bihon.ro Web analytics

Capcană de colectare a deșeurilor plutitoare pe Crișul Repede

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Capcană de colectare a deșeurilor plutitoare pe Crișul Repede

Poluarea apelor cu deșeuri plutitoare va fi redusă
Reactualizat la:
Sistemul de colectare acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare.
Scris de Simona Drimbău - Sistemul de colectare acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare.

Pentru a sărbători Ziua Mondială a Apei, grupul de reciclare GreenGroup alături de Administrația Bazinală de Apă Crișuri și de ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, au inaugurat miercuri la Oradea, pe râul Crișul Repede, un echipament pentru colectarea deșeurilor plutitoare.

Acest eveniment este un prim pas în proiectul pilot „Pentru râuri curate”, proiect menit să identifice cele mai bune soluții pentru ecologizarea cursurilor de apă din România. Obiectivele stabilite de parteneri vor urmări adaptabilitatea sistemului în perioadele cu viituri, colectarea de date despre tipurile de deșeuri plutitoare, precum și explorarea modalităților prin care acestea ar putea fi valorificate, prin reciclare.

Mai responsabili

„Apa este o resursă naturală care ne unește dar, în același timp, ne pune în fața unor provocări comune. Este clar că cea mai eficientă metodă prin care putem scăpa de aceste deșeuri este prevenția, însă avem neapărată nevoie de aceste soluții de moment, cu efect imediat. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în pregătirea acestei soluții integrate – autorități centrale și locale din România și Ungaria, ambasade, parteneri privați, ONG-uri – și am convingerea că aceasta va contribui decisiv la reducerea cantităților de deșeuri plutitoare. Însă pentru a le elimina definitiv, avem nevoie să construim mult la capitolele comportament și responsabilitate, ale fiecăruia dintre noi” a declarat Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sistemul de colectare acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare, după conceptul „Litter trap” („Capcana deșeurilor”), dezvoltat de asociația olandeză Clear Rivers. Capcana a fost deja testată cu succes în țări precum Olanda, Ungaria și Indonezia. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, direcționându-le în „capcană”, o cuvă de colectare cu o capacitate de 5 metri cubi. El funcționează neîntrerupt, având autonomie completă întrucât nu consumă energie electrică și nu necesită intervenție umană pentru funcționare. Capcana este fabricată din deșeuri recuperate din râuri, fiind astfel un sistem eficient și sustenabil. După colectare, deșeurile sunt sortate și transportate către fabricile de reciclare din România, unde sunt apoi procesate și transformate în produse noi.

„Ne dorim să creăm un model de economie circulară și să găsim soluții de reciclare și valorificare a deșeurilor plutitoare. Aproximativ 30% dintre acestea sunt plastice: PET-uri, pungi și alte ambalaje. Toată cantitatea de deșeuri captată de această instalație va fi deviată de la groapă și reintrodusă în economie, ca și resursă. Bineînțeles că GreenGroup va prelua întreaga cantitate de ambalaje PET și le va recicla, transformându-le în fibră sintetică. Proiectul va fi monitorizat pe parcursul unui an, iar rezultatele vor fi puse la dispoziția Administrației Naționale «Apele Române» și Ministerului Mediului”, a declarat Constantin Damov, președinte al GreenGroup.

Poluarea apelor cu deșeuri plutitoare este vizibilă mai ales în perioada inundațiilor, cu precădere în apropierea podurilor sau barajelor. Acest lucru se datorează faptului că populația, atât din mediul urban, cât și rural, depozitează ilegal deșeuri pe maluri.

„Prin acest proiect, putem spune că testăm adaptabilitatea mecanismului pe ape repezi, o caracteristică specifică bazinului hidrografic Crișuri. În funcție de evoluția și eficiența acestui sistem, luăm în calcul multiplicarea lui pe râul Crișul Negru, în localitatea Tinca”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Proiectul a fost inițiat de GreenGroup și Administrația Bazinală de Apă Crișuri, în parteneriat cu asociația Clear Rivers, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și Heineken.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tautu says:

  Bravo! Simplu si eficient. Avand in vedere ca naravurile romanilor nu se vor schimba, prevad o piata mare de desfacere pentru “Clear rivers”.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon CSM Oradea

  Kovács Márk István este noul pivot al echipei CSM Oradea
  CSM Oradea l-a legitimat pe jucătorul maghiar Kovács Márk István, venit de la echipa SBS Eger.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.