bihon.ro Web analytics

Calculează gradul de colmatare pe lacuri

Calculează gradul de colmatare pe lacuri

Reactualizat la:
Scopul măsurătorilor derulate de ABA Crişuri este de a determina relieful subacvatic al lacurilor.
Scris de Demian - Scopul măsurătorilor derulate de ABA Crişuri este de a determina relieful subacvatic al lacurilor.

Anul acesta hidrologii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Crișuri desfășoară măsurători batimetrice pe trei lacuri din bazinul hidrografic. Precipitațiile abundente din ultima lună au contribuit la creșterea volumului în acumulări și astfel au facilitat batimetria pe lacurile de acumulare de la Suplacu de Barcău, Priza de Apă Oradea și Tauț (Arad).

“Cunoașterea batimetriei lacurilor este necesară pentru calculul colmatării cuvetei unui lac natural sau artificial. Denumirea provine din limba greacă: bathus -adâncime și metron-măsurare. Ridicările topobatimetrice, adică procesul de măsurare a adâncimilor, cuprinde ansamblul lucrărilor de măsurare, calcul și reprezentare a reliefului subacvatic al unei zone. Măsurătorile adâncimii apei, denumite și sondaje, constituie problema de bază a lucrărilor hidrografice cu scopul de a determina relieful subacvatic, adică a denivelărilor unui bazin hidrografic. Cu cât crește gradul de colmatare al unui lac, cu atât scade volumul de apă pe care acesta îl poate reține”, a precizat  Sorin Guler, directorul ABA Crișuri.

Măsurătorile se efectuează cu o ecosondă de ultimă generație iar memorarea și reprezentarea datelor din teren se fac cu ajutorul unui software dedicat. Ecosonda este montată pe o ambarcațiune cu ajutorul căreia se efectuează traversări transversale și longitudinale ale lacului. Profilele transversale se stabilesc la maxim 100 m distanța unele de altele, în cazul lacurilor cu lungimea de 6-8 km, și la 500 m distanță în cazul lacurilor cu o lungime de 10-15 km.

Hidrologii din cadrul ABA Crișuri efectuază în total batrimetrii pe opt lacuri din bazinul hidrografic și anume: Suplacu de Barcău, Paleu, Tauț, Crestur, Crișcior, Videle, Priza de Apă Oradea și Leșu.

Măsurătorile se efectuază cu o periodicitate de 5 ani.

Rezultatele batimetriei vor fi gata până la finele lunii septembrie și vor indica, printre altele, și gradul de colmatare al lacului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Iele”, expoziție temporară de artă textilă
  Oana Tudose exploatează fibrele de lână de oaie prin metode tradiționale de prelucrare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primul suspect de coronavirus din Bihor este o femeie
  Bihorul se confruntă cu primul caz suspect de coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Femeie de 30 de ani din Bihor, dispărută. Ați văzut-o?
  Polițiștii bihoreni au fost sesizați marți, de familia unei femei de 30 de ani din Ineu, cu privire la dispariția acesteia.

  Mapamond

  Austria și Croația au confirmat primele cazuri de coronavirus
  Primele două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Austria, în provincia Tirol, potrivit The Guardian. Premierul croat Andrej Plenković a confirmat, de asemenea primul caz de coronavirus, un pacient care e internat într-un spital din Zagreb.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nu mințiți în chestionare și nici medicul de familie că vă costă libertatea sau/și viața!
  Bihorul este primul județ unde factorii decizionali în gestionarea acțiunii anti-Covid 19 au instruit medicii de familie. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Concert Bucovina & Stiff Kicks
  Ieșenii își promovează la Oradea cea mai nouă piesă, “Stahl Kennt Keinen Rost”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.