Pâinea este un aliment care ar trebui să facă parte dintr-o dietă variată și echilibrată. Acesta furnizează în principal carbohidrați, dar dacă o alegem pe cea potrivită, vom obține și fibre, vitamine și minerale care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Deși furnizează o mulțime de calorii, este o greșeală să o eliminăm din dietele de slăbire. Secretul este să mănânci porția potrivită și să alegi varietatea potrivită. Se recomandă consumul a 150 g pe zi, adică echivalentul a 5 felii de pâine sau a unei baghete, și să le alegem pe cele făcute din făină integrală și cereale integrale, deoarece sunt sățioase și oferă nutrienți de calitate.
Dacă trebuie să facem o primă selecție, este întotdeauna mai bine să consumăm pâine integrală (pâine neagră) sau cu tărâțe decât pâine albă și, dacă putem, este de preferat să o frământăm acasă decât să o cumpărăm, deoarece pâinea procesată conține o cantitate mare de conservanți care nu sunt benefice pentru sănătatea noastră.
Ce pâine este cea mai recomandată și care nu ar trebui să fie consumată?
– Pâinea feliată tip french toast este cea mai puțin recomandată din cauza conținutului ridicat de grăsimi, zahăr și aditivi care se adaugă pentru a o menține proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu ar trebui să fie interzisă, dar pâinea ar trebui consumată în cantități mai mici.
– Pâinea integrală este cea mai răspândită și cea mai bine vândută dintre pâinile integrale, mulți îi spun și pâine neagră, și conține fibre insolubile care favorizează tranzitul intestinal. Este adesea combinată cu făină albă pentru a o face mai ușoară și mai pufoasă. În mod ideal, cel mai bine este să alegeți pâini mai închise la culoare (deci pâine neagră) care conțin o proporție mai mare de făină integrală.
– Pâinea de secară este una dintre cele mai sănătoase pâini, foarte gustoasă și bogată în fibre, fier și vitamine din complexul B. Nu este la fel de pufoasă, deoarece făina de secară este mai grea și aluatul crește mai puțin. Este ideală pentru micul dejun.
– Pâinea cu fulgi de ovăz este foarte gustoasă, este adesea combinată cu făină de grâu, ceea ce o face mai pufoasă și mai umedă, oferă fibre solubile, foarte benefice pentru scăderea colesterolului.
– Pâinea multigrain este o pâine care nu este făcută doar din făină integrală sau din făină de tărâțe, ci conține și o cantitate mare de semințe integrale atât în crustă, cât și în interior. Semințele furnizează fibre, magneziu, fier și vitaminele B.
Este important să citiți cu atenție ingredientele înainte de a cumpăra pâine și să le alegeți întotdeauna pe cele care sunt 100% din făină integrală.
Dacă mănânc pâine neagră slăbesc?
Mulți oameni cred că pâinea albă este cea rea, care “îngrașă”, iar pâinea neagră este cea bună, care “slăbește”. Să vedem de ce sunt etichetate cu aceste prejudecăți. Pâinea albă trece printr-un proces în care se îndepărtează învelișul bobului, adică fibra. Din acest motiv, făina albă este numită rafinată. Pâinea neagră, pe de altă parte, conține acest înveliș, care îi dă culoare și oferă mai multe substanțe nutritive. Pâinea neagră, datorită conținutului său ridicat de fibre, ne ajută să ne menținem sătui mai mult timp, motiv pentru care se spune că ajută la slăbit, deoarece ne permite să ne simțim sătui mai mult timp. Cu toate acestea, are aceleași calorii ca și pâinea albă, așa că, dacă vom consuma în exces pâine neagră sau pâine albă, ne va determina să o depozităm sub formă de grăsime.
Pâinea neagră, adică pâinea integrală, este foarte bună pentru prevenirea cancerului de colon, pentru că favorizează un tranzit rapid și ajută la îmbunătățirea nivelului de glucoză și colesterol din sânge. Cu toate acestea, există multe persoane cu boala intestinului iritabil care nu pot mânca foarte des, deoarece îi irită și le provoacă durere.
Caloriile din pâine neagră sunt similare sau de multe ori mai mari decât cele ale unei pâini albe, care nu are grăsimi în producția sa. Diferența dintre cele două constă în calitatea și cantitatea de fibre oferite de fiecare dintre ele.
Beneficiul pâinii integrale constă în prepararea ei. Pentru că este făcută din făină integrală și din cereale integrale, este mult mai sănătoasă. Este mai sățioasă datorită fibrelor pe care le conține, motiv pentru care nu este digerată atât de repede și nu creează dependență.
Cu alte cuvinte, ideea că pâinea neagră este mai bună decât cea albă nu este decât un mit. În concluzie, se poate spune că nu există pâine bună și pâine rea, ambele sunt bogate din punct de vedere nutrițional, iar consumul nostru depinde de obiectivele și toleranțele noastre.
Advertorial!
Trimite articolul
Xsunt multe retete de paine facute in casa..unde stii bine ce pui….eh daca te obisnuiesti sa manaci 1-2 saptamani de acasa…cand cumperi din comert ti se face rau…dap.. dar cum nimeni nu are timp sa faca brutarie din casa…n-ai ce face si cumperi din comert..iar producatorii mizeaza pe acest fapt…ca oricum vii sa cumperi un produs de consum zilnic…restul e aluat inghetat….chimicale si “advertorial”
Toate cerealele sunt rele pentru oameni indiferent cum le gatesti sau culoare au……Grau, porumb, orez, ovaz etc. sunt doar calorii goale cu o gramada de antinutrienti, cu proteine incomplete si nutrienti cu absortie limitata. Daca vrei sa faci un singur lucru bun pentru sanatatea ta este sa elimini complet produsele din cereale, zaharul si uleiul vegetal din dieta. Ramane sa mananci carne, oua, grasimi animale, zarzavaturi si fructe.