, sub Arad și, mai nou, sub Aleșd. ”Oradea e singurul oraș de pe Vest și Sud Vest care a crescut taxele cu 20%. Nu se impunea ca măcar o mică parte din bani să meargă către elevi”, a întrebat politicianul. ”Am notat solicitarea dvs”, a fost răspunsul directorului.

Adrian Negrea, tot consilier PSD, a cerut APTOR să pună în calendarul de evenimente două date care să fie marcate prin evenimente: 9 mai, Ziua Europei și 14 mai, înființarea statului Israel.

Consilierul UDMR Kiss Gabor a venit cu propunerea ca ”noi, orădenii care plătim impozite, din acea sumă să sacrificăm măcar 1% pentru cultură tineret”, ”să ne dați acest drept să decidem pe acest procent”.
De la USR, avocatul Rusu Cristian, a insistat că e ineficientă organizarea banilor culturii de către o organizație de turism. ”În prezent, dacă tot ce înseamnă cultură se promovează prin acea asociație de promovare a turismului, asta face să apară un conflict între turism și cultură. Cele două nu sunt din aceeași gamă”, a insistat el.

Modul în care cele discutate vor modifica propunerea de buget se va ști în 15 februarie, când proiectul se va afla pe masa consilierilor locali.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.